Annons

Rolf Gustavsson:Så kan Sverige spara ett val: välj två parlament på en gång

Sverige närmar sig ett extraval. Varför inte sikta på söndagen den 26 maj? Då ska Sverige ändå hålla ett allmänt val till EU-parlamentet. Varför inte slå ihop de båda valen till samma dag?

Under strecket
Publicerad
Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1
Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1
Foto: Anders Wiklund/TT

Jag inser att denna djärva tanke utlöser en lång rad invändningar, men den förtjänar kanske likväl att prövas? Framför allt skulle den tvinga fram ett tryck på de politiska ledarna att bryta med några av de tabun som orsakar dagens dödläge. Det kan dessutom vara hälsosamt att lyfta blicken från den lokala introverta partitaktiken och se till Sveriges roll i det europeiska sammanhanget. I bästa fall skulle det kunna leda till en ordentlig Europadiskussion i Sverige.

Tiden fram till valdagen skulle kunna lägga grunden för en nystart. För första gången skulle en upphämtning kunna börja för den breda, aktiva folkbildning om Europa som försummats under 25 år. Det skulle förmodligen också bidra till att valdeltagandet den 26 maj förbättras rejält.

Annons
Annons

Någon minns kanske den diskussion som Tage Erlander initierade om ”det kommunala sambandet”. Den handlade om att det ömsesidiga beroendet mellan det nationella styret och det kommunala skulle förbättras genom en gemensam valdag.

I dag skulle man på samma principiella sätt kunna tala om att ”det europeiska sambandet” skulle förbättras genom närmare koppling mellan valet till riksdagen och valet till EU-parlamentet. De politiska partierna skulle starkare engageras i Europapolitiken när den mentala barriären mellan vi (Sverige) och dom (Europa) skulle försvagas. Det är en förutsättning för en konstruktiv politik, i synnerhet när Sverige efter Storbritanniens uttåg (brexit) bör söka nya allierade.

I andra EU-länder kopplas det europeiska valet till andra val.

De partier i riksdagen som förespråkar att Sverige lämnar EU skulle antagligen välkomna en gemensam valdag och argumentera för ”swexit”, men skulle deras linje verkligen tåla en seriös prövning? Det beror naturligtvis på hur pass starkt de andra partierna är beredda på att driva sin EU-linje. Det beror i sin tur på vilken inre enighet de förmår mobilisera i de egna leden. Naturligtvis är det bekvämare för det politiska ledarskapet om kontroversiella frågor kan sopas under mattan. Men den bekvämligheten har ett politiskt pris i form av en svag och motsägelsefull EU-politik.

I andra EU-länder kopplas det europeiska valet till andra val. I Spanien och Irland samordnas det med lokalval samma dag. I Belgien går man samtidigt med EU-valet till ett federalt val och ett regionalval. Där har ”det europeiska sambandet” slagit igenom fullt ut.

Danmark kan bli ett intressant fall. Där skall man hålla allmänna val till Folketinget senast den 17 juni, det vill säga bara några dagar efter EU-valet i slutet av maj. Statsministern som bestämmer den danska valdagen kan tänkas slå samman de båda valen.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna SPELET OM STATSMINISTERPOSTEN
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons