Annons

Så kan Trump sänka – eller lyfta börsen

Börsen har stadigt gått upp under Donald Trumps tid vid makten. Men det finns orosmoln.
Börsen har stadigt gått upp under Donald Trumps tid vid makten. Men det finns orosmoln. Foto: Travis Wolfe/Shutterstock

Det råder inga tvivel om att USA:s ekonomi varit stabil och att arbetslösheten minskat under Trump. Men i två viktiga frågor kan presidentens beslut få stora konsekvenser för såväl storföretag som småsparare, spår tre analytiker.

Under strecket
Publicerad
Foto: Mark Lennihan/TT Bild 1 av 1

Valrörelse, handelskrig och budgetunderskott. Det blir tre saker som avgör hur börsen i USA kommer att utvecklas. Med den bakgrunden, vad blir förutsägelsen för den amerikanska börsen under nästa år? Här skiljer sig analytikernas förutsägelser åt.

– Mina förväntningar är en hygglig, men kanske inte jättestark börs, både i USA och här hemma. Överlag ser det bra ut på andra sidan Atlanten, med hög tillväxt och vinster som jag bedömer kommer att stiga med ungefär 10 procent under nästa år, säger Martin Guri, aktiestrateg på Chevreux Kepler.

Det faktum att Trump mäter sin framgång i hur börsen går märks tydligt på hans press på centralbanken Federal Reserve. Han har flera gånger offentligt sågat ”Fed” och krävt en lägre ränta för att stimulera ekonomin.

– Att Donald Trump gärna vill bli omvald kommer att vara till hjälp för oss alla. Han kommer vilja ha en god ekonomi inför valet, och det talar för en bra utveckling på börsen. Över tid kommer den att fortsätta uppåt, säger Maria Landeborn, senior strateg på Danske Bank.

Annons
Annons
Foto: Mark Lennihan/TT Bild 1 av 1

Aktiespararnas chefsanalytiker Peter Malmqvist är mer pessimistisk.

– Min mest optimistiska prognos är nolltillväxt på börsen under det närmaste året. Det bygger framför allt på att jag inte ser någon lösning på handelskriget. Och framåt presidentvalet (som hålls i november 2020) kommer osäkerheten att synas, med politisk instabilitet, högre tullar, sjunkande vinster och ökad inflation, säger han.

Experterna lyfter fram två stora hot mot USA:s ekonomi. Ett är tydligt: handelskriget med Kina. Det andra har flugit mer under radarn och handlar om en amerikansk budget i obalans. Gällande handelskriget verkar en lösning just nu verkar långt borta.

– Det finns en chans att man kan nå ett mindre avtal under hösten, men så många frågor kvarstår, inte minst skydd av patent och immateriella rättigheter som blir mycket svårt att komma överens om, säger Maria Landeborn.

Peter Malmqvist är inne på samma linje:

– Precis som i ett riktigt krig måste man lida och drabbas av förluster innan man är benägen att sluta fred. Än så länge är förlusterna på båda sidor för små för att man ska få ett slut. Min bedömning är att det här drar ut på tiden, minst fram till nästa presidentval, säger han.

Foto: Mark Lennihan/TT

Men Peter Malmqvist menar samtidigt att ett av de viktigaste besluten som Trump tagit gällande landets ekonomi har flugit under radarn, och potentiellt kan vara förödande.

I december 2017 sänktes nämligen bolagsskatten från 35 till 21 procent – utan att satsningen var finansierad. Sedan dess har budgetunderskottet ökat från 2 till 5 procent av BNP.

– Underskottet ska absolut inte öka i högkonjunktur. Oaktat vem som blir president efter valet måste man ta tag i den här oroväckande utvecklingen. Det är få saker som är så inflationsdrivande som en hög statsskuld, säger Peter Malmqvist.

Trots potentiella problem råder det inga tvivel om att landets ekonomi har varit stabil och att arbetslösheten minskat under Trump. Samtidigt som konjunkturläget i Europa påverkas mycket av osäkerheten kring brexit ser det betydligt bättre ut på andra sidan Atlanten, enligt Martin Guri.

– Ser man på världen ur ett amerikanskt perspektiv har man låg arbetslöshet, god ekonomisk utveckling, högst BNP i västvärlden och bra vinstutveckling i företagen som beräknas bli ännu bättre. Börsen är upp rejält och skatterna har gått ner, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons