Annons

Erik Bergin:Så kan Trump vinna presidentvalet 2020

Donald Trumps kampanj-rally för att bli president 2020.
Donald Trumps kampanj-rally för att bli president 2020. Foto: John Minchillo/TT/AP

Vilken chans har president Trump att väljas om? Och vem utmanar honom om makten i november 2020? Demokraternas tv-debatter i sommar ger ledtrådar om svaret till den andra frågan – som avgör den första.

Under strecket
Publicerad

Pete Buttigieg, Bernie Sanders och Elizabeth Warren under CNN:s debatt i slutet av juli.

Foto: Paul Sancya/AP Bild 1 av 14

Joe Biden och Kamala Harris.

Foto: Paul Sancya/AP Bild 2 av 14
Bild 3 av 14
Bild 4 av 14
Bild 5 av 14
Bild 6 av 14
Bild 7 av 14
Bild 8 av 14
Bild 9 av 14
Bild 10 av 14
Bild 11 av 14
Bild 12 av 14
Bild 13 av 14
Bild 14 av 14

Går det att med någon vettig nivå av säkerhet prognostisera ett presidentval nästan ett och ett halvt år i förväg? Nej, troligen inte.

Men den här sommaren har genererat en hel del ny data att analysera. Det handlar främst om Demokraternas två omgångar av tv-debatter.

Vem Trump möter vet vi inte förrän nästa vår. Men nu börjar det åtminstone stå klart vilka han inte möter i valet 3 november 2020.

Tv-debatterna i Miami och Detroit med totalt 20 demokratiska kandidater har i praktiken rensat bort många av dem. Över hälften trålar runt 1 eller ett par procent i mätningarna. De kandidaterna – som exempelvis New Yorks borgmästare Bill de Blasio, Colorados ex-guvernör John Hickenlooper, entreprenören Andrew Yang, senatorerna Kirsten Gillibrand, Cory Booker och Amy Klobuchar – lyckades inte få fotfäste. Och nu är deras tid på väg att rinna ut.

Primärvalen är visserligen flera månader bort. Men som det ser ut nu så blir det Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warren och Kamala Harris som gör upp om partiets nominering, med borgmästaren Pete Buttigieg som osannolik bubblare med runt 5 procent i stöd.

Annons
Annons

Pete Buttigieg, Bernie Sanders och Elizabeth Warren under CNN:s debatt i slutet av juli.

Foto: Paul Sancya/AP Bild 1 av 2

Joe Biden och Kamala Harris.

Foto: Paul Sancya/AP Bild 2 av 2

Obamas vicepresident Biden leder. I sommarens första tv-debatt i Miami gick Harris till framgångsrik attack mot Biden. Tv-klippet exploderade omedelbart i sociala nätverk. Och mycket riktigt föll Biden i mätningarna efteråt medan Harris klättrade.

Men Biden kämpade sig tillbaka i samband med den andra debatten i slutet av juli. Samtidigt föll Harris tillbaka. Det är ingen långsökt gissning att en slutstrid om Demokraternas nominering kan stå mellan de två kandidaterna, båda orienterade kring mitten politiskt.

1/2

Pete Buttigieg, Bernie Sanders och Elizabeth Warren under CNN:s debatt i slutet av juli.

Foto: Paul Sancya/AP
2/2

Joe Biden och Kamala Harris.

Foto: Paul Sancya/AP

Men deras problem är att ingen vet ännu hur stark partiets vänsterflygel är. Där finns senatorerna Bernie Sanders och Elizabeth Warren. Särskilt under andra debatten i Detroit bjöd de en enad front när de slog tillbaka angrepp från de andra mot sina vänsterorienterade reformförslag om fri sjukvård och gratis college.

Det sägs ofta att Demokraterna rört sig åt vänster under flera år. Ett tecken på det var att Sanders ofta ledde i opinionen jämfört med Hillary Clinton 2016.

Den relativt starka vänsterflygeln gör det svårt för kandidater som kämpar för att komma ikapp att positionera sig. Alla vet var Bernie Sanders står, så borde därför Elizabeth Warren försöka utflankera honom åt vänster, eller ta mittenväljare till höger om honom?

Ännu knepigare kan det bli för Kamala Harris: bör hon i en slutstrid mellan henne, Biden och Sanders ställa sig politiskt mellan de två åldrade männen? Eller bör hon ge upp slaget om Sanders unga, progressiva väljare och i stället försöka köra om Biden på högerflanken vad gäller exempelvis sjukvården?

Annons
Annons
Bild 1 av 12
Bild 2 av 12
Bild 3 av 12
Bild 4 av 12
Bild 5 av 12
Bild 6 av 12
Bild 7 av 12
Bild 8 av 12
Bild 9 av 12
Bild 10 av 12
Bild 11 av 12
Bild 12 av 12

Arbetarklassväljarna kan mycket väl avgöra valet till Trumps nackdel.

Detta utgör spelplanen när primärvalen inleds i Iowa och New Hampshire i februari. Osäkerheten som skaran med över 20 självutnämnda presidentämnen innebär präglar även Trump. Han har byggt en imponerande stark kampanjmaskin inför 2020, som ännu går på tomgång

Men internt hos Trumps omvalskampanj finns nervositet över vissa mätningar tidigare i år. De visade att presidenten ligger dåligt till, därtill hos viktiga väljargrupper.

Trump måste behålla de arbetarklassväljare han vann över 2016. De väljarna – som i tiotals år röstat demokratiskt i delstater som Wisconsin och Pennsylvania – kan mycket väl avgöra valet till Trumps nackdel om de överger honom nästa år.

Särskilt Joe Biden ser enligt flera mätningar ut att ha stark ställning i bland annat den väljargruppen. Därför blir det högprioriterat hos Harris, Sanders och Warrens läger att försöka stärka sig där, samt hos exempelvis svarta amerikaner, för att ha en chans mot Biden.

De mätningar som redan görs av Trumps chanser mot olika demokratiska kandidater är visserligen av lågt värde så här långt före ett val. Men de visar åtminstone just nu att Joe Biden har bäst chans mot Trump enligt Real Clear Politics:

Olika demokraters chans mot Trump
Trump-Biden:+8,5 procent för Biden
Trump-Sanders:+5 procent för Sanders
Trump-Warren: +2,5 procent för Warren
Trump-Harris:+1,5 procent för Harris
Trump-Buttigieg:+0,7 procent för Buttigieg

Är det något vi lärt oss från 2016 så är det i och för sig att sådana siffror inte behöver betyda seger för den som leder. Hillary Clinton låg före Trump, och fick mycket riktigt fler väljarröster – men förlorade ändå eftersom Trump vann fler elektorsröster.

Hos republikaner har presidenten också alltjämnt starkt stöd. Konservativa är generellt bättre på att sluta upp kring sin kandidat, oavsett vad de egentligen tycker om honom.

Trumps stöd hos väljarkåren som helhet är det sämre med. En jämförelse med tidigare presidenter vid samma tidpunkt i deras sejour i Vita huset kan ge en vägledning om vad det innebär:

Från Truman till Obama – så står sig Trump

1/12
2/12
3/12
4/12
5/12
6/12
7/12
8/12
9/12
10/12
11/12
12/12

Trump ligger just nu sämre till än samtliga presidenter från Harry S Truman till Barack Obama – med ett undantag: demokraten Jimmy Carter, som också mycket riktigt förlorade sitt omval 1980 till Ronald Reagan.

När konturerna av Trumps motkandidat tar fastare form kommande månader måste presidenten förbättra sin situation för att ha en chans.

Hans bästa alternativ kan visa sig vara upprepning av 2016: ett val mellan de två kandidater som det amerikanska folket ogillar minst, snarare än de två som väljarna gillar bäst.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons