Annons

Så lätt beställde SvD pistoler från Slovakien

Slovakiska vapenhandlare säljer gamla militärvapen som kan byggas om. (Arkivbild)
Slovakiska vapenhandlare säljer gamla militärvapen som kan byggas om. (Arkivbild) Foto: Tomas Oneborg

Ett mejl. Inga licenskrav. 20 pistoler. Svårare än så är det inte att för SvD att beställa en låda slovakiska vapen. De marknadsförs som ofarliga – men kan byggas om till dödliga skjutvapen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Med en fejkad anonym mejladress tar det knappt en halvtimme innan svaret kommer i inkorgen. De 20 pistolerna som vi just har beställt kan hämtas ut över disk i Slovakien.

”Du behöver bara id-kort”, svarar en av Slovakiens största vapenhandlare.

Det handlar om skjutvapen som kan avfyra så kallad flobertammunition, som SvD berättat om i granskningen Vapnens väg.

De har konstruerats för att avfyra små kulor med svag krutladdning. Kraften ska motsvara ett luftgevär. Men de går att bygga om så att de kan avfyra riktiga pistolkulor med dödlig effekt.

– Vi har flaggat för risken för att det här kan bli ett större problem, säger Johan Hasselmark, chef för brottsbekämpningsgruppen vid polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Tar man in dessa skjutvapen i Sverige så begår man ett smugglingsbrott.

SvD slutför aldrig beställningen. Men Nationellt forensiskt centrum, NFC, bekräftar att de aktuella vapenmodellerna från Slovakien går att bygga om till skarpa skjutvapen. Vapnens namn är maskade för att inte avslöja vilka modeller det gäller:

Annons
Annons

”Både [pistolmodell A] och [pistolmodell B] konverterade för skjutning med skarp ammunition har förekommit i polisiära utredningar”, svarar Patrik Hertzman, förste vapenforensiker hos NFC, i ett mejl.

En säkerhetskälla som SvD träffat på plats i Bratislava uppger också att vapentypen riskerar att få spridning.

– När dessa säljs så kan de reaktiveras till skarpa skjutvapen igen av till exempel kriminella som vill tjäna pengar på den svarta marknaden, säger källan till SvD.

Vapentypen är olaglig i Sverige, som har hårdare vapenlagar än Slovakien.

– Tar man in dessa skjutvapen i Sverige så begår man ett smugglingsbrott. Om man dessutom ertappas med ett sådant vapen är det ett vapenbrott. Det är alltså inte okej, säger Johan Gustafson, verksamhetsutvecklare vid Noa.

Svensk polis varnade regeringen för vapentypen 2018. När lagarna skärptes för några år sedan ställde vapenbranschen i Slovakien blixtsnabbt om från deaktiverade överskottsvapen till den nya sortens vapen:

”Berättelser visar att det inte tog mer än 30 minuter innan näthandlarna hade modifierat sina vapen för försäljning från akustiska (pluggade) versioner till flobertversioner för att kringgå lagarna”, skrev polismyndigheten.

Fotnot: SvD har inte fullföljt någon vapenaffär. Inga pengar eller vapen har bytt ägare under granskningen. Vapenhandlaren begår inget lagbrott när de säljer skjutvapen som använder den här typen av ammunition.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons