Annons

”Spökpersoner” lockas till Sverige med ”magiskt ord”

På internet finns sajter på flera olika språk som ger instruktioner för hur man som utländsk medborgare kan ta sig in i Sverige illegalt.
På internet finns sajter på flera olika språk som ger instruktioner för hur man som utländsk medborgare kan ta sig in i Sverige illegalt. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Illustration: Staffan Löwstedt

Visum från utländska konsulat hjälper tusentals ”spökpersoner” in i Sverige. En vanlig rutt är färjan från Riga till Stockholm, där risken att bli stoppad av gränspolisen är liten.

– Det är ett stort säkerhetspolitiskt problem, säger Robert Lindström, gränspolis.

Under strecket
Publicerad

Ett Facebookkonto i SvD:s genomgång annonserar ut europeiska id-kort och uppehållstillstånd på arabiska.

Foto: Stina Stjernkvist/TT, Illustration: Staffan Löwstedt

Flera nätsajter säljer svenska pass för 1 500 euro.

Foto: Tomas Oneborg

”I varje moment kan du säga ordet asyl, det betyder att du ber om skydd. Vid händelse av det kan de inte skicka hem dig”, står det på en rysk sajt där man kan läsa utförliga beskrivningar av hur man som utländsk medborgare bör uppträda för att inte bli hemskickad från Sverige.

SvD:s genomgång visar att Facebookkonton och sajter ger instruktioner i hur utländska medborgare kan resa till Sverige illegalt – och bli ”fullfjädrade invånare”. Bland annat beskrivs det hur man skaffar sig rätt nycklar till svensk välfärd. Skatteverkets tillfälliga personnummer, så kallade samordningsnummer, är en sådan nyckel, vilket SvD tidigare berättat om.

På Facebook utannonseras också svarta jobb med resor till Sverige, och pass finns att köpa för 1 500 euro. Personer bakom flera konton har varit föremål för penningtvättsutredningar som andra brottmål i Sverige, visar SvD:s genomgång.

En vanlig rutt som annonseras ut på Facebook är färjan från Riga till Värtahamnen i Stockholm. Eftersom det är en så kallad inre gränspassage, utförs inga – eller ytterst få – systematiska och slumpmässiga gränskontroller där.

Annons
Annons

Ett Facebookkonto i SvD:s genomgång annonserar ut europeiska id-kort och uppehållstillstånd på arabiska.

Foto: Stina Stjernkvist/TT, Illustration: Staffan Löwstedt

– Det går inte att stoppa allt och alla, vi lever med öppna gränser. Vid Värtahamnen är det fritt fram, det är ett stort säkerhetspolitiskt problem, säger Robert Lindström, gränspolis.

Han uppger att det handlar om flera tusen personer som årligen tar sig in via Värtahamnen – antingen med falska handlingar eller brottsligt uppsåt. Vissa söker ett bättre liv i Sverige, andra ingår i organiserade brottsnätverk som till exempel internationella stöldligor.

Ett Facebookkonto i SvD:s genomgång annonserar ut europeiska id-kort och uppehållstillstånd på arabiska.
Ett Facebookkonto i SvD:s genomgång annonserar ut europeiska id-kort och uppehållstillstånd på arabiska. Foto: Stina Stjernkvist/TT, Illustration: Staffan Löwstedt

Gränspolisen ser ett mönster i hur resandet kan gå till. Nyckeln är att skaffa sig ett arbetsvisum, en så kallad Schengen-visering, på ett konsulat inom EU. Då kan man som tredjelandsmedborgare resa in i unionen.

Problemet är, enligt gränspolisen, att många ”hoppar av” sina visum när de väl är inne i EU – då de kan resa fritt inom Schengen.

Förra året kunde gränspolisen omhänderta mellan 50 och 100 personer i Värtahamnen. Stämplar och signaturer utfärdade av samma personer och företag på viseringarna avslöjade dem.

– Det magiska ordet de säger är asyl, då har vi till skyldighet att överlämna ärendet till Migrationsverket eftersom asylrätten är ovillkorlig, säger Robert Lindström.

Att många ”hoppar av” sina visum och i stället söker asyl är en problematik som känns igen av Migrationsverket. Siffror från myndigheten visar att antalet asylsökande från Uzbekistan, Kazakstan och Georgien – som rest in med visum – har ökat de senaste åren.

Annons
Annons

Flera nätsajter säljer svenska pass för 1 500 euro.

Foto: Tomas Oneborg

Mer än två tredjedelar av dem hoppade av sina visum och sökte asyl.

 Flera nätsajter säljer svenska pass för 1 500 euro.
Flera nätsajter säljer svenska pass för 1 500 euro. Foto: Tomas Oneborg

I en rapport till justitiedepartementet 2018 flaggade Migrationsverket för att visum specifikt utfärdade av konsulat i Litauen, Lettland och Tjeckien sticker ut på grund av höga avhoppningstal i Sverige.

Totalt registrerade Migrationsverket 4 636 viseringsavhopp vid asylansökan. Det motsvarar drygt 20 procent av alla asylsökande, under en ettårsperiod 2017–2018.

Migrationsverket beskriver resultatet som ”udda” och att ”dialog bör tas på lämplig nivå” med berörda länder.

Till justitiedepartementet skriver Migrationsverket även att det är mycket svårt att verkställa avlägsnandebeslut för dessa medborgare, eftersom det i princip krävs att individen återvänder självmant. Inga tvångsåtervändanden har genomförts de senaste åren.

– Vart dessa personer sedan tar vägen är det få som vet, men vi hittar dem när vi gör kontroller på arbetsplatser och i bostäder, säger Robert Lindström.

Migrationsverket har avböjt intervju, men skriver i mejl till SvD att ”Migrationsverket inte har analyserat orsakerna till att viseringsavhoppen är överrepresenterade från vissa länder. Det pågår dock ett arbete med frågorna på myndigheten, men vi har inte svar på dina frågor i nuläget.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons