Annons

Höjdarnas lyxresor: Privata hissar och handfat av guld

Privata mobila hissar, en toalett för 75 000 dollar, rosor för 50 000 dollar och 43 flygplan i privata flottan – det är några av de extravaganser som världens kungligheter och statsmän omger sig med när de är på resande fot för att sälja in sitt land. Just nu befinner sig Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz al-Saud i Indonesien och har med sig 1 500 personer i följet – inklusive inte mindre än 25 prinsar.

Under strecket
Publicerad

Kung Salman bin Abdul Aziz al-Saud kliver ur sitt privata flygplan.

Foto: Dita Alangkara/APBild 1 av 2

Kung Salman bin Abdul Aziz al-Saud i golfbil tillsammans med Indonesiens president Joko Widodo.

Foto: Dita Alangkara/APBild 2 av 2

1 / 6

Kung Salman bin Abdul Aziz al-Saud kliver ur sitt privata flygplan.
Kung Salman bin Abdul Aziz al-Saud kliver ur sitt privata flygplan. Foto: Dita Alangkara/AP

Saudiarabiens kung – privata hissar och 500 ton bagage

Att släpa med sig egna hissar på en resa utomlands låter inte bara galet utan rätt osannolikt. Men enligt CNN är det precis vad den saudiarabiske kungen Salman bin Abdul Aziz al-Saud gör. När han i veckan anlände till Indonesien för en nio dagar lång rundresa hade han ett rejält bagage med sig, närmare bestämt 495 ton. Förutom de kläder han förmodas ha med sig på sin resa ingår även två Mercedes Benz-bilar och två stycken fristående elektriska hissar i hans bagage.

Kung Salman bin Abdul Aziz al-Saud i golfbil tillsammans med Indonesiens president Joko Widodo.
Kung Salman bin Abdul Aziz al-Saud i golfbil tillsammans med Indonesiens president Joko Widodo. Foto: Dita Alangkara/AP

I kungens entourage ingår också 1 500 personer som inkluderar tio ministrar, 800 delegater och 25 prinsar. De har alla rest till Indonesien från Saudiarabien under tre veckor och i totalt 36 olika flygplan. Förutom besök i bland annat Jakarta ska den saudiska kungen också tillbringa tid på en semesterort på Bali.

Enligt CNN i Indonesien har kungen bokat upp rum på de tre mest lyxiga hotellen där en av de dyraste villorna kostar 4 400 dollar – per natt. På semesterorten finns också en privat strand som endast är tillgänglig med hiss. Frågan är om kungen då använder sin privata.

Annons
Annons

Obama på besök i Sverige 2013 – på väg från Arlanda till Stockholm.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 3

Obama träffade Fredrik Reinfeldt, dåvarande statsminister.

Foto: Frank Augstein/APBild 2 av 3

Donald Trump i sin privatjet tillsammans med vicepresidenten Mike Pence.

Foto: Evan Vucci/APBild 3 av 3

2 / 6

Obama på besök i Sverige 2013 – på väg från Arlanda till Stockholm.
Obama på besök i Sverige 2013 – på väg från Arlanda till Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT

USA:s president – extrablod och sex läkare

USA:s president reser naturligtvis inte heller lätt. Donald Trump har ännu inte varit utomlands som president, men Barack Obama gjorde många resor, bland annat till Sverige i september 2013. Den amerikanske presidenten reser alltid med Air Force One och väl på plats färdas han i helikopter eller i en bepansrad limousine som har kallats ”The Beast” – en åtta ton tung Cadillac med bland annat tårgaskanoner, pumphagelgevär och infraröda kameror för att kunna se i mörker.

Obama träffade Fredrik Reinfeldt, dåvarande statsminister.
Obama träffade Fredrik Reinfeldt, dåvarande statsminister. Foto: Frank Augstein/AP

I följet finns ytterligare 40 bilar, 5 helikoptrar och 29 transportflyg. Dessutom har han ett rejält entourage med säkerhetspersonal på runt 250 från Secret Service, cirka 300 rådgivare och pressansvariga och sex läkare som också har tillgång till extrablod i samma blodgrupp som presidenten. Dessutom har presidenten flera egna kockar som lagar all mat som han äter.

Donald Trump i sin privatjet tillsammans med vicepresidenten Mike Pence.
Donald Trump i sin privatjet tillsammans med vicepresidenten Mike Pence. Foto: Evan Vucci/AP

När Donald Trump väl beger sig utomlands kan han bli tvungen att byta ned sig. Trump reser i en Boeing 757–200, känd som Trump Force One, som han köpt från Microsoftgrundaren Paul Allen. Den exakta prislappen är inte känd, men medieuppgifter har talat om 100 miljoner dollar. Han har renoverat den med många guldpläterade detaljer, bland annat delar av säkerhetsbältena, och familjen Trumps vapensköld.

Trumps flygplan har en biosalong. Enligt Vouge har Trumps plan även sidentapeter. I Trumps sovrum finns en stor säng och en stor tv. Planet hyser också flera lounger och en matsal.

Annons
Annons
Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/APBild 1 av 1

3 / 6

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP

Mugabe – landet i fattigdom men i första klass

En annan president som också spenderat rejält med pengar när han rest är Zimbabwes Rubert Mugabe. Enligt brittiska Daily Mail var hans resekostnader 2011 per månad runt 2 miljoner pund.

Jämfört med ovanstående länder är hans 70 personer stora entourage kanske inte så stort, men det har höjts röster om att han reser för mycket och att alla hans medresenärer reser i första klass – samtidigt som landet han styr har enorma ekonomiska problem.

Annons
Annons

Muammar Gaddafi skakar hand med Italiens dåvarande premiärminister Silvio Berlusconi under ett G8-möte 2009.

Foto: Michael Gottschalk/APBild 1 av 1

4 / 6

Muammar Gaddafi skakar hand med Italiens dåvarande premiärminister Silvio Berlusconi under ett G8-möte 2009.
Muammar Gaddafi skakar hand med Italiens dåvarande premiärminister Silvio Berlusconi under ett G8-möte 2009. Foto: Michael Gottschalk/AP

Gaddafi – kampade med tält i Trumps trädgård

När Muammar Gaddafi var Libyens ledare var han känd för att ta med sig sitt eget tält. Det stora bedduintältet slogs upp under hans besök i bland annat Bryssel, Moskva och Rom. Under ett möte i FN 2009 hade Gaddafi dock lite svårt att hitta en bra plats för att slå upp tältet.

Till exempel fick han avslag för att slå upp tältet i Central Park i New York. Det hela slutade med att Gaddafi hyrde in sig hos den dåvarande fastighetsmagnaten Donald Trump i det exklusiva området Bedford. En ABC News-helikopter filmade ett stort tält med mattor och broderade kameler.

Gaddafi gjorde sig också känd för att omge sig med en helt och hållet kvinnlig styrka av livvakter. Ofta syntes drygt 15 kvinnor ge diktatorn beskydd under utländska statsresor. Efter Gaddafis fall vittnade många av kvinnorna att de blivit utsatta för sexuella övergrepp av Gaddafi och hans närmaste.

Annons
Annons

Vladimir Putins statsbesök i Sverige 2001.

Foto: APBild 1 av 3
Foto: Alexander Zemlianichenko/APBild 2 av 3
Foto: Alexei Nikolsky/APBild 3 av 3

5 / 6

Vladimir Putins statsbesök i Sverige 2001.
Vladimir Putins statsbesök i Sverige 2001. Foto: AP

Putin – 43 flygplan och specialbyggd stridshelikopter

Under ett besök till Wien i juni 2014 bestod presidentens entourage av 27 bilar och tio motorcyklar. Vladimir Putin har även tio specialtränade chafförer. Utomlands körs Putin runt i en Mercedes-Benz S600 Pullman. Enligt Sputnik News finns elva sådana bilar i presidentens tjänst.

Vladimir Putin har inte mindre än fyra yachter på olika platser i landet, enligt en rapport som citeras av New York Times.

En av yachterna ska ha varit en present från en av Rysslands rikaste personer. Putins mest iögonfallande yacht är drygt 53 meter lång och kostade drygt 37 miljoner dollar. Denna yacht har bland annat vinkällare och en pool med vattenfall.

Vladimir Putin har alltid älskat bilar. Så hur många bilar äger han? Den senaste sammanräkningen av hans flotta av bilar visar att han äger runt 700 stycken. Putin har till och med Formula 1-bilar till förfogande.

Han säger själv att hans favoritbilar är de som är tillverkade i Ryssland. Men eftersom Ryssland knappast har en tradition av att tillverka lyxbilar får man anta att hans uttalande bara ville få honom att framstå som mer patriotisk, enligt en rapport som den mördade Putin-kritikern Boris Nemtsov lade fram före sin död.

Den dyraste bilen i Putins garage är en 3,5 tons bepansrad limousine som ska vara omöjlig att spränga ens med en raket.

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Trots att han har en primär presidentjet så räcker det inte för Putin. Presidenten har nu tillgång till 43 flygplan, enligt en rapport som bär den sarkastiska titeln ”En galärslavs liv”. Man kan fråga sig varför presidentflygplanet inte räcker, med tanke på att interiören är fylld med guld och designad av mästarhantverkare – enligt Putins önskemål.

En intressant inredningsdetalj i ett av Putins flygplan är en toalett – för 75 000 dollar. Livsstilssajten My First Class Life skriver att det är oklart varför toaletten har kostat så mycket, men spekulerar kring att toaletten spelar musik, masserar ryggen och putsar skorna.

Hur har världen fått kännedom om Putins extrema utgifter och extravaganta leverne? En av de främsta uppgiftslämnarna under åren har Boris Nemtsov varit. Han var biträdande premiärminister under Boris Jeltsin, och sedan en tongivande kritiker av president Putins politik. I februari 2015 sköts Nemtsov till döds på öppen gata i centrala Moskva, 55 år gammal.

Foto: Alexei Nikolsky/AP

Om man trodde att 43 flygplan räcker så har man fel. Putin har även 15 helikoptrar som är tungt beväpnande, om någon skulle försöka skada presidenten.

Den mest imponerande helikoptern i Putins arsenal är en Mi-8:a som har blivit helt anpassad för Putins säkerhet och komfort.

Annons
Annons

Sultan Hassanal Bolkiah och kung Carl Gustaf under kungaparets statsbesök i Brunei 2004.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

6 / 6

Sultan Hassanal Bolkiah och kung Carl Gustaf under kungaparets statsbesök i Brunei 2004.
Sultan Hassanal Bolkiah och kung Carl Gustaf under kungaparets statsbesök i Brunei 2004. Foto: Anders Wiklund/TT

Sultanen av Brunei – handfat av guld och kristall

Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah är inte bara sultan i Brunei, han är också pilot. Under ett ASEAN-möte i december 2012 flög sultanen själv in sitt flygplan, ett Boeing 747, som värderas till 400 miljoner dollar. Planets inredning är i allra högsta grad säregen. Handfaten är av guld och kristaller av den franske juveleraren René Lalique, dessa bär med sig en ytterligare kostnad på 120 miljoner dollar.

Flygplanet är utsmyckat med guldpläterade möbler och tros vara ett av världens lyxigaste flygplan.

Sultanen äger också en Airbus 340, förutom sex mindre flygplan och två helikoptrar. Han är en av världens monarker som suttit längst vid tronen, sedan 1967. Hans privata förmögenhet beräknas till 40 miljarder dollar, enligt Daily Mail. Enligt vissa rapporter äger han dessutom 6 000 bilar.

Robert Rangel, en amerikansk polischef som under flera år var sultanens säkerhetschef när han besökte Los Angeles, hävdar att Hassanal Bolkiahs leverne var i allra högsta grad extravagant. I boken ”The Organ Grinder’s Monkey” skriver Rangel att sultanen reste med ett entourage bestående av 150 personer. Vidare skriver Rangel att sultanens brorson vid ett besök i Los Angeles köpte två Bentley-bilar för 500 000 dollar. Bilarna provkördes och placerades sedan i ett garage för att aldrig användas igen.

Vid ytterligare ett besök i Los Angeles bad Mr Mustapha (sultanens brors assistent) om rosor inför prinsessan Pengiran Isteri Norahyatis besök, enligt Rangels bok.

Mr Mustapha ville ”ha så många rosor som möjligt” och ”fylla rummen” med dem. Rangel beställde 2 500 rosor från en av Los Angeles mest exklusiva florister.

Natten prinsessan skulle göra sitt besök kom Mr Mustapha tillbaka för att inspektera. ”Inte tillräckligt många rosor”, sade han.

Rangel ringde upp floristen och bad om 2 500 rosor till, vilket han också fick. Rummen var nu överfyllda med rosor.

När prinsessan väl anlände stannade hon i 30 minuter. Rosorna hade kostat totalt 50 000 amerikanska dollar, enligt Rangel.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons