Annons

Så maxar du pensionen – ålder för ålder

Det finns fler vägar att sockra pensionen.
Det finns fler vägar att sockra pensionen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I mitten av mars ska alla pensionsbesked ha delats ut med det orange kuvertet. Är din allmänna pension mindre än förväntat? Det finns fler vägar att sockra pensionen. Experter ger svar på hur du ska tänka beroende på var du är i livet.

Under strecket
Publicerad

Madelén Falkenhäll (till vänster) är senior analytiker på Swedbank. Agneta Claesson är pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Foto: Swedbank och PensionsmyndighetenBild 1 av 5
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 2 av 5
Foto: Jennifer Glans/PensionsmyndighetenBild 3 av 5
Foto: Emma-Sofia OlssonBild 4 av 5
Foto: Janerik Henriksson/TTBild 5 av 5

Madelén Falkenhäll (till vänster) är senior analytiker på Swedbank. Agneta Claesson är pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Foto: Swedbank och PensionsmyndighetenBild 1 av 1

20–30 år

Madelén Falkenhäll (till vänster) är senior analytiker på Swedbank. Agneta Claesson är pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.
Madelén Falkenhäll (till vänster) är senior analytiker på Swedbank. Agneta Claesson är pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten. Foto: Swedbank och Pensionsmyndigheten

Tänk på att: Ju mer du jobbar desto mer pension får du, därför är det bra att extrajobba och ta sig ut i arbetslivet tidigt.

Pensionsfälla: Konsumera upp alla inkomster. Spara hellre lite än inget, du har tiden på din sida.

Spartips: Om du börjat arbeta har pengar automatiskt placerats i premiepensionen. Eftersom pengarna inte betalas ut förrän om lång tid kan du låta dem ligga kvar i förvalet AP7Såfa som har en hög andel aktier.

Kan du privatspara så öppna ett investeringssparkonto och lägg undan ett par hundralappar. Placera i indexfonder med avgift på högst 0,4 procent och sprid risken mellan minst en global och en svensk.

Bästa tipset från Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten:

– Se till att du har tjänstepension från 25 års ålder.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

Bästa tipset från Madelén Falkenhäll, senior analytiker på Swedbank:

– Finns inte tjänstepension så är det viktigt att be arbetsgivaren sätta av till den, vill de inte det ska lönen kompenseras upp eller så är det läge att byta arbetsgivare, säger Madelén Falkenhäll.

30–40 år

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Tänk på att: Efter 30 har de flesta etablerat sig på arbetsmarknaden, men familjeliv och bostadsköp kan kosta på. Fokusera på att minska kostnaderna och spara istället för att investera.

Pensionsfälla: Om du byter jobb är det viktigt att säkerställa att du har tjänstepension.

Spartips: Amortera för att minska sina skulder och framtida räntekostnader. Vid familjebildning är det bra att dela lika på föräldraledigheten eller se över hur ett ojämnt uttag påverkar er framtida pension.

Se pension som uppskjuten lön, inte bara något som händer efter 65.

Agneta Claessons bästa tips:

– Från och med 30-årsåldern brukar vi rekommendera att gå in på pensionsmyndigheten.se och göra en prognos för att få en bra bild av den framtida pensionen. Kom ihåg att prognosen är i dagens penningvärde och att pensionen grundar sig på livsinkomsten.

Madelén Falkenhälls bästa tips:

– Den som tjänar mer kan flytta pensionsrätter för premiepension eller spara som enskild egendom i annans namn, så man skyddar sig mot en skilsmässa. Se pension som uppskjuten lön, inte bara något som händer efter 65, säger Madelén Falkenhäll.

Annons
Annons
Foto: Jennifer Glans/PensionsmyndighetenBild 1 av 2
Foto: Emma-Sofia OlssonBild 2 av 2

40-50 år

Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten

Tänk på att: I takt med att barnen blir äldre och till slut flyttar ut ökar möjligheten att spara.

Pensionsfälla: Löneväxlingen glöms bort. Om du år 2020 har en månadslön som överstiger 44 923 kronor kan du tjäna på att avstå en del av lönen för att löneväxla.

Spartips: Ha ett privat pensionssparande där du sätter av en summa varje månad. Eftersom pensionen fortfarande är många år bort kan du placera pengarna aktieindexfonder på investeringssparkonto.

Vad gäller tjänstepensionen kanske du redan valt en fondförsäkring med liknande innehav som i ditt privata pensionssparande, annars kan det vara bra att ta tag i.

Agneta Claessons bästa tips:

– Har du en gång gått in och valt fonder i premiepensionen, då kan det finnas anledning att gå in och kolla hur dem gått och se över om man ska byta.

Madelén Falkenhälls bästa tips:

– Har man inte pensionssparat privat än så behöver man spara 4 000–5 000 kronor i månaden men har man börjat så kan man passa på och försöka spara 2 000 i månaden.

50-60 år

Foto: Emma-Sofia Olsson
Annons
Annons
Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

Tänk på att: Det dags att planera för pensionen. Använd dig av Minpension.se för att se din prognos.

Pensionsfälla: Deltidsjobb. Om du har möjlighet att gå upp till 100 procent är det bra för att maxa insättningarna till den allmänna pensionen.

Spartips: Se till att den del av ditt privata sparande som du behöver inom 3–5 år ligger i blandfonder med låg avgift så att du sänker risken. Men flytta inte pengarna som ska ligga kvar i många år och tål högre risk.

Ju tidigare du plockar ut sin pension desto fler år ska den räcka och därför blir månadsbeloppet lägre.

Madelén Falkenhälls bästa tips:

– Testa att leva efter din förväntade pensionsbudget och amortera lite extra, för att få lägre utgift när du går i pension.

Agneta Claessons bästa tips:

– Hela livets inkomster, tillsammans med tjänstepensionen och vilken ålder du väljer att plocka ut pensionen är det som påverkar pensionen mest. Ju tidigare du plockar ut sin pension desto fler år ska den räcka och därför blir månadsbeloppet lägre.

60–70 år

Foto: Janerik Henriksson/TT

Tänk på att: Pensionsåldern ser ut att höjas. Att jobba ett eller två år extra efter 65 gör stor skillnad för pensionen, även om du jobbar deltid.

Pensionsfälla: Flytta för sent. Har du tänkt byta bostad och behöver lån kan det vara bra att flytta innan du går i pension för att få lånet beviljat. Svårt att leva på pensionen? Kolla om du har rätt till bostadstillägg.

Spartips: Byt fondförsäkringen i tjänstepensionen till en traditionell livförsäkring för att minska risken. Se också över om du vill behålla eller ta bort ditt återbetalningsskydd.

Sparar du privat är blandfonder med en avgift på högst 0,4 procent ett bra alternativ. Pengar som behövs i närtid kan placeras i företagsobligationer med låg risk.

Agneta Claessons bästa tips:

– Kontakta pensionsmyndigheten och tjänstepensionsbolagen i god tid före pension, ett par månader i förväg. På pensionsmyndigheten.se eller minpension.se kan du testa hur pensionen blir beroende på vid vilken ålder du tar ut pension och vilken längd du väljer på utbetalningen, säger hon.

Madelén Falkenhälls bästa tips:

– Den allmänna pensionen kan du ta ut i olika procent och pausa. Men när det gäller tjänstepensionen så behöver du kontakta pensionsbolaget och bestämma på hur lång tid du vill ha den utbetalad. Väljer du fem år ska du vara medveten om att den är slut efter det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons