Annons

Johan Ingerö:Så mycket bättre utan statlig tv

Berlusconi skulle knappast klaga över Telias köp av TV4.
Berlusconi skulle knappast klaga över Telias köp av TV4. Foto: Andrew Medichini/TT
Under strecket
Publicerad

”Era synpunkter på vår mediepolitik är naturligtvis intressanta, herr statsminister. Men såvitt jag vet är svenska staten den dominerande aktören på er tv-marknad, med såväl public service som kommersiella intressen i sin ficka. Med vilken rätt läxar ni upp oss?”

Ungefär så kan det komma att låta under ett middagssamtal i Bryssel mellan en svensk regeringschef och motsvarigheten från, säg, Italien, Polen eller Ungern.

När Telia, med staten som största ägare, försöker förvärva Bonnier Broadcasting inklusive TV4, är det alltså inte enbart en fråga om affärer. Det gäller även, nej framför allt, gränsen mellan politik och journalistik.

Ur affärssynpunkt är det förstås logiskt att Telia och TV4 rustar sig för den allt tuffare konkurrensen från nätbjässar som Facebook och Google. Men i och med statens 37,3 ägarprocent i Telia finns även andra hänsyn att ta. Konkurrensverket kommer att granska de affärsmässiga aspekterna, men det är de politiska som är problemet.

Staten förfogar redan över Teracom, som driver marknätet för tv och radio, samt de tre public service-företagen Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion. Med denna affär blir staten även storägare i TV4.

Det är att leka med elden. Så sent som i april kunde SOM-institutet visa att förtroendet för public service sjunker bland borgerliga, samtidigt som det ökar bland vänsterväljare. Och från och med den 1 januari 2019 kommer public service dessutom att bekostas via en ny skatt, som ersätter den gamla licensen. Alla ska med. Det blir allt lättare att tala om statsjournalistik.

Det vore förstås enklare att acceptera Telias kanalköp om staten sålde sitt innehav i Telia. Men inte heller det är okomplicerat, eftersom Telias infrastruktur har en säkerhetspolitisk dimension. Att få exempelvis ryska Gazprom som direkt eller indirekt delägare där är knappast önskvärt.

Så ser den ut, denna cocktail av eftersatt mediepolitik och krassa affärsintressen. Och baksmällan kan bli brutal. Telias köp av TV4 måste därför stoppas.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons