Annons

Så kan en räntehöjning slå mot dig

Nu kan det vara slut på räntefesten. På torsdag klockan 09.30 kan Riksbanken genomföra den första av flera planerade räntehöjningar. Smällen mot hushållens ekonomi kan bli betydlig – och rent av radera vinsten av de planerade skattesänkningarna.

SvD:s Johan Carlström reder ut hur du kan drabbas.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Anders Wiklund/TT

1 / 11

Efter reklamen visas:
Höja räntan – ett omöjligt uppdrag?

Så gynnas du av skattesänkningarna

Foto: Anders Wiklund/TT

Moderaterna och Kristdemokraternas budget röstades – med stöd av Sverigedemokraterna – nyligen igenom i riksdagen. Det betyder att skatten kommer att sänkas med 20 miljarder kronor för löntagare och pensionärer.

Skattesänkningen har tre delar.

Den första är ett utökat jobbskatteavdrag som innebär upp till 210 kronor mindre i skatt för de som tjänar 31 000 kronor eller mer i månaden. Den genomsnittlige undersköterskan som tjänar 28 000 kronor i månaden får 190 kronor kvar extra i plånboken, medan den genomsnittliga taxiföraren och städaren får 170 respektive 160 kronor kvar.

Annons
Annons

De mest välbetalda löntagarna kan få nästan 500 kr mer i månaden.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

2 / 11

De med hög lön gynnas mest...

De mest välbetalda löntagarna kan få nästan 500 kr mer i månaden.
De mest välbetalda löntagarna kan få nästan 500 kr mer i månaden. Foto: Fredrik Sandberg/TT

M och KD:s budget betyder också att brytpunkten för när man börjar betala statlig inkomstskatt höjs från 40 600 till 42 000 kronor i månaden så att skatten för de som tjänar mer än den nya brytpunkten sänks med ytterligare 280 kronor.

Även pensionärerna, framförallt de som har det bäst ställt, får sänkt skatt – med 150 kronor för dem med månadsinkomster på 20 000 kronor, med 300 kronor för månadsinkomster på 24 000 kronor och över 600 kronor för inkomster på 31 000 kronor.

Allt som allt betyder det att de mest välbetalda löntagarna kommer att få nästan 500 kronor mer i plånboken efter skatt, medan de mest välbeställda pensionärerna kan få upp till drygt 600 kronor mer.

Annons
Annons

Riksbankschef Stefan Ingves med fru på årets Nobelfest

Foto: Henrik Montgomery/TT

3 / 11

Men nu kan räntorna skruvas upp

Riksbankschef Stefan Ingves med fru på årets Nobelfest
Riksbankschef Stefan Ingves med fru på årets Nobelfest Foto: Henrik Montgomery/TT

M och KD:s skattesänkningar innebär alltså att de flesta löntagare kommer att få flera hundralappar mer i plånboken varje månad, men mycket riskerar att ätas upp om Riksbanken, som planerat, höjer räntan.

Banken hoppas kunna höja sin ränta upp till tre gånger det närmsta dryga året – från dagens rekordlåga –0,50 procent till +0,25 procent.

Den första höjningen kan komma redan på torsdagen. Det tror i alla fall flera svenska storbanker. Det skulle i så fall vara första gången på sju år som Riksbanken höjer räntan.

Hur räntehöjningarna kommer att påverka hushållen beror såklart på hur stora lån man har och hur mycket bankerna väljer att matcha Riksbankens höjningar. Men klart är att räntehöjningar riskerar att äta upp mycket av nästa års skattesänkningar.

Annons
Annons
Foto: Henrik Isaksson

4 / 11

Hur mycket kommer bankerna att höja räntorna?

Foto: Henrik Isaksson

Det är omöjligt att veta, men riksbankschef Stefan Ingves varnade nyligen för att de rörliga boräntorna kommer att fördubblas de närmsta tre åren – till 3 procent. Hans prognos bygger dock på att bankerna höjer sina boräntor lika mycket som Riksbanken höjer sin styrränta – något många experter inte tror kommer att hända.

Enligt Christina Söderberg, sparekonom på Compricer, sänktes boräntorna med hälften så mycket som Riksbankens styrränta när Stefan Ingves senast sänkte räntan. Spegelbilden är att boräntorna bara kommer att öka hälften så mycket som styrräntan när Riksbanken väl höjer.

Låt oss anta att Riksbankens räntehöjningar gör att den rörliga boräntan höjs något mer än vad Compricer tror – med 0,50 procentenheter till 2 procent. Vad skulle i det scenariot de ökade boräntorna och minskade skatterna innebära sammantaget för svenska löntagare – sett till några tänkta exempel på olika löntagare med olika stora lån?

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

5 / 11

Undersköterska med bolån på 0,5 miljoner kronor

Foto: Tomas Oneborg

En undersköterska tjänar i genomsnitt 28 000 kronor i månaden. Hen kommer att få 190 kronor mer i plånboken från årsskiftet som ett resultat av M och KD:s skattsänkningar.

Samtidigt skulle Riksbankens räntehöjningar göra att det blir knappt 150 kronor dyrare i månaden att låna en halv miljon kronor – efter ränteavdrag.

Summa summarum skulle undersköterskan i vårt första exempel i detta scenario ha drygt 40 kronor mer i plånboken om ett drygt år om Riksbanken höjer räntan som planerat, samtidigt som politikerna inte driver igenom fler skattesänkningar än dem som redan utlovats.

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TT

6 / 11

Gymnasielärare med bolån på 1 miljon kronor

Foto: Henrik Montgomery/TT

En gymnasielärare tjänar i genomsnitt 35 200 kronor i månaden. Hen kommer att få 210 kronor mer i plånboken från årsskiftet som ett resultat av M och KD:s skattsänkningar.

Samtidigt skulle Riksbankens räntehöjningar göra att det blir runt 290 kronor dyrare att låna en miljon kronor– efter ränteavdrag.

Summa summarum skulle gymnasieläraren ha drygt 80 kronor mindre i plånboken om ett drygt år.

Annons
Annons
Foto: Martina Holmberg/TT

7 / 11

Tandläkare med bolån på 1,5 miljoner kronor

Foto: Martina Holmberg/TT

En tandläkare tjänar i genomsnitt 47 400 kronor i månaden. Hen kommer att få 492 kronor mer i plånboken från årsskiftet som ett resultat av M och KD:s skattsänkningar.

Samtidigt skulle Riksbankens räntehöjningar göra att det blir runt 440 kronor dyrare att låna 1,5 miljoner kronor– efter ränteavdrag.

Summa summarum skulle tandläkaren ha drygt 50 kronor mer i plånboken om ett drygt år.

Annons
Annons
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

8 / 11

Marknadschef med bolån på 2 miljoner kronor

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

En marknadschef tjänar i genomsnitt 55 100 kronor i månaden. Hen kommer att få 492 kronor mer i plånboken från årsskiftet som ett resultat av M och KD:s skattsänkningar.

Samtidigt skulle Riksbankens räntehöjningar göra att det blir runt 580 kronor dyrare att låna två miljoner kronor – efter ränteavdrag.

Summa summarum skulle marknadschefen ha drygt 90 kronor mindre i plånboken om ett drygt år.

Annons
Annons
Foto: Bertil Ericson/TT

9 / 11

Specialistläkare med bolån på 3 miljoner kronor

Foto: Bertil Ericson/TT

En specialistläkare tjänar i genomsnitt 77 900 kronor i månaden. Hen kommer att få 492 kronor mer i plånboken från årsskiftet som ett resultat av M och KD:s skattsänkningar.

Samtidigt skulle Riksbankens räntehöjningar göra att det blir runt 875 kronor dyrare att låna tre miljoner kronor– efter ränteavdrag.

Summa summarum skulle specialistläkaren ha drygt 380 kronor mindre i plånboken om ett drygt år.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TT

10 / 11

Stora vinnaren: Välbeställda pensionärer utan bolån

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pensionärer med hög inkomst och utan bolån är den största privatekonomiska vinnaren nästa år. Pensionärer med en månadsinkomst på 35 000 får drygt 660 kronor mer i månaden från och med nästa år, medan de med en inkomst på 24 000 kronor får 300 kronor mer i plånboken.

Och har hen inga lån så äts ju inte de upp något av skattesänkningen.

Annons
Annons
Foto: Jessica Gow/TT

11 / 11

Genomsnittlig pensionär med 300 000 kronor bolån

Foto: Jessica Gow/TT

Svenskarnas genomsnittliga pension är drygt 19 000 kronor i månaden, enligt webbtidningen Arbetsvärlden.

Den rödgröna regeringen har redan utjämnat skatteklyftan (som gjorde att pensioner beskattades hårdare än löntagare) för pensioner upp till runt 17 000 kronor.

Den genomsnittliga pensionären kommer därför inte att få speciellt mycket mer i plånboken nästa år efter skatt. En pensionär med en inkomst på 20 000 kronor i månaden kommer att få 150 kronor mer i plånboken. Men ett bolån på 300 000 kronor kommer att äta upp knappt 90 kronor om Riksbanken höjer räntan som planerat.

Summa summarum skulle den genomsnittlige pensionären med ett bolån på 300 000 ha drygt 60 kronor mer i plånboken om ett drygt år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons