Annons

Sparkas efter krascher – får skyhög fallskärm

Dennis Muilenburg, före detta vd på Boeing.
Dennis Muilenburg, före detta vd på Boeing. Foto: Tom Williams/TT

Boeings vd fick sparken efter de två flygolyckorna som kostat 350 liv. Men han går inte lottlös. Vi listar näringslivshöjdarna som fått störst ersättning efter att ha slutat.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Boeings tidigare vd Dennis Muilenburg.

Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 1

1 / 9

Dennis Muilenburg – 600 miljoner

Boeings tidigare vd Dennis Muilenburg.
Boeings tidigare vd Dennis Muilenburg. Foto: Andrew Harnik/AP

Boeings vd Dennis Muilenburg fick gå på dagen i december 2019, som en del i arbetet med att återupprätta förtroendet för bolaget efter de dubbla flygkrascher som kostade nästan 350 liv med de nya 737 Max-planen.

Dennis Muilenburg får inget regelrätt avgångsvederlag, utan ”ersättning som han enligt kontrakt var berättigad till”, enligt Boeing. En ersättning på 62 miljoner dollar, eller ungefär 600 miljoner kronor. Utöver fallskärmen innehar Muilenburg också aktier värda omkring 18,5 miljoner dollar i företaget.

Annons
Annons

Steve Easterbrook, McDonalds tidigare vd.

Foto: Richard Drew/APBild 1 av 1

2 / 9

Steve Easterbrook – minst 6,3 miljoner

Steve Easterbrook, McDonalds tidigare vd.
Steve Easterbrook, McDonalds tidigare vd. Foto: Richard Drew/AP

McDonalds vd Steve Easterbrook fick sparken i november 2019 efter att ha brutit mot bolagets interna regler. ”Jag har haft en relation med en anställd, vilket var ett misstag. Jag håller med styrelsen om att det är dags för mig att lämna tjänsten och gå vidare” förklarar han själv i ett uttalande.

Det enda som beslutats angående ersättningen är att Easterbrook ska få en halv årslön från McDonalds. 2018 hade Easterbrook 12,5 miljoner kronor i grundlön, men med alla bonusar blev den slutliga årslönen 154 miljoner kronor. Vilka bonusar som räknas med i fallskärmen är inte klart. Om ersättningen baseras på grundlönen blir den 6,3 miljoner kronor.

Annons
Annons

Thomas Borgen, före detta vd på Danske Bank.

Foto: Mads Claus Rasmussen/APBild 1 av 1

3 / 9

Thomas Borgen – 19 miljoner

Thomas Borgen, före detta vd på Danske Bank.
Thomas Borgen, före detta vd på Danske Bank. Foto: Mads Claus Rasmussen/AP

I september 2018 meddelar Danske Bank att den dåvarande vd:n Thomas Borgen lämnar sitt uppdrag, med en fallskärm på minst 19 miljoner kronor. Borgen lämnade vd-stolen i spåren av penningtvättmisstankarna mot Danske Bank, vilket beskrivs som en av de största finansskandalerna i modern tid. Hundratals miljarder kronor i svarta pengar kan ha slussats genom bankens Estlandsfilial.

Fallskärmen motsvarar Borgens grundlön från banken under ett år, men siffran kan komma att växa med ytterligare bonus och aktier.

Annons
Annons

Ericssons tidigare vd Hans Vestberg.

Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

4 / 9

Hans Vestberg – 28 miljoner

Ericssons tidigare vd Hans Vestberg.
Ericssons tidigare vd Hans Vestberg. Foto: Jessica Gow/TT

Ericssons styrelse meddelade i juli 2016 att dåvarande vd:n Hans Vestberg lämnar sin tjänst med omedelbar verkan efter kritik om vidlyftiga bonusar, lyxflyg och uppblåsta intäkter.

Lottlös stod han dock inte – utöver att han lämnade Ericsson med med en fallskärm på över 28 miljoner kronor klev Hans Vestberg in som högsta chef för Verizon, där hans sammanlagda ersättning för 2018 var motsvarande drygt 204 miljoner kronor, enligt Dagens industri.

Annons
Annons

Tero Kivisaari, tidigare chef på Telia.

Foto: Maja Suslin/TTBild 1 av 1

5 / 9

Tero Kivisaari – 10,6 miljoner

Tero Kivisaari, tidigare chef på Telia.
Tero Kivisaari, tidigare chef på Telia. Foto: Maja Suslin/TT

Även den tidigare Teliachefen Tero Kivisaari kunde kvittera ut en ordentlig fallskärm. Kivisaari som sparkades i november 2013 fick två årslöner och avskedet kostade omkring 10,6 miljoner kronor för dåvarande Telia Sonera.

Kivisaari var en av fyra personer som fick lämna i samband med den externa utredningen av koncernens affärer i Centralasien. Han var tillsammans med tidigare vd Lars Nyberg en av de Teliahöjdare som ställdes inför rätta misstänkta för mutbrott men som friades av Stockholms tingsrätt i februari 2019.

Annons
Annons

Frank Vang-Jensen, tidigare vd på Handelsbanken.

Foto: Daniella BacklundBild 1 av 1

6 / 9

Frank Vang-Jensen – 19 miljoner

Frank Vang-Jensen, tidigare vd på Handelsbanken.
Frank Vang-Jensen, tidigare vd på Handelsbanken. Foto: Daniella Backlund

Efter bara ett och ett halvt år fick Frank Vang-Jensen i augusti 2016 gå från posten som Handelsbankens vd med omedelbar verkan. Den hastiga sortin förklarade styrelseordförande Pär Boman med att styrelsen gjort en felrekrytering. Med sig fick han en fallskärm på max 19 miljoner kronor, meddelade Pär Boman.

Summan landade senare på 8,3 miljoner när det ett halvår senare stod klart att Frank Vang-Jensen började som chef för den danska verksamheten på Nordea.

Annons
Annons

Keith McLoughlin, tidigare vd och koncernchef på Electrolux.

Foto: TTBild 1 av 1

7 / 9

Keith McLoughlin – 17 miljoner

Keith McLoughlin, tidigare vd och koncernchef på Electrolux.
Keith McLoughlin, tidigare vd och koncernchef på Electrolux. Foto: TT

När det i januari 2016 stod klart att Electrolux vd Keith McLoughlin lämnar vitvarujätten var det inte med någon traditionell fallskärm. I stället lämnade han med ett guldkantat konsultavtal som innebar att han kunde kvittera ut 17 miljoner kronor under 2017.

Electrolux hade ett dåligt 2015 och tvingades bland annat betala en jättelik och ytterst ovanlig kompensationsavgift på cirka 1,5 miljarder kronor till GE Appliances för en havererad affär.

Annons
Annons

Swedbanks ex-vd Birgitte Bonnesen.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

8 / 9

Birgitte Bonnesen – 21,5 miljoner

Swedbanks ex-vd Birgitte Bonnesen.
Swedbanks ex-vd Birgitte Bonnesen. Foto: Tomas Oneborg

Bara en timme innan Swedbanks årsstämma inleddes i mars 2019 kom beskedet: vd:n Birgitte Bonnesen fick sparken.

Enligt Swedbanks senaste årsredovisning har Birgitte Bonnesen rätt till tre fjärdedelar av årslönen om hon får sparken. Det motsvarar en summa på cirka 10,8 miljoner kronor. Utöver detta har hon rätt till samma summa i avgångsvederlag, vilket innebär en totalsumma på närmare 21,5 miljoner kronor.

Det är ännu oklart ifall Bonnesen avser att ta ut sin semesterersättning och på så vis kan krydda fallskärmen ytterligare.

Annons
Annons

Att sparka José Mourinho kostade nästan en kvarts miljard kronor.

Foto: Rui Vieira/APBild 1 av 1

9 / 9

José Mourinho – 233 miljoner

Att sparka José Mourinho kostade nästan en kvarts miljard kronor.
Att sparka José Mourinho kostade nästan en kvarts miljard kronor. Foto: Rui Vieira/AP

Näringslivets fallskärmar ligger dock i lä om man jämför med fotbollens. Premier League-klubben Manchester United betalade 233 miljoner kronor i avgångsvederlag till den portugisiske tränaren José Mourinho och några av hans assisterande. Mourinho ska själv ha fått 178 miljoner kronor.

Portugisen fick sparken 18 december 2018, efter 2,5 år i Manchester.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons