Annons

Erik Bergin:Trump friad – med konsekvenser bortom 2020

Här röstar senaten på onsdagen för att frikänna Trump på båda åtalspunkterna.
Här röstar senaten på onsdagen för att frikänna Trump på båda åtalspunkterna. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Senaten har frikänt Donald J Trump i historiens tredje riksrätt mot en president. Hur den skulle sluta stod i princip klart redan när den startade i januari. Men den kan ändå få långtgående konsekvenser.

Under strecket
Publicerad

Adam Schiff, ordföranden för representanthusets underrättelseutskott, har blivit ”Mr riksrätt” för det amerikanska folket.

Foto: AP

Laddad situation. President Donald Trump under sitt tal till nationen – i bakgrunden vicepresident Mike Pence och talman Nancy Pelosi.

Foto: Leah Millis/AP

Adam Schiff, ordföranden för representanthusets underrättelseutskott, har blivit ”Mr riksrätt” för det amerikanska folket.

Foto: AP

Det var i praktiken avgjort sedan länge. Riksrätten mot president Trump var ett verk drivet av demokrater och resulterade i en dom skriven av republikaner. Utom en, den republikanska senatorn Mitt Romney från Utah som strax före omröstningen deklarerade att han skulle rösta för att fälla Trump på en av åtalspunkterna.

Men trots att Trumps snabbt avklarade riksrätt avlöper på samma sätt som de två tidigare – med friande domar – så finns konsekvenser som kan prägla både framtida presidenter och politiker från båda partierna i kongressvalet i höst.

Vad som kan bli en negativ faktor för det ena partiet behöver dock inte nödvändigtvis bli en positiv för det andra.

Adam Schiff, ordföranden för representanthusets underrättelseutskott, har blivit ”Mr riksrätt” för det amerikanska folket.
Adam Schiff, ordföranden för representanthusets underrättelseutskott, har blivit ”Mr riksrätt” för det amerikanska folket. Foto: AP

Presidentvalet

För väljare som tror på de argument som demokraterna Pelosi och Adam Schiff, ordföranden i representanthusets underrättelseutskott, byggt riksrätten på kan ett frikännande stärka deras beslutsamhet om att rösta bort Trump i november.

Annons
Annons

Även om många väljare inte backat upp riksrätten i sig, så kan de uppleva Trumps agerande i Ukrainahärvan som problematiskt. De har även flera republikanska senatorer sagt att de gör.

Detta skulle kunna stärka Demokraterna inför presidentvalet. Runt 85 procent av demokratiska väljare tycker att Trump borde fällas och avsättas, jämfört med bara drygt 9 procent av republikanska.

Men att vikta effekten från riksrätten mot alla andra faktorer som påverkar ett presidentval är svårt. Trumps frikännande kommer exempelvis strax efter att demokratiska väljare i Iowa visat sig vara splittrade mellan Pete Buttigieg och Bernie Sanders som partiets presidentkandidat.

USA:s ekonomi går bra, vilket Trump inte missade någon chans att påpeka under sitt ”State of the Union”-tal på tisdagen. Och valet är ännu åtta månader bort. Det är långt ifrån säkert att riksrätten är en stor valfråga i höst.

Republikanerna inför hösten

Samtidigt med presidentvalet hålls val till kongressen. En tredjedel av de hundra platserna i senaten är föremål för omval.

Republikanerna har just nu en majoritet i senaten – 53 mot 47. För ett fåtal republikanska senatorer från liberala delstater kan riksrätten innebära ett hot i november om de röstar för att frikänna Trump.

Ett exempel: Susan Collins från Maine. Collins är något av en mittenpolitiker som ofta uttryckt skepsis mot Trump, i en politisk miljö där många republikaner i stället väljer att tiga offentligt med sin kritik. Men nyligen deklarerade Collins att hon skulle rösta för att fria presidenten. Å andra sidan röstade hon i förra veckan för att kalla nya vittnen, vilket kan ses som en eftergift till väljarna i en delstat som stött demokratiska presidentkandidater i tiotals år.

Annons
Annons

Laddad situation. President Donald Trump under sitt tal till nationen – i bakgrunden vicepresident Mike Pence och talman Nancy Pelosi.

Foto: Leah Millis/AP

Omvänt så finns en risk för ett antal demokratiska senatorer som försöker bli omvalda i konservativa delstater. En röst för att få Trump fälld kan innebära att de röstas bort i november. Så nettoeffekten kan visa sig bli noll.

Laddad situation. President Donald Trump under sitt tal till nationen – i bakgrunden vicepresident Mike Pence och talman Nancy Pelosi.
Laddad situation. President Donald Trump under sitt tal till nationen – i bakgrunden vicepresident Mike Pence och talman Nancy Pelosi. Foto: Leah Millis/AP

Försvaret av Trump

Ett faktum som både Trumps försvarsadvokater, republikanska politiker och grundlagsexperter påpekat är att demokraterna inte riksrättsåtalade presidenten för något konkret brott. I stället blev det de mer oprecisa åtalspunkterna maktmissbruk och kongresstrots.

Det föder kritiken att historiens tredje riksrättsåtal mot en president också är det svagaste.

För Republikanerna finns dock ett problem som partiet riskerar att behöva hantera:

• Under riksrättsutredningen i höstas klagade republikaner på att de vittnen som kallades bara hade andrahandsuppgifter.

• När samma republikaner i förra veckan hade chansen att kalla nya vittnen – särskilt Trumps tidigare säkerhetsrådgivare John Bolton – som skulle kunna bringa mer klarhet i presidentens ukrainska äventyr så röstade de nej.

• Att fler vittnen inte hördes beror till stor del på att de blockerats från att vittna av Vita huset – som noga koordinerat försvaret av presidenten med senatens majoritetsledare Mitch McConnell. Han är en av de senatorer som svor en ed om att agera som opartisk jurymedlem under riksrätten, vilket han enligt egen utsago aldrig haft någon avsikt att göra.

Annorlunda uttryckt, så riskerar Republikanerna ett trovärdighetsproblem den dag som en demokratisk president anklagas för maktmissbruk och motståndarpartiet börjar ropa på riksrätt.

Och en framtida president, oavsett parti, kan också dra lärdom av Trump. För en tolkning som kan göras är den här: såvida inte motståndarpartiet kontrollerar 67 säten i senaten så är det numera är fritt fram att blanda ihop sitt eget valkampanjande med USA:s utrikespolitik.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons