Annons

Så mycket hade du tjänat i Norge

Foto: David Magnusson/TT

Är din lön för låg? För vissa yrken innebär en karriär i Norge ett rejält lönepåslag – för andra kan det vara lika bra att stanna hemma. SvD tittar närmare på de norska lönerna yrke för yrke i vårt nationaldagsfirande grannland.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Martin Norris/Alamy

1 / 19

Bartender

Foto: Martin Norris/Alamy

Att jobba inom restaurangbranschen var ett av de första yrkena som svenskarna tog över i Norge. Ett skäl är att möjligheten till att få dricks gör att du kan få in pengar snabbt. Annars tar det ofta några månader innan allt har ordnat sig med bankkonto och personnummer så att du faktiskt får in lönen på kontot. I Norge är det vanligt att betala en deposition motsvarande tre månaders hyra när du hyr en lägenhet.

Genomsnittslön i Norge: 27 500 svenska kronor.

Annons
Annons
Foto: Claudio Bresciani/TT

2 / 19

Specialistläkare

Foto: Claudio Bresciani/TT

Många svenska läkare jobbar i Norge när de nått taket för hur mycket de får jobba i Sverige – och omvänt. Behovet av läkare är stort, speciellt på mindre sjukhus utanför de stora städerna och i Nordnorge.

Genomsnittslön i Norge: 80 000 svenska kronor

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TT

3 / 19

Servitör

Foto: Henrik Montgomery/TT

Servitörerna symboliserar den svenska arbetskraften i Norge. Svenskarna drar nytta av att norrmännen förstår svenska bra, en fördel som spanjorer eller andra nationaliteter inte har.

I Sverige är servitöryrket fortfarande en karriärväg. Många svenskar vill bli hovmästare eller driva egna restauranger. I Norge är det nästan bara studenter som jobbar som servitörer under en kort tid.

Den allmänna norska uppfattningen är att svenskarna ger bättre service, men det kan alltså bero på att de är mer intresserade av yrket. Genomsnittslönen för servitörer i Norge har även ökat med omkring 4 000 norska kronor under de senaste två åren.

Genomsnittslön i Norge: 27 500 svenska kronor

Annons
Annons
Foto: Bertil Ericson/TT

4 / 19

VVS-montör

Foto: Bertil Ericson/TT

Här är konkurrensen stor från östeuropeiska länder som Polen och från Baltikum. Kakelläggare, rörmokare och andra som specialiserat sig på badrum konkurrerar ut den dyrare norska arbetskraften. Men har man några års erfarenhet är det ändå stor efterfrågan på VVS-montörer både i Norge och Sverige.

Genomsnittslön i Norge: 38 250 svenska kronor

Annons
Annons
Foto: Lars Pehrson

5 / 19

Städare

Foto: Lars Pehrson

Ett yrke som inte kräver så mycket språkkunskaper. Därför arbetar många både inom- och utomeuropeiska nationaliteter i denna bransch. I Norge finns det inga RUT-avdrag – så antingen betalar de som vill ha tjänsterna vitt, eller så anlitar de mindre seriösa firmor.

Genomsnittslön i Norge: 30 195 svenska kronor

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TT

6 / 19

Veterinär

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett av arbetsområdena för veterinärer i Norge är laxodlingar. I Norge odlas det fram lika mycket lax och öringar som det traditionella fisket i hav och sjöar. Varje laxyngel vaccineras innan det släpps ut i en nätpåse där den utfodras med pellets. Det stora problemet just nu är laxlus – en parasit som är ofarlig, men som gör att fiskarna ser oaptitliga ut.

Genomsnittslön i Norge: 50 000 svenska kronor

Annons
Annons
Foto: Erik G Svensson/TT

7 / 19

Förskolelärare

Foto: Erik G Svensson/TT

Här krävs det egentligen goda språkkunskaper i norska eftersom det handlar om att det uppväxande släktet ska få en språkmiljö som är riktig. Men bristen på arbetskraft är så stor att det ofta ses genom fingrarna med det kravet. Något som är viktigt att ta hänsyn till är även att det norska systemet fortfarande har kvar motsvarande daghemsverksamhet.

Genomsnittslön i Norge: 38 000 SEK (förskola), 31 770 SEK (daghemsverksamhet/fritidsledare)

Annons
Annons
Foto: Lars Pehrson

8 / 19

Journalist

Foto: Lars Pehrson

Det finns några få exempel på svenskar som jobbar för norska medier. Men här är språkkraven helt avgörande för att få ett jobb. Det är dessutom en bransch där många medier skär ned på arbetskraften. De som har fått stanna i den norska branschen har fått sin genomsnittslön höjd med 3 000 norska kronor över de senaste två åren.

Genomsnittslön i Norge: 48 000 svenska kronor

Annons
Annons
Foto: Thomas Kienzle/AP

9 / 19

Vaktmästare

Foto: Thomas Kienzle/AP

De flesta norrmän äger själva sin bostad. Det finns därför en mindre marknad för vaktmästare, vilket har pressat upp priserna för vaktmästeri och därigenom lönen.

Genomsnittslön i Norge: 36 000 svenska kronor

Annons
Annons
Foto: Robert Henriksson

10 / 19

Telefonförsäljare

Foto: Robert Henriksson

Allt oftare är det svenskar som jobbar i denna bransch, även i Norge. Det gäller också att bemanna kundcenter. Även här uppfattas svenskarna som trevliga och serviceinriktade. Värt att nämna är att alla telefon- och nätsäljare slås ihop i lönestatistiken.

Genomsnittslön i Norge: 36 760 SEK

Annons
Annons
Foto: Jessica Gow/TT

11 / 19

Grundskolelärare

Foto: Jessica Gow/TT

Norge lider inte en lika akut brist på lärare som Sverige, vilket gör att det både krävs en examen och goda kunskaper i det norska språket för att få ett jobb även på grundskolenivå.

Genomsnittslön i Norge: 43 000 SEK

Annons
Annons
Foto: Linus Sundahl-Djerf

12 / 19

Barnmorska

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Barnmorskor tillhör ett av de områden inom sjukvården där det är störst brist på personal. Det beror delvis på att en del svenska barnmorskor har rest tillbaka till Sverige. Barnmorska heter jordmor på norska. I 2018:s avtalsförhandlingar nåddes ett mål som Jordmorforbundet haft länge: att alla barnmorskor med tio års erfarenhet ska ha en årslön på 500 000 norska kronor.

Genomsnittslön i Norge: 47 000 SEK

Annons
Annons
Foto: Anders Wiklund/TT

13 / 19

Psykolog

Foto: Anders Wiklund/TT

Du behöver inte kunna norska för att få en legitimation i psykologi i Norge. I stället får den som vill söka lyckan i väst komplettera sin examen med ett extra praktikår med handledning för att få en ny legitimation. När du väl har legitimationen behöver du dock hitta patienter som du själv känner dig bekväm att kommunicera med.

Genomsnittslön i Norge: 51 000 SEK

Annons
Annons
Foto: Stina Stjernkvist/TT

14 / 19

Skådespelare

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det finns några få skådespelare som kan byta språk och spela teater eller i filmer utan att rollen är svensk. Tuva Novotny och Maria Bonnevie hör till den lilla gruppen. Däremot finns det många musiker som får jobb i Norge, där en ambition är att 1 procent av statsbudgeten ska användas på kultur. Inom skolan finns något som kallas den kulturella ryggsäcken, där skolorna kan få bidrag till att använda professionella kulturarbetare i undervisningen.
Genomsnittslön i Norge: 38 000 SEK (privat sektor), 41 000 SEK (offentlig sektor)

Annons
Annons
Foto: Lise Åserud/TT

15 / 19

Systemadministratörer

Foto: Lise Åserud/TT

Efterfrågan på IT-kunnig personal är stor i Norge. Antalet lediga tjänster ökade med 10 200 från första kvartalet 2017 till samma kvartal 2018.

Genomsnittslön i Norge: 52 000 svenska kronor

Annons
Annons
Foto: Christine Olsson/TT

16 / 19

Polis

Foto: Christine Olsson/TT

Alla som vill bli poliser i Norge måste ha tagit examen från den treåriga polishögskolan. Bland kraven för att studera där är att man har studerat minst 400 timmar norska.

Genomsnittslön i Norge: 47 500 svenska kronor

Annons
Annons
Foto: Pontus Lundahl/TT

17 / 19

Tandläkare

Foto: Pontus Lundahl/TT

Att gå till tandläkaren är ungefär 25 procent dyrare i Norge än i Sverige. Det gör att det finns en efterfrågan på svenska tandläkare – men mest i gränsområdet. ”Jag får allt fler norska kunder som kombinerar vanlig dagligvaruhandel med ett besök hos tandläkaren”, säger Liselott Kristoffersen, som är tandläkare i Charlottenberg. Medan man sitter i tandläkarstolen kan bilen också få en service – som jämförelsevis är ännu billigare i Norge.

Genomsnittslön i Norge: 63 540 svenska kronor

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

18 / 19

Civilingenjör inom bygg och anläggning

Foto: Tomas Oneborg

I Norge består bostadsmarknaden främst av ägarlägenheter – en form av boende som liknar bostadsrätten, men personen som äger lägenheten är inte med i någon bostadsförening. Något som gjort det väldigt lönsamt för företagen att bygga bostäder. Ofta hyr människor av privatpersoner som äger en eller flera lägenheter.

Genomsnittslön i Norge: 61 500 svenska kronor

Annons
Annons
Foto: Vidar Ruud/TT

19 / 19

Foto: Vidar Ruud/TT

Även om lönerna är högre är också priserna generellt högre i Norge. Men det finns andra skäl att jobba i Norge än bara pengarna. Många sjuksköterskor tycker till exempel att det är mindre stressigt och att de får ägna sig mer åt sjukvård och mindre åt administration i Norge. Ett tips är att tänka på hur det påverkar pensionen i framtiden att vara borta länge från hemlandet. Undersök i god tid innan du blir pensionär hur mycket du har rätt att få för det jobb du utfört i Norge.

Värt att notera är också att det är fler yrken i Norge där det krävs auktorisation för att arbeta – 163 yrken mot 63. Delvis beror det på att olika specialiseringar inom sjukvården räknas som egna yrken.

Under det senaste året har den norska kronan (NOK) haft ett 10 procent högre värde än den svenska kronan (SEK). Den aktuella växelkursen hittar du här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons