Annons

Rättegångarna som kostat upp till 124 miljoner

Johanna Möller dömdes till livstids fängelse i det kända Arbogamålet.
Johanna Möller dömdes till livstids fängelse i det kända Arbogamålet. Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Stort pressuppbåd och förhandlingar som pågår i månader – de riktigt stora rättsfallen kostar ofta miljontals kronor. Rättegången mot ASAP Rocky följs av hela världen, men den lär inte landa bland de mest kostsamma.

Under strecket
Publicerad

Svea hovrätt i Stockholm.

Foto: Leif R Jansson/TT Bild 1 av 1

1 / 6

Rättegången mot artisten ASAP Rocky har under veckan pågått i Stockholms tingsrätt. Artisten, som egentligen heter Rakim Mayers, står åtalad för misshandel efter en incident i centrala Stockholm den 30 juni.

Uppmärksamheten kring rättegången har varit enorm – USA:s president Donald Trump har kontaktat statsminister Stefan Löfven, hundratusentals personer har skrivit under ett upprop för att släppa artisten fri och ett stort antal internationella medier har bevakat rättegången.

Det är ännu för tidigt för att kunna säga vad rättegången kommer kosta, enligt Stockholms tingsrätt, men trots den stora uppmärksamheten beräknas förhandlingen bara pågå i tre dagar.

I andra uppmärksammade fall har rättegångarna kostat miljoner.

Svea hovrätt i Stockholm.
Svea hovrätt i Stockholm. Foto: Leif R Jansson/TT

Arbogamålet – 8,4 miljoner kronor

I början av augusti 2016 larmas polisen till en sommarstuga utanför Arboga, där en man hittas död och hans fru svårt skadad. Parets 42-åriga dotter, Johanna Möller, och hennes 20-årige pojkvän Mohammad Rajabi grips. Möller misstänks också för mordet på sin make, som hittats död i Hjälmaren utanför Arboga ett år tidigare.

Tingsrätten dömer Möller till livstids fängelse för mord och mordförsök på föräldrarna. Rätten konstaterar även att hon varit inblandad i mordet på maken, även om det inte har kunnat fastslås exakt hur eller var det skett. Hon döms till livstids fängelse för anstiftan. Mohammad Rajabi döms till 14 års fängelse och utvisning. Fallet tas sedan upp i Svea hovrätt, som fastställer domen mot pojkvännen samt domen mot Möller för mordet och mordförsöket på föräldrarna. Hon frias dock för anstiftan till mord på maken.

Kostnaden för försvarare och målsägarbiträde i tingsrätten uppgår till strax över 6,8 miljoner kronor. Kostnaden för detsamma i hovrätten blir cirka 1,6 miljoner kronor.

Annons
Annons

Stockholms tingsrätt, där Rakhmat Akilov dömdes till livstids fängelse och utvisning.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

2 / 6

Stockholms tingsrätt, där Rakhmat Akilov dömdes till livstids fängelse och utvisning.
Stockholms tingsrätt, där Rakhmat Akilov dömdes till livstids fängelse och utvisning. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Terrordådet på Drottninggatan – 10 miljoner

Efter terrordådet på Drottninggatan i april 2017 döms Rakhmat Akilov för terroristbrott genom fem mord och allmänfarlig ödeläggelse, samt försök till terroristbrott genom 119 mordförsök och 24 fall av framkallande av fara för annan. Straffet blir livstids fängelse och livstids utvisning.

Rättegången pågår i 24 dagar, och kostnader för försvarare och målsägarbiträde för tingsrätten uppgår till över 10 miljoner kronor, enligt Sveriges Radio.

Annons
Annons

Göteborgs tingsrätt, där fallet ”Vår krog och bar” först prövades.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 1 av 1

3 / 6

Göteborgs tingsrätt, där fallet ”Vår krog och bar” först prövades.
Göteborgs tingsrätt, där fallet ”Vår krog och bar” först prövades. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Vår krog och bar – 33,2 miljoner

En konflikt mellan olika kriminella nätverk får sin kulmen på en krog i Göteborg 2015, där två personer skjuts till döds och åtta skottskadas.

Åtta män står åtalade för medverkande till attentatet. Tingsrätten dömer fem av dem för dubbelmord och försök till mord på 24 personer, övriga tre döms för medhjälp till samma brott. Hovrätten gör en annan bedömning och fäller sju personer för medhjälp till mord och mordförsök, och frikänner helt en person.

Fem personer döms till långa fängelsestraff för medhjälp till mord. Ytterligare personer åtalas i målet för andra brott, bland annat grovt narkotikabrott.

Tre åklagare arbetar heltid med fallet i fem månader, och tingsrättsförhandlingen pågår sedan i 25 dagar. Kostnaden för försvarare och målsägarbiträden i tingsrätten uppgår till 27 miljoner kronor, enligt UNT.

Kostnaden för försvarare och målsägarbiträden i hovrätten uppgår till cirka 6,2 miljoner kronor.

Annons
Annons

Sundsvalls tingsrätt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

4 / 6

Sundsvalls tingsrätt.
Sundsvalls tingsrätt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dopingmålet – 70,5 miljoner

I november 2010 inleds rättegången för det omtalade dopingmålet i Sundsvalls tingsrätt. 70 personer står åtalade för inblandning i smuggling av dopingmedel – en verksamhet som har omsatt miljonbelopp. 57 av de åtalade döms för olika brott, 13 av åtalen ogillas helt.

Huvudförhandlingen inleds den 1 november 2010 och fortgår i sju månader innan den avslutas i juni 2011. 35 av de dömda personernas fall tas sedan upp av hovrätten, som sänker straffet för i princip samtliga.

Tingsrättens kostnad för försvarare och målsägarbiträden uppgår till drygt 58 miljoner kronor, och för hovrätten uppgår de till strax över 12,5 miljoner kronor.

Annons
Annons

Efter att en nämndeman varit jävig tvingas hela förhandlingen tas om i Södertälje tingsrätt.

Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT Bild 1 av 1

5 / 6

Efter att en nämndeman varit jävig tvingas hela förhandlingen tas om i Södertälje tingsrätt.
Efter att en nämndeman varit jävig tvingas hela förhandlingen tas om i Södertälje tingsrätt. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Södertäljemålet – över 83,5 miljoner

I augusti 2012 döms 18 personer för en lång rad brott, samtliga knutna till det så kallade Södertäljenätverket. Men i efterhand visar det sig att en nämndeman varit jävig, och hela rättegången som varat i 62 dagar tvingas tas om. Ytterligare många rättegångstimmar senare kommer tingsrätten fram till samma beslut igen. Domen överklagas sedan till hovrätten, som fastslår stora delar av tingsrättens dom.

Enligt Sveriges Radio uppgår rättegångskostnaderna i tingsrätten till över 200 miljoner kronor, då räknas bland annat in kostnaden för häktningar, säkerhetskostnader, löner för nämndemän och inblandade poliser.

Av det är 68,9 miljoner kostnaden för försvarsadvokater och målsägarbiträden. Kostnaden för försvarare och målsägarbiträden i hovrätten är cirka 14,6 miljoner kronor, enligt domen.

Annons
Annons

Svea hovrätt.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

6 / 6

Svea hovrätt.
Svea hovrätt. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Assistanshärvan – 124 miljoner

Ett av de mest omfattande målen i Sverige mynnar ut i en sju månader lång rättegång som avslutas i juli 2015. Det handlar om ett assistansbolag i Södertälje som kvitterat ut ersättning för arbete som aldrig utförts – och lurat Försäkringskassan på närmare 30 miljoner kronor.

Södertälje tingsrätt dömer i juni 2014 sammanlagt 34 personer för bland annat grova bedrägerier och grova bidragsbrott, en dom på nära 900 sidor. Domen överklagas, och huvudförhandlingen i Svea hovrätt avslutas i maj 2015 – där samtliga som dömdes i tingsrätten återigen döms. Rättegången i tingsrätten kostar cirka 84 miljoner kronor och kostnaderna för försvarare och målsägarbiträder i hovrätten uppgår till 40 miljoner kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons