Annons

Så mycket tjänar SAS-piloterna

Det har talats om lyxstrejk, men hur mycket har egentligen SAS-piloterna i lön? Enligt facket är SAS lägstalöner för piloter knappt 29 000 kronor i månaden. SAS tillbakavisar uppgiften och menar att summan är 32 000 kronor.

Under strecket
TT
Publicerad
Foto: Heiko Junge/TTBild 1 av 1
Foto: Heiko Junge/TTBild 1 av 1
Foto: Heiko Junge/TT

Förhandlingarna mellan SAS och pilotfacket har strandat. Facket vill bland annat få upp piloternas löner. I sociala medier har diskussionerna varit heta och argument om att det handlar om en lyxstrejk har framförts.

Vad tjänar egentligen SAS-piloter?

– Ingångslönen för piloter på SAS:s avtalsområde är 28 845 kronor i månaden, säger Martin Lindgren, ordförande för Svensk Pilotförening.

Men den uppgiften stämmer inte enligt SAS.

– Det har jag inte sett något om. Jag tror att ingångslönerna är runt 32 000 kronor i månaden, säger presschef Fredrik Henriksson.

Han säger även att olika typer av traktamenten tillkommer.

Enligt Fredrik Henriksson är genomsnittslönen bland SAS 1 300 piloter omkring 78 000 kronor i månaden. De piloter som tjänar bäst har en månadslön på 96 000 kronor i månaden.

Facket är av en annan uppfattning.

– Det är när du blir befälhavare som du får ett lönepåslag kring 30 procent. Slutlön efter 30 år för befälhavare är 92 000 kronor i månaden. Det är en nivå som tar lång tid att nå och som du bara har i några år, säger Martin Lindgren.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons