Annons

Mellqvist MatbarSå nära San Sebastian du kan komma i Stockholm

Pintxos på rad. Plocka själv och betala per ”spett”.
Pintxos på rad. Plocka själv och betala per ”spett”. Foto: Tomas Oneborg

Avslappnat, gott och med ett skönt förtroende för oss gäster. På Mellqvists matbar får vi en trevlig bit av Baskien, ett gott urval spanska viner och rustika rätter att bli mätt på.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Noterat på Mellqvist matbar: Vintunnor som bord är kul, men hur är den restauranggäst skapt som snor benen runt en sån tjockis på ett bekvämt sätt?

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 4

För den hungriga finns även mellan- och huvudrätter.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 4

Med konceptet pinxtos lyckas Mellqvist komma så nära Baskien det går i Sverige. Priserna är dock inte fullt så spanska.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 4
Foto: Tomas OneborgBild 4 av 4

Mellqvist Matbar

Typ
Mellanklass
Kontakt
Rörstrandsgatan 6, tel: 08-10 30 40.

Betyg: 4 av 6

Ett litet stycke Baskien har flyttat in på Rörstrandsgatan. Små läckra pintxos för 45 kronor styck och en lång lista spanska viner lockar oss att ta plats de vid rustika långborden på Mellqvists matbar.

Pintxo betyder ”spett”. Ett litet spett är också precis vad som håller ihop godsakerna som byggs på höjden på en brödskiva. De kan ätas som tilltugg, som en hel måltid, eller som en liten förrätt. Gästerna plockar själva så många som de vill ha och redovisar sedan antalet pinnar. Den som vill äta mer kan fylla på med mellan- eller huvudrätter.

Vi börjar med att lyfta ut en ”Monte blanc” ur luckan. En pintxo i form av ett berg med fluffigt riven tegelost som döljer en kronärtskocka, tryffel och små mandelbitar. Ljuvlig start. Lika bra är korven chistorra med grillad paprika och tomatsås. Tråkigare är tyvärr ”Dröm”, en tunn skiva bröd med getost, kvittenmarmelad och ett berg serranoskinka som påminner lite för mycket om en svensk frukostmacka för att få full pott.

Mellanrätten tortilla de patata med smetana, forellrom och marinerad fänkål är lysande.

Annons
Annons

Noterat på Mellqvist matbar: Vintunnor som bord är kul, men hur är den restauranggäst skapt som snor benen runt en sån tjockis på ett bekvämt sätt?

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 4

För den hungriga finns även mellan- och huvudrätter.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 4

Med konceptet pinxtos lyckas Mellqvist komma så nära Baskien det går i Sverige. Priserna är dock inte fullt så spanska.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 4
Foto: Tomas OneborgBild 4 av 4

Den del av testpanelen som har bott flera år i San Sebastian, pintxosbarernas Mecka, skulle dessutom gärna sett att brödet stekts för extra saftighet.

Den som är middagshungrig har inga problem att bli mätt på Mellqvists. Menyn är, som väntat, animaliskt dominerad. Den vegetariska mellanrätten kronärtskocka med jordärtskocka må låta lite knasig, men visar sig vara en riktigt lyckad kombination med en smakrik romescosås därtill.

1/3

Noterat på Mellqvist matbar: Vintunnor som bord är kul, men hur är den restauranggäst skapt som snor benen runt en sån tjockis på ett bekvämt sätt?

Foto: Tomas Oneborg
2/3

För den hungriga finns även mellan- och huvudrätter.

Foto: Tomas Oneborg
3/3

Med konceptet pinxtos lyckas Mellqvist komma så nära Baskien det går i Sverige. Priserna är dock inte fullt så spanska.

Foto: Tomas Oneborg

Mellanrätten tortilla de patata med smetana, forellrom och marinerad fänkål är lysande. Potatisomeletten är härligt krämig och den salta rommen och syrad grädde passar perfekt till.

Signaturrätten pulpo à la Mellqvist är ett säkert kort. Skivor av åttaarmad bläckfisk på potatisbädd med (många) klickar majonnäs och rostad vitlök smakar fint.

De vällagade mellan- och huvudrätterna skapar förväntningar på den söta avslutningen. Äppelkakan med mandelglass, pecannötter och Jack Danielssirap skulle vinna på mer och syrligare äpplen för att balansera den nästan sliskiga sötman.

En randanmärkning är att den supertrevliga personalen ibland låter oss vänta lite för länge.

En affogato med en kula glass i het espresso lever däremot helt upp till förväntningarna.

Med konceptet pinxtos lyckas Mellqvist komma så nära Baskien det går i Sverige. Att vi gäster behåller våra små träspett för att redovisa hur många vi ätit visar att krogen litar på sina gäster. Däremot är priset på 45 kronor per pinxto inte fullt lika spanskt. Det kan låta lite i svenska öron, men ska man äta sig mätt springer notan snabbt iväg.

En randanmärkning är att den supertrevliga personalen ibland låter oss vänta lite för länge på påfyllning i glasen eller med att beställa efterrätt.

Mellqvist matbar är perfekt att glida in på för en oplanerad munsbit efter jobbet. Vi kommer garanterat att återvända. ”Itzultzean” som de säger i Baskien. På återseende!

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons