Annons

Skattelättnad – så påverkas din plånbok

Foto: Naina Helén Jåma

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar på onsdagen höstbudgeten. Flera förslag kommer att påverka din plånbok. SvD listar de viktigaste.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: IBL Bildbyrå

1 / 8

Slopad värnskatt

Foto: IBL Bildbyrå

Som en del av januariavtalet ska värnskatten slopas från och med första januari 2020. Värnskatten har varit en andra nivå av den statliga inkomstskatten, och har betalats av de med allra högst löner.

Den infördes 1995 för att öka skatteinkomsterna och sanera statens finanser efter den ekonomiska krisen. Sedan dess har höginkomsttagare betalat fem procent mer i skatt per extra intjänad krona över en årslön på 703 000 kronor.

Men nu ska skatten alltså tas bort, och höginkomsttagare får därmed en skattelättnad. Ungefär 345 000 personer kommer att påverkas av förslaget, med en genomsnittlig skattesänkning på 17 700 kronor per person och år, enligt finansdepartementet.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TT

2 / 8

Sänkt skatt på landsbygden

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Från och med januari 2020 föreslås en grön skatteväxling träda i kraft, även det som en del av januariavtalet. Regeringen skriver att ”en till ytan stor del av befolkningen har andra förutsättningar än resten av landet”, och föreslår därför en skattereduktion för boende i vissa områden.

Förslaget handlar om sänkt skatt med 1 650 kronor per år, och ska gälla för invånare i kommuner som i sin helhet ingår i stödområde A och B. Det är främst boende i Norrland och nordvästra Svealand. Det ska fungera både som kompensation och regional stimulans, för att locka fler att bosätta sig och arbeta i regionerna.

Annons
Annons
Foto: Claudio Bresciani/TT

3 / 8

Sänkt skatt för pensionärer

Foto: Claudio Bresciani/TT

En ny sänkning av skatten för personer över 65 år föreslås träda i kraft den 1 januari 2020. Satsningen kostar runt fyra miljarder kronor.

Enligt förslaget ska skatten sänkas för inkomster mellan cirka 17 000 och 115 000 kronor per månad, med målet att skillnaden i skatt mellan pensionärer och löntagare ska minska. Förslaget beräknas beröra cirka en miljon pensionärer i Sverige.

Annons
Annons
Foto: Jonas Ekströmer/TT

4 / 8

Högre fordonsskatt

Foto: Jonas Ekströmer/TT

I juli 2018 trädde det nya systemet för fordonsskatt, Bonus Malus, i kraft. Med syftet att driva på omställningen mot mer miljövänliga fordon måste ägare till nya bilar som anses vara skadliga för miljön betala en högre fordonsskatt i tre år.

Nästa år blir fordonsskatten betydligt högre för många av Sveriges mest sålda bensin- och dieselbilar, bland annat många av Volvos modeller.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

5 / 8

Bonus för miljöbilar

Foto: Tomas Oneborg

För den som däremot köpt en miljövänlig bil ser det ljusare ut. Enligt Bonus Malus-systemet kan den som köper elbilar eller vätgasbilar, som inte har några utsläpp alls, få en bonus på max 60 000 kronor.

När Sverige gick över till att följa EU:s striktare regler för att mäta utsläpp riskerade en del modeller att bli av med statusen som miljöbil, och därmed bonusen. Men nu vill regeringen, tillsammans med Centern och Liberalerna, att en del av modellerna får ha kvar miljöbils-statusen även nästa år.

Annons
Annons
Foto: Hasse Holmberg/TT

6 / 8

Swisha för rutavdrag

Foto: Hasse Holmberg/TT

För att få ta del av rot- och rutavdrag vill regeringen införa krav på elektronisk betalning för arbetet. Det ska underlätta för Skatteverket att kontrollera och kräva bevis på att betalningen faktiskt har skett, vilket är en förutsättning för att de ska kunna göra avdragen.

En elektronisk betalning är till exempel betalning med Swish, BankID, kontokort eller inbetalningskort. De nya reglerna förslås träda i kraft från och med 1 januari 2020.

Annons
Annons
Foto: Leif R Jansson/TT

7 / 8

Skatt införs på platspåsar

Foto: Leif R Jansson/TT

För att komma till rätta med nedskräpning och spridning av mikroplaster i naturen, föreslås en skatt på plastbärkassar från den 1 maj nästa år. För en "vanlig" plastkasse i handeln blir skatten 3 kronor per kasse och för tunnare kassar 30 öre.

Regeringen, C och L hoppas att skatten ska bidra till att Sverige når EU:s krav på högst 40 tunna plastbärkassar per person och år 2025.

– Vi ligger väldigt långt ifrån det målet, säger Per Bolund.

Från 2021 kommer det att vara förbjudet med vissa engångsartiklar i plast i EU. En ny utredning ska dessutom arbeta fram förslag på hur en skatt på engångsartiklar kan se ut och vilka produkter som ska omfattas. Förslagen ska presenteras i augusti nästa år.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

8 / 8

Foto: Tomas Oneborg

Höjt tak för uppskov vid bostadsförsäljning

Den som säljer sin bostad med vinst kan få ett uppskov med vinstbeskattningen vid köp av en ny bostad – som mest 1,45 miljoner kronor. Sedan 21 juni 2016 är taket tillfälligt slopat, med syftet att öka rörligheten på bostads- och arbetsmarknaden.

Den tillfälliga bestämmelsen löper ut 30 juni 2020, och då vill regeringen höja taket permanent. I budgetpropositionen för 2020 aviserar regeringen en höjning av taket till 3 miljoner kronor. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2020 och ska gälla försäljningar som sker efter den 30 juni 2020.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons