Annons

Frida Bratt:Så påverkas du av Mays valnederlag

Billigare weekend-resa i London, men ökad osäkerhet i Europafonderna. Så här påverkas du av premiärminister Theresa Mays nederlag i det brittiska valet.

Under strecket
Publicerad

Storbritanniens och EU:s flaggor.

Foto: Wiktor Nummelin/TTBild 1 av 1

Storbritanniens och EU:s flaggor.

Foto: Wiktor Nummelin/TTBild 1 av 1
Storbritanniens och EU:s flaggor.
Storbritanniens och EU:s flaggor. Foto: Wiktor Nummelin/TT

Det brittiska pundet tappade rejält på fredagsmorgonen jämfört med den amerikanska dollarn, efter att det stått klart att Theresa May inte får egen majoritet i parlamentet. Om försvagningen av pundet håller i sig betyder det allt annat lika en lite billigare shopping på weekendresan till London i sommar. Det kan säkert vara till glädje för många som tänkt åka till de brittiska öarna i närtid, men på längre sikt tjänar svenskarna på ett stabilt Storbritannien.

Landet är den tredje största mottagaren av svenska tjänster, och den sjätte största mottagaren av svenska varor.

Ett pund som faller är nämligen en signal från marknaden att man väntar sig en svagare utveckling för den brittiska ekonomin framöver. En svag brittisk ekonomi är en nackdel för Sverige och svenska företag, eftersom Storbritannien är ett viktigt exportland. Landet är den tredje största mottagaren av svenska tjänster, och den sjätte största mottagaren av svenska varor. Bara under förra året exporterade Sverige varor till ett värde av 72 miljarder kronor till Storbritannien, och tjänster till ett värde av 51 miljarder kronor.

Annons
Annons

Den svenska börsen steg något häpnadsväckande på fredagsmorgonen. Att så blev fallet kan säkerligen hänföras till att marknaden nu tar vara på att möjligheter för en mjukare brexit finns. Å andra sidan kan brexit-processen nu bli än mer utdragen.

Få svenskar sparar direkt i brittiska fonder. Det finns endast en ren brittisk fond registrerad på den svenska marknaden; Fidelity United Kingdom och den har bara fåtalet svenska sparare.

Annat är det med de folkkära Europafonderna. De utvecklades svagt fram till vårkanten i år, för att därefter stiga i värde i samband med Macrons seger i franska valet. Mays försprång i opinionsmätningarna borgade för en säker utgång i brittiska valet, vilket säkerligen också bidrog till att fonderna steg.

Nu kan politiskt kaos vänta i Storbritannien. Det uppskattas inte av marknaden, som är något av en trygghetsnarkoman.

Europafondernas utveckling kan bli svajig de närmaste veckorna.

Europafondernas exponering mot Storbritannien är inte betydande. En stor fond som AMF Aktiefond Europa har exempelvis bara tre procent av det förvaltade kapitalet i brittiska börsbolag. Exponeringen i SEB Europafond är ungefär lika stor. Däremot finns 92 procent av fondkapitalet investerat i de västeuropeiska ekonomierna, vars exportbolag också påverkas av utgången i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien.

Det gör att även Europafondernas utveckling kan bli svajig de närmaste veckorna, åtminstone tills marknaden vet vad som väntar runt hörnet i brexit-processen. En mjukare brexit kan bli resultatet, och det skulle gillas av marknaden. De bolag som din Europafond investerar i skulle säkerligen alla dra nytta av det.

Även de bland svenskarna så populära globalfonderna kan påverkas av osäkerheten, eftersom det också där finns en exponering mot Storbritannien. Men sparar du på några års sikt så är det knappast nödvändigt att börja tänka på att sälja av dina Europa- eller globalfonder bara för att känns skakigt just nu. Är de billiga och breda så hör de helt enkelt hemma i ett långsiktigt sparande ändå.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons