Annons

Så påverkas du och din plånbok av chocksiffran

Foto: Henrik Montgomery/TT

Svensk ekonomi går mot sämre tider. Det signalerar tisdagens chocksiffra, som visar att industrin inte gått så här dåligt på sex år. SvD reder ut hur nedgången kan tänkas påverka din plånbok.

Under strecket
Publicerad
Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

1 / 5

Arbetslösheten ökar

Foto: Jessica Gow/TT

Swedbanks index som mäter aktiviteten i svensk industri föll på tisdagen till den lägsta nivån på över sex år.

Den svaga utvecklingen riskerar att leda till att många svenskar förlorar sina jobb.

Swedbanks index visar på att behovet bland industriföretagen att anställa ny personal har minskat. Och häromdagen släppte Konjunkturinstitutet (KI) siffror som pekar på mer omfattande neddragningar av personalstyrkan inom industrin än normalt den närmsta tiden.

Annons
Annons
Foto: Göran Billeson/TTBild 1 av 1

2 / 5

Lönehöjningen blir mindre

Foto: Göran Billeson/TT

Nästa år ska 485 av 670 svenska kollektivavtal omförhandlas. De nya avtalen omfattar drygt hälften av Sveriges fem miljoner löntagare och bestämmer hur mycket lönerna kommer öka från april 2020.

Den svaga utvecklingen i svensk industri går hand i hand med att arbetslösheten har ökat det senaste året – från drygt sex till sju procent. Även antalet jobb har minskat.

Försämringen på arbetsmarknaden gör det svårare för fack och löntagare att kräva högre löner eftersom fler människor konkurrerar om färre jobb.

Annons
Annons
Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

3 / 5

Boräntan kan falla

Foto: Tomas Oneborg

Den vikande ekonomin gör det alltså svårare för facken att kräva högre löner i nästa års avtalsrunda. Det påverkar i sin tur inflationen negativt eftersom lägre lönepåslag leder till att hushållen inte kan spendera lika mycket pengar, viket i sin tur leder till lägre konsumentprisökningar (inflation).

Riksbankens kämpar för närvarande med att få upp inflationen till två procent, och om lönerna och inflationen inte ökar tillräckligt mycket blir det svårt för banken att höja räntan som planerat kring årsskiftet.

I stället kan banken tvingas sänka räntan för att göra det billigare för hushåll och företag att låna till konsumtion och investeringar – för att på så sätt få upp inflationen.

Annons
Annons
Foto: Linus Sundahl-DjerfBild 1 av 1

4 / 5

Aktiemarknaden påverkas

Foto: Linus Sundahl-Djerf

En vikande ekonomi är så klart aldrig bra för företagens vinster och brukar därför sätta spår i aktiemarknaden. Speciellt utsatta är bolag som är känsliga för sättningar i konjunkturen – som verkstads-, skogs- och metallbolag.

Samtidigt kommer sannolikt både politiker och centralbanker att försöka stötta ekonomin genom lånefinansierade investeringar och genom att sänka redan låga räntor ännu mer.

Låga räntor hjälper att hålla aktiemarknaden under armarna genom att göra det mindre attraktivt att placera sina pengar till låg ränta på banken, eller i företags- och statsobligationer.

Annons
Annons
Foto: Gustav Sjöholm/TTBild 1 av 1

5 / 5

Semestern kan bli dyrare

Foto: Gustav Sjöholm/TT

Som vi redan varit inne på kan Riksbanken tvingas sänka räntan om ekonomin utvecklas betydligt sämre än bankens prognoser.

Eftersom investerare skyr valutor med dålig avkastning riskerar en sänkning i sin tur att leda till att kronan försvagas ytterligare – trots att den redan tappat kraftigt de senaste åren.

Kronan brukar också – som regel – ta stryk när världsekonomin vacklar eftersom den är en liten valuta och därför anses vara en mer osäker investering när det svajar internationellt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons