Annons

Så mycket kan du tjäna på förslagen

Sänkta skatter, utvidgat rutavdrag och borttagen flyttskatt. Det är några av förslagen som S, MP, C och L har enats om för att få en ny regering på plats. SvD har gått igenom förslagen − och räknat ut vad de innebär för dig.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Henrik Montgomery/TT

1 / 8

Foto: Henrik Montgomery/TT

Om Sverige kommer ha en regering på plats redan denna vecka svävar fortsatt i ovisshet efter måndagens talmansrunda.

I förarsätet om racet till Sveriges nästa statsminister återfinns fortfarande Stefan Löfven, uppbackad av överenskommelsen med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna – även om Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt placerat in några käppar i hjulet.

Det 16 sidor långa utkastet till överenskommelsen innehåller många politiska förslag och flera kan påverka din plånbok och vardag. Här är några av dem som kan få störst effekt – om de blir verklighet.

De ska dock läsas med en brasklapp. Flera bedömare har varnat för att satsningarna ser ut att sakna finansiering – och att de få formuleringar som finns om höjda intäkter är luddiga.

– Det är en rad skattesänkningar och utfästelser om ökade utgifter på olika områden. Det kommer inte att bli lätt att finansiera allt detta, sa nationalekonomen Lars Calmfors till SvD i samband med att uppgörelsen presenterades.

Annons
Annons
Foto: Jonas Ekströmer/TT

2 / 8

Ökat rutavdrag

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Använder du dig av mycket ruttjänster? Enligt överenskommelsen ska taket i rutavdraget trefaldigas efter att den rödgröna regeringen tidigare sänkt det till 25 000 kronor per år. Nu ska det alltså bli 75 000 om året i stället.

Dessutom ska rutavdraget utvidgas till att också gälla tvätt, flytt-, hämt- och trygghetstjänster. I utkastet står också att regeringen ska utreda ett så kallat ”äldre-RUT”.

Annons
Annons
Foto: Henrik Isaksson/IBL

3 / 8

Slopad värnskatt ger lägre skatt för höginkomsttagare

Foto: Henrik Isaksson/IBL

Partierna planerar att genomföra en omfattande skattereform som ska öka sysselsättningen och det totala antalet arbetade timmar i svensk ekonomi. Detta ska göras genom lägre skatt på arbete så att marginalskatterna sänks och färre betalar statlig inkomstskatt, även om storleken på sänkningarna inte preciseras.

Mer tydligt är att värnskatten – en extra skatt på 5 procentenheter om du tjänar över 689 300 kronor om året – ska tas bort helt från den 1 januari 2020. Om du tjänar 80 000 kronor i månaden, innebär bara det en skattesänkning på runt 13 000 kronor om året.

Det är oklart hur skattesänkningarna ska finansieras, men i dokumentet står att läsa att en kraftfull grön skatteväxling till ett värde av minst 15 miljarder kronor ska genomföras, med höjda miljöskatter som växlas mot sänkt skatt på jobb och företagande.

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery

4 / 8

Höjda pensioner

Foto: Henrik Montgomery

Inte heller pensionärerna går lottlösa. Den högre skatt som pensionärer betalar kommer att tas bort nästa år och pensionen kommer att höjas för vanliga löntagare 2021.

Annons
Annons
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

5 / 8

Slopad flyttskatt ger tusenlappar varje år

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Partierna har också enats om att slopa räntan på uppskovet så att de som säljer sin bostad med vinst inte ska behöva betala ränta för rätten att skjuta upp den 22-procentiga reavinstskatten, alltså den skatt som tas ut på den vinst man gör på försäljningen.

Och slopandet kan spara bostadssäljare flera tusenlappar per år. Många som säljer bostäder väljer att begära uppskov på reavinstskatten, så man slipper betala hela skatten med en gång. Men då tas en så kallad uppskovsränta på 0,5 procent av uppskovets storlek – det vill säga reavinsten – per år.

För en person som gjort en vinst på 500 000 kronor vid försäljning innebär det alltså en årlig kostnad på 2 500 kronor varje år, enbart i uppskovsränta.

Annons
Annons
Foto: Jessica Gow/TT

6 / 8

Gratis läxhjälp – tusenlappar att spara

Foto: Jessica Gow/TT

Elever som riskerar att inte bli behöriga till gymnasieskolan ska inte behöva köpa tjänsterna av privata aktörer utan garanteras hjälp av skolan.

”Förverkliga läsa-skriva-räkna-garantin. Inför läxhjälpsgaranti och prioriterad timplan för barn som riskerar att inte bli behöriga till gymnasieskolan”, står det i överrenskommelsen.

Priserna på läxhjälp ligger runt 270 kronor per timma före rutavdrag, vilket kan innebära många sparade tusenlappar för den som anlitar läxhjälp.

Annons
Annons
Foto: Isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN

7 / 8

Betald ledighet med barnen

Foto: Isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN

Du som arbetar men vill tillbringa mer tid med barnen är en vinnare på överenskommelsen.

Socialdemokraterna gick till val på att införa en så kallad familjevecka, men någon familjevecka var det inte tal om i Moderaterna och Kristdemokraternas budget. Det vill S, MP, C och L nu ändra på.

Föräldrar till barn mellan 4 och 16 år som arbetar kommer enligt överenskommelsen få var och en tre lediga dagar inom ramen för föräldraförsäkringen som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planeringsdagar eller liknande. Fullt utbyggd kommer reformen omfatta fem dagar. Den som är ensam vårdnadshavare får sex dagar.

Annons
Annons

Demonstration i Lund.

Foto: Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN

8 / 8

Lägre ingångslöner för nyanlända och långtidsarbetslösa

Demonstration i Lund.
Demonstration i Lund. Foto: Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Partierna har också enats om att gå vidare med den rödgröna regerings förslag förra året att införa så kallade etableringsjobb så att fler nyanlända och långtidsarbetslösa kan få ett jobb utan utbildningskrav, men till lägre lön.

Partierna vill också införa ett så kallat ingångsavdrag som betyder att arbetsgivaravgifterna tas bort de första två åren för ungdomar utan gymnasieutbildning och för nyanlända. Tanken är att öka antalet jobb genom att göra det billigare för företagen att anställa.

Enligt överenskommelsen ska nystartsjobben som infördes av alliansen och som gör det billigare att anställa långtidsarbetslösa finnas kvar. De av den rödgröna regeringen införda introduktionsjobben och extratjänsterna inom välfärden ska också finnas kvar, men riktas mot de som står allra längst från arbetsmarknaden.

Efter reklamen visas:
Lööf: ”Detta är inte den lösning vi helst velat se”
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons