Annons

Så pratar du med ditt barn om otäcka nyheter

Bilder på blodiga barn i Syrien. En åttaårig pojke död efter bombdåd i Göteborg. De nyheter som sköljer över oss är ofta hemska. Ska vi skydda barnen från dem? Och hur pratar vi med dem om det som händer i världen? Rådet från Catarina Nylund, kurator på Bris, är att vara uppmärksam på barns eventuella oro.

Under strecket
Publicerad
Foto: Izabelle Nordfjell/TTBild 1 av 1

1 / 5

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Bör man prata om nyheter med små barn?

Mindre barn tar ju inte själva del av nyheter men kan snappa upp saker genom att de ser en löpsedel, hör någon nyhetssändning eller hör vuxna prata. Catarina Nylund, kurator på Bris, rekommenderar att man som vuxen är uppmärksam på om barnet verkar vara oroligt.

– Det viktiga är att vara observant. Om ett barn visar tecken på oro eller rädsla. Till exempel om man märker en förändring som att det är ovanligt rädd att lämna sina föräldrar, eller att vara i folksamlingar. I de fall kan man fråga vad det hört och vad barnet tänker om det.

Annons
Annons
Foto: Erik Nylander/TTBild 1 av 1

2 / 5

Foto: Erik Nylander/TT

Hur pratar man med de större barnen?

Större barn och ungdomar ser inte sällan på tv utan vuxna, använder sociala media och går på egen hand in på nyhetssajter. Men enligt Catarina Nylund gäller det att vara observant på om ett barn verkar oroligt.

– Ställ konkreta frågor och försök svara så ärligt som möjligt på de frågor som barnet ställer, utan att överinformera, ge istället tillräcklig information för att barnet ska känna sig tryggt. Man kan också försöka inge hopp. Berätta att det finns människor som försöker göra det bättre. Till stor del handlar det om att lugna.

Annons
Annons
Foto: Hasse Holmberg/TTBild 1 av 1

3 / 5

Foto: Hasse Holmberg/TT

Ska man vara orolig om ett barn inte vill prata?

Alla barn blir inte oroliga eller lyckas på egen hand hantera sin oro, vilket är viktigt att respektera.

– Det är också viktigt att inte överföra sin egen oro på barnet, den får de vuxna ta hand om själva. Men om man märker att ett barn verkar oroligt och det ändå inte vill prata så kan man säga att det finns andra vuxna att prata med, som sin lärare, skolkuratorn eller Bris, säger Catarina Nylund.

Annons
Annons
Foto: Rahmat Gul / TTBild 1 av 1

4 / 5

Foto: Rahmat Gul / TT

Ska man försöka skydda barn från att ta del av nyheter?

Hon tycker inte att små barn ska se nyheter. Ett sätt att skydda de större barnen är att prata om nyheter och om det som händer i världen. Det är också bra om man kan ha en levande diskussion kring matbordet.

– Ett konstant samtal mellan vuxna och barn är nyttigt överlag. Det är ju också bra om man kan lära barn att ta del av nyheter med en kritisk blick. Men ibland verkar det som om barn är bättre på det än vi vuxna.

Annons
Annons
Foto: FREDRIK SANDBERG / TTBild 1 av 1

5 / 5

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Hur mycket ska man ha koll på vad barnen ser och läser?

Över en viss ålder har många barn en egen telefon som de kan surfa på. Många föräldrar känner en oro för vad barn tittar på och läser, men att snoka på barnen i smyg tror inte Catarina Nylund är rätt väg att gå.

– Att kontrollera och snoka skapar ingen bra grund för samtal och förtroende. Det är bättre att fråga barnet om vilka sajter det brukar vara inne på och vilka nyheter det har läst. Utifrån det kan man sedan själv kolla på sidorna och därefter ha en diskussion med barnet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons