Annons

Så retade Victoria och Daniel kyrkan vid bröllopet

Foto: Fredik Sandberg/ TT

Lever askungedrömmen år 2018? Det verkar så. Miljoner såg prins Harrys och Meghan Markles bröllop på pingstaftonen. Kungligheterna sätter bröllopstrenderna – först ut var brittiska drottning Victoria som bröt ny mark genom att gifta sig i vitt år 1840.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Prins Williams och Kate Middletons bröllop såg av två miljarder tv-tittare i världen.

Foto: Tom Hevezi/APBild 1 av 1

1 / 6

Askungedrömmen – ett oväntat långlivat ideal

Prins Williams och Kate Middletons bröllop såg av två miljarder tv-tittare i världen.
Prins Williams och Kate Middletons bröllop såg av två miljarder tv-tittare i världen. Foto: Tom Hevezi/AP

Vad är det som gör att så extremt många bänkar sig framför sändningarna från kungliga bröllop ännu år 2018? Runt två miljarder tittare såg prins Williams bröllop med Kate Middleton år 2011, 750 miljoner såg prins Charles gifta sig med Diana Spencer år 1981. Borde inte Askungedrömmarna dö ut? Det verkar än i dag som om det finns en sammankoppling mellan ordet brud och ordet prinsessa, spekulerar några amerikanska forskare i tidskriften The Atlantic.

Kvinnor får fortfarande höra ”det här är din chans i livet att vara en prinsessa”, säger Cele Otnes, professor i marknadsföring på University of Illinois och författare till ”Cinderella Dreams: The Allure of the Lavish Wedding”.

Askungebröllopen som förbrukningsvara, inte bara som en Bröderna Grimm-saga med ett lyckligt slut, tog fart i USA på 1950-talet, säger Stephanie Coontz, som är professor i äktenskaps- och familjehistoria på Evergreen State College. Efter andra världskriget och under hela 1950-talet ökade antalet äktenskap och allt fler fick ekonomiska möjligheter att leva ut askungedrömmar. Den första våg av jämställdhet som krigen tvingat fram fick sin första backlash.

Ellen Lamont, docent i sociologi vid Appalachian State University tror att könssymboliken är något som tilltalar dagens kvinnor som ett slags anakronistisk rollspel i en någorlunda jämställd tid.

Annons
Annons

Att Kungen lämnade över kronprinsessan Victoria vid bröllopet med Daniel Westling retade många inom svenska kyrkan.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

2 / 6

Pappan överlämnar dottern – en omodern trend

Att Kungen lämnade över kronprinsessan Victoria vid bröllopet med Daniel Westling retade många inom svenska kyrkan.
Att Kungen lämnade över kronprinsessan Victoria vid bröllopet med Daniel Westling retade många inom svenska kyrkan. Foto: Anders Wiklund/TT

När kronprinsessan Victoria gifte sig med Daniel år 2010 valde de att låta kungen överlämna sin dotter vid altaret, vilket redan hade blivit vanligare i Sverige. Trenden är influerad av amerikanska och engelska filmer och de amerikanska filmbröllopen är i sin tur inspirerade av kungliga bröllop. Detta har aldrig varit en svensk tradition och kan uppfattas som både anakronistiskt och patriarkalt, främmande i ett jämställt samhälle.

När drottning Silvia och kungen gifte sig på 1970-talet de gick tillsammans längs kyrkogången fram till altaret, en självklarhet för ett par som ville signalera moderna ideal.

Flera inom Svenska kyrkan reagerade starkt mot Victorias och Daniels val. Ärkebiskopen och flera präster avrådde från att kungen skulle överlämna Victoria, men brudparet lät sig inte bevekas.

”Brudöverlämning härstammar från ett tankebatteri där kvinnans myndighet överlämnas från fadern till mannen. Det är en stark symbolik med allvarliga rötter som man inte kan ändra på hur som helst. Den gamla svenska traditionen går ut på att mannen och kvinnan är jämbördiga och ingår äktenskap av fri vilja, och den traditionen tycker jag att kungahuset bör förvalta”, sa prästen Annika Borg till TT strax före kronprinsessbröllopet.

– Det är inte en släkt som lämnar över till en annan, men man kan ha många olika motiv för att välja att göra på det här sättet. Vigseln är de blivande makarnas ömsesidiga akt, säger Cristina Grenholm som är kyrkosekreterare på Svenska kyrkans kansli i Uppsala som dock understryker att prästerna alltid brukar diskutera den här frågan med brudparet som vill ha brudöverlämning från fader till make och att kyrkan understryker vikten av jämställdhet.

Kronprinsessan Victorias och Daniels val har i sin tur influerat nya brudpars val under 2010-talet. Brudöverlämningstrenden har levt vidare i Sverige. Enligt vissa spekulationer skulle Meghan Markle ha velat att hennes mamma överlämnade henne till prins Harry när hennes pappa inte kunde vara med vid ceremonien, men det blev hennes blivande svärför prins Charles som fick den uppgiften i stället.

Annons
Annons

Drottning Victoria av England gifte sig 1840.

Foto: Alamy Bild 1 av 1

3 / 6

Drottning Victoria första bruden i vitt

Drottning Victoria av England gifte sig 1840.
Drottning Victoria av England gifte sig 1840. Foto: Alamy

Före Prins Harrys och Meghan Markles bröllop spekulerades det om Meghan skulle bära en vit klänning. Eftersom hon varit gift tidigare förutsattes att hon skulle välja bort en ”oskuldsfullt vit” brudklänning. Det gjorde hon inte. Kanske lät hon sig inspireras av brittiska drottning Victoria som startade den vita trenden redan på 1800-talet, när hon gifte sig med prins Albert år 1840 – på sitt sätt det första kändisbröllopet.

Drottning Victoria ville klä sig enklare än tidigare kungligheter hade gjort som en gest mot det brittiska folket. Den enklare vita klänningen skulle signalera sparsamhet. Hon lät dock meddela att inga kvinnliga bröllopsgäster fick klä sig i vitt, en tradition som fortfarande hörs vid svenska bröllop på 2000-talet. Drottning Victoria lät förstöra mönstren till sin klänning så att ingen annan skulle kunna sy upp en likadan.

Annons
Annons

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

4 / 6

Personligt och informellt är nyckelorden

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia.
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Prinsessdrömmen lever och har skapat en ”marknadifiering” av bröllopen, menar Karin Salomonsson som är docent i etnologi vid Lunds universitet. Bröllopskoordinator har blivit en yrkeskategori som anlitas av allt fler – även för vanliga svenska bröllop som varken är kungliga eller aristokratiska.

– Vi lever i en konsumtionskultur. Det är accepterat att lägga mycket pengar på en händelse som kommunicerar något. På samma gång finns en längtan att stå i centrum.

Även om ledorden för bröllop, oavsett om det är prinsessan Sofia och prins Carl Philip som ska gifta sig eller någon så är ledorden att drömbröllopet ska vara ”personligt”, ”lite annorlunda” och gärna ”informellt”. Karin Salomonsson noterade att det brittiska prinsbröllopet också hade kommunicerat dessa ideal och att de bland annat tänkte bjuda på poké bowls som skulle inmundigas stående, inte vid sittande bord. Lite informellt, personligt och annorlunda alltså.

Ändå blir det lätt tämligen fasta lösningar och löpandebandsprincip när bröllopskoordinatorerna kopplas in, menar Karin Salomonsson som visserligen gjorde sin studie på 00-talet.

Hon ser att trenden som växte snabbt då verkar hålla i sig. Det finns fortfarande gott om bröllopstidningar, bröllopscoacher och bröllopsmässor. Stora och grandiosa bröllop är fortfarande en dröm för många.

– Vi har behov att manifestera övergångar i livet. Bröllop handlar om kommunikation, både inför sig själv och utåt. De ska visa att man kan knyta ihop en grupp. Det är både inkluderande och exkluderande, en statusmarkör. Hur man utformar sitt bröllop visar att man känner till vad som är trendigt, on the edge, vilka ekonomiska muskler man har. Det har många betydelser, säger Karin Salomonsson.

Annons
Annons

Vid tillfällen hålls bröllop på Skansen där man får gifta sig snabbt och utan att boka tid.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

5 / 6

Bara vart tredje bröllop sker i kyrkan

Vid tillfällen hålls bröllop på Skansen där man får gifta sig snabbt och utan att boka tid.
Vid tillfällen hålls bröllop på Skansen där man får gifta sig snabbt och utan att boka tid. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vad gäller valet av vigselförrättare verkar inte de kungliga bröllopen ha lika stort inflytande. De är ofta tvungna att gifta sig i kyrkan. Men för icke-kungliga blir kyrkovigslarna allt färre. Cristina Grenholm som är kyrkosekreterare vid Svenska kyrkans kansli i Uppsala tror att många tänker sig att en kyrklig vigsel förutsätter ett stort bröllop med många gäster. En annan spekulation är att många känner främlingskap med kyrkan.

– Vi är glada när de gifter sig hos oss i kyrkan och vi vill gärna framhålla att det går att gifta sig enkelt i kyrkan också. Det viktiga, vid sidan av det sakrala, är att vigseln ska innehålla ömsesidiga löften om at dela livet i mörker och ljus och att avsikten är att kärleken ska vara livslång, säger hon och tillägger:

– Det är svårt att lova något mindre än hela sig själv och hela sitt liv. När man står där är poängen att föreställa sig att kärlekens karaktär är att den inte är tidsbegränsad, även om vi vet att inte alla äktenskap håller så länge.

Från och med pingstdagen 2018 börjar den nya kyrkohandboken att gälla. Den har en vigselordning som inte gör skillnad på om det är man och kvinna som gifter sig eller två av samma kön, den ger en större möjlighet till variation av bibelorden. Gudstjänsten/vigselakten kan i stor utsträckning anpassas till dem som gifter sig.

Annons
Annons
Foto: Armando Franca/TTBild 1 av 1

6 / 6

Crowdfundingbröllop – nästa trend?

Foto: Armando Franca/TT

Många tar stora lån för att få till drömbröllopet. Den som har lyckats bli influencer kan få sponsorer att betala kalaset – eller i alla fall delar av det – beroende på vilket inflytande man har i sina kanaler. Den nya podden Drömbröllop med Paula & Johanna, med en blivande brud och en bröllopskoordinator, är bara ett exempel.

Samtidigt kommer en trend där enkelheten står i centrum. Utomhusbröllop där gästerna bidrar till olika delar av festen skrivs det allt oftare om i amerikanska medier. I USA väljer allt fler att hålla sina bröllopsfester ute i en lada ute på landet i stället för i ett stelt ”ball room”.

Etnologen Karin Salomonsson, som numera forskar om delningsekonomi, spår att det kommer att bli vanligare att hjälpas åt med finansiering av bröllopfesterna. I många länder i världen, till exempel i delar av Asien, är det vanligt att gästerna förväntas lämna ett vackert kuvert med pengar som täcker mat, lokalhyra och annat. Kanske kan vara en idé att importera i stället för excesser à la brittiska kungahuset?

Peter Modlitba och Maria Holmgren är två som lyckats få crowdfunding för att ha råd att gifta sig på Farsta gård i Stockholm. Många ville skänka pengar för att de två, som blivit kära på sitt gruppboende, skulle få till en stor fest. Det berättade de om i Aftonbladet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons