Annons

Så roddes den historiska överenskommelsen i hamn

In i det längsta försökte partiledningarna hemlighålla den fyrpartiöverenskommelse som kan ge Sverige en regering nästa vecka. I centrum står centerledaren Annie Lööf , som efter en omsvängning nu är beredd att ge Stefan Löfven (S) fyra år till som statsminister.

Under strecket
Publicerad

Annie Lööf (C) i centrum.

Foto: Tomas Oneborg

Annie Lööf (C) i centrum.

Foto: Tomas Oneborg
Annie Lööf (C) i centrum.
Annie Lööf (C) i centrum. Foto: Tomas Oneborg

När uppgifterna om att det finns en färdig regeringsöverenskommelse mellan S, MP, C och L läcker ut i Aftonbladet på fredagsförmiddagen sitter Centerpartiets riksdagsgrupp och partistyrelse på våning tre i Sjöfartshuset i Gamla stan. En 1600-talsbyggnad med klassik barockfasad och sengustaviansk inredning. 

Det är här, med utsikt över Stockholms inlopp, som centerpartiledningen fattar det historiska beslutet: att lämna det borgerliga allianssamarbetet för att bli en del av Stefan Löfvens regeringsunderlag. Trots att man i valrörelsen utropade Socialdemokraterna till en av partiets två huvudmotståndare.

I utbyte har man fått löften om liberala reformer på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden och familjeåterförening för flyktingar. Samt: en regering som inte är beroende av Sverigedemokraterna – partiets andra huvudmotståndare.

Annons
Annons

Mötet är planerat i största hemlighet, precis som alla avgörande möten som centerledningen haft efter valet. Lokalerna är bokade i namnet ”Christina med gäster”, efter partisekreteraren Michael Arthurssons sekreterare Christina Peterson.

Kontrasten mot hur Liberalerna hanterar fråga är slående. När Jan Björklunds parti möts på söndagen, två dagar senare, för att fatta sitt beslut sker det öppet framför tv-kamerorna, efter månader av högljudd interndebatt. 

För att locka över Liberalerna har Socialdemokraterna erbjudit slopad värnskatt, stopp för religiösa friskolor, språkkrav för medborgarskap och ett steg mot att återförstatliga skolan.

Men det är inte Liberalerna som avgör om Stefan Löfven blir statsminister – utan Centerpartiet. Som innan jul stoppade den blocköverskridande uppgörelse som låg på bordet. Att man nu är redo att släppa fram Stefan Löfven beror på att Socialdemokraterna den här gången har bundit sig till skarpa skrivningar och tydliga tidsgränser för när reformerna ska genomföras, uppger personer i Annie Lööfs närhet.

– Stora delar av det här var helt omöjligt att genomföra med Alliansen, säger en C-källa.

Ungefär samtidigt som centertopparna serveras lättrimmad och eldad jumbosej till lunch inleder den månghövdade socialdemokratiska partistyrelsen ett telefonmöte för att ge partiledaren sitt godkännande.  

På partihögkvarteret på Sveavägen 68 har någon satt upp en skylt i ena fönstret med budskapet ”BYE BYE ALLIANSEN”. Drömmen om en mittenregering är gammal inom arbetarepartiet och överenskommelsen är en stor strategisk seger för Stefan Löfven. Men de politiska eftergifterna är många och särskild tunga för fackföreningsrörelsen.

I Socialdemokraternas verkställande utskott sitter LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Susanna Gideonsson, ordförande i Handelsanställdas förbund; i partistyrelsen sitter Byggnads Johan Lindholm och If Metalls Marie Nilsson.

Under förhandlingarna har de offentligt beskrivit Centerpartiets och Liberalernas krav som ”en krigsförklaring” och ”en dolkstöt rätt in i löntagarnas hjärta”.

Nu kan de i realtid följa hur Annie Lööf på fredagseftermiddagen beskriver den 16 sidor och 73 punkter långa fyrpartiöverenskommelsen som ”en kraftfull liberal reformagenda”.

– Det är unikt i svensk politisk historia att Socialdemokraterna är beredda att driva den här politiken, säger Centerledaren.

Strax efteråt dödförklarar moderatledaren Ulf Kristersson och Kristdemokratledaren Ebba Busch Thor det borgerliga allianssamarbetet och beskriver Centerpartiet som ett socialdemokratiskt stödparti.

Det är fredagen den 11 januari, 125 dagar har gått sedan valet och Sverige ser till slut ut att få en regering.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons