Annons

Så sågas Sverige och svenskar i Danmark

Foto: Janerik Henriksson/TT

Danmark och danskarna jämför sig gärna med Sverige – eller en nidbild av Sverige. Det kan handla om feminism eller invandring, men också om hamburgare eller fotboll.

SvD har samlat ett par av de kängor som delats ut över Öresund de senaste åren.

Under strecket
Publicerad

Kristian Jensen.

Foto: Michael Sohn/APBild 1 av 1

1 / 9

Utrikesministern ”glad att inte bo i Sverige”

Kristian Jensen.
Kristian Jensen. Foto: Michael Sohn/AP

Paula Dahlberg, som driver bloggen ”vardagsrasismen.nu”, medverkade i radioprogrammet P1 Morgon och ifrågasatte att plåster som säljs som ”hudfärgade” bara finns i en färg. Apoteket lyssnade och ska nu överväga att ta in fler i sortimentet.

Det upprör den danske utrikesministern Kristian Jensen, som företräder borgerliga Venstre.

”Er endnu en gang glad for at jeg ikke bor i Sverige.....”, skrev han på sin Facebook-sida och länkade till Jyllands-Postens artikel i ämnet, med rubriken ”Beige plaster anklages for racisme i Sverige”.

Annons
Annons

Öresundstågen.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 1

2 / 9

”Vi kopplar bort Sverige så fort vi kan”

Öresundstågen.
Öresundstågen. Foto: Johan Nilsson/TT

Sommaren 2014 tröttande den dåvarande danske transportministern Magnus Heunicke (Socialdemokraterne) på att tågen över Öresund alltför ofta var försenade. Enligt honom försenades flera tåg på danska Kystbanen av den anledningen.

– Så fort vi kan koppla bort Sverige kommer vi att göra det, sade han till danska Berlingske då.

Dåvarande regionrådet i Skåne, Pia Kinhult (M), replikerade med att man i södra Sverige åtminstone har lyckats elektrifiera järnvägen, till skillnad från danskarna, och att problemen uppstår även på deras sida av Öresund.

Annons
Annons

Johan Elmander.

Foto: All over press/TTBild 1 av 1

3 / 9

”Elmander vass som ett plastbestick”

Johan Elmander.
Johan Elmander. Foto: All over press/TT

Svenske fotbollsspelaren och landslagsmannen Johan Elmander värvades tillbaka till Köpenhamnsklubben Brøndby, där han spelat tidigare, i vintras. Förväntningarna var höga, men när anfallaren bara lyckats göra ett mål på 18 matcher tog den danske före detta landslagsspelaren Stig Tøfting till orda:

– Svensken jobbar som en galning men han är inte längre någon målskytt. Han tar sig väldigt sällan till några farliga lägen utan irrar mest runt på planen – och när han väl tar sig till avslut är han lika vass som ett plastbestick.

Dessutom slog Tøfting en hård passning till mittbacken Per Nilsson, som enligt honom har ”sett tung och långsam” ut.

Annons
Annons

4 / 9

”I Sverige dyrkas kvinnan som den förtryckta”

I den danska författaren och dramatikern Astrid Saalbachs bok ”Klapperslangen” försöker den kvinnliga huvudkaraktären, som också är dramatiker, sälja in ett teaterstycke till svenska och danska teatrar. I Saalbachs Danmark vill teaterledarna inte sätta upp pjäser skrivna av kvinnor, medan en kvinna i hennes version av Sverige körs över av kvinnor.

Saalbach säger till Berlingske att hon själv har haft det svårt när hon velat sätta upp ett teaterstycke på svenska teatrar.

– Min huvudperson är fångad i ett dilemma, för i Danmark är hon en rasande feminist, men i Sverige blir hon själv överkörd av feminismens korrekthet.

– I Sverige dyrkar man kvinnan som den förtryckta och männen som förtryckarna. Det är en självuppfyllande profetia.

Annons
Annons

Hamburgerkedjan Max.

Foto: Leif R Jansson / TTBild 1 av 1

5 / 9

”Max-burgare maximalt pinsamma”

Hamburgerkedjan Max.
Hamburgerkedjan Max. Foto: Leif R Jansson / TT

Två recensenter från danska Ekstrabladet besökte den första hamburgerrestaurang som svenska Max öppnade i landet, i centrala Köpenhamn. Men de var inte nöjda med vad de kallar ”Svenskarnas favoritkedja”.

– Det smakar så dåligt att jag inte har lust att äta upp, sade den ene halvvägs genom sin burgare.

När man har en måttlig baksmälla på en fredagseftermiddag borde en burgare slinka ner utan problem, skriver de, men inte på Max. Burgarna uppgavs smaka och ha en konsistens som gummi.

”Det finns absolut inget som indikerar att svenskarnas föredragna burgare också skulle bli danskarnas”.

Annons
Annons
Foto: Johan Nilsson/TTBild 1 av 1

6 / 9

”Aktuellt att sätta klaff på Öresundsbron”

Foto: Johan Nilsson/TT

Den före detta partiledaren för främlingsfientliga Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, skrev inför det svenska valet i höstas en krönika i danska Politiko där hon slog fast att ”vanvettet huserar i Sverige”.

Där menade hon att partier som hennes eget demoniseras av svensk media och enligt henne var det svenska debattklimatet inte fritt nog. Samtidigt var hon rädd för att ett svenskt mottagande av flyktingar skulle komma att bli ett problem för Danmark.

”Därför kan mitt veckobrev från 2002, där jag uppmanade till att sätta en klaff på Öresundsbron, bli aktuellt igen”, skrev hon.

Annons
Annons

Thomas Vinterberg tillsammans med skådespelaren Mads Mikkelsen.

Foto: Chris Pizzello/APBild 1 av 1

7 / 9

”Gudskelov att det är Cannes och inte Stockholm”

Thomas Vinterberg tillsammans med skådespelaren Mads Mikkelsen.
Thomas Vinterberg tillsammans med skådespelaren Mads Mikkelsen. Foto: Chris Pizzello/AP

SvD:s filmkritiker Jan Lumholdt mötte den danske filmregissören Thomas Vinterberg under filmfestivalen i Cannes 2012 och undrade om han reflekterat över att det endast var manliga regissörer som deltog i tävlingen.

– Bara män?! Är det riktigt? Jamen gudskelov att det är Cannes och inte Stockholm, svarade Vinterberg, som då ställde upp med sin film ”Jakten”, där Mads Mikkelsen spelar en manlig förskolelärare som blir anklagad för att ha förgripit sig på ett barn.

– Jag tycker att svenskarnas könsdebatt fullständigt har spårat ur. Helt absurt att vara vittne till. Må det aldrig sprida sig till Danmark. När jag ser på det martyrium som byggs av och runt kvinnor och på stödordningen som sätter politisk korrekthet över konst... Det är en djupt förfelad tankegång.

Annons
Annons

Sverige och Finland möttes i Abu Dhabi i januari i år. Sverige förlorade med 0–1.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

8 / 9

”Ni är sämre än Finland”

Sverige och Finland möttes i Abu Dhabi i januari i år. Sverige förlorade med 0–1.
Sverige och Finland möttes i Abu Dhabi i januari i år. Sverige förlorade med 0–1. Foto: Janerik Henriksson/TT

Hösten 2011 hade både Danmark och Sverige kvalificerat sig till följande års EM-slutspel i fotboll. Då möttes de i en träningsmatch på Parken i Köpenhamn – som danskarna vann med 2–0.

Veckan därpå skulle Danmark möta mindre namnkunniga, icke-kvalificerade Finland och förbundskaptenen Morten Olsen talade till pressen emellan:

– Jag tycker att Finland spelar bättre fotboll än Sverige.

Danmark vann sedan med 2–1 mot Finland, medan Sverige samtidigt förlorade mot England borta.

Annons
Annons

9 / 9

Jämförde Sverige med Pakistan

Psykiatern Henrik Day Poulsen skrev en krönika i tidningen Berlingske där han med sarkasm redogjorde för hur Sverige enligt honom går till överdrift med jämställdhetsfrågor, och ”är på väg att sluta i ett masspsykotiskt tillstånd av pseudojämlikhet som inte har någon mening”.

Samtidigt menade han att den muslimska minoriteten i Sverige skulle kunna göra så att "män återigen får lov att vara män”.

”Vad har Pakistan och Sverige gemensamt? De är bägge misslyckade stater”, skrev Day Poulsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons