Löfven beskrev USA som Sveriges största utländska arbetsgivare. Trump i sin tur framhöll den långvariga relationen mellan de två länderna.
Löfven beskrev USA som Sveriges största utländska arbetsgivare. Trump i sin tur framhöll den långvariga relationen mellan de två länderna. Foto: Tomas Oneborg

Trump-paradoxen: USA har fått bättre bild av Sverige

WASHINGTON | Amerikaner frågar om våldtäkter och invandring – men svenska diplomater säger att de är på väg att vinna kampen om Sverigebilden i det starkt polariserade USA. Det kan de i så fall tacka Donald Trump för.

Uppdaterad
Publicerad

Det finns problem – men vi är bra på att lösa dem.

Vita huset

– Bilden av Sverige behöver... Det är två bilder, säger Stefan Löfven utan att någon har frågat honom om Sverigebilden.

Östra rummet i Vita huset är dekorerat med svenska och amerikanska fanor. Stefan Löfven svarar på en fråga från den konservativa nyhetssajten Daily Caller:

”Står du fast vid din kritik av presidenten?”

Frågan, som ställs på presskonferensen med Löfven och Trump i början av veckan, går tillbaka till Trumps uttalande om ”Last night in Sweden” i februari förra året: ”De tog in ett stort antal, och nu har de problem de aldrig trodde var möjliga.”

"Stefan Löfven gör ett ’great job’", sade Trump i samband med fotograferingen i Ovala rummet inför mötet.
"Stefan Löfven gör ett ’great job’", sade Trump i samband med fotograferingen i Ovala rummet inför mötet. Foto: Tomas Oneborg

Trump kopplade alltså ihop brottslighet med asylsökande vilket Löfven kritiserade. I Vita huset svarar Löfven väl inte på frågan, men talar länge om svensk brottslighet och polissatsningar – men också om hög tillväxt och sjunkande arbetslöshet.

– Vi har vår del av inhemska problem och utmaningar, ingen tvekan om det. Men vi hanterar dem.

Det finns problem – men vi är bra på att lösa dem. Det är de två Sverigebilderna Löfven har med sig till USA.

De Sverigebilder som dominerar i Amerika – både den positiva och den negativa – är mer extrema än Löfvens. Den som beskriver Sverige som en mardröm har uppmärksammats mer sedan Trump blev president och använde Sverige för att säga att invandring skapar kaos.

Annons
Stefan Löfven utanför Vita huset. Mötet med Trump är avslutat.
Stefan Löfven utanför Vita huset. Mötet med Trump är avslutat. Foto: Tomas Oneborg

Men Trump var ju inte först med att använda Sverige som migrationspolitiskt skräckexempel. Last night in Sweden-uttalandet gjorde presidenten efter att ha tittat på Tucker Carlson Tonight, på Fox News.

Det var samme Tucker Carlson som grundade Daily Caller – som nu hade valts ut av Vita huset för att ställa en fråga på presskonferensen med Löfven.

En fråga som ju egentligen hade den här innebörden: Var det inte så att Carlson-Fox-Trump hade rätt om Sverige och migrationen?

Donald Trump lutade sig ett ögonblick närmare Stefan Löfven för att bättre kunna höra svaret. Frågan om ”Last night in Sweden” hade gått hela varvet runt.

House of Sweden i  Washington.
House of Sweden i Washington. Foto: Tomas Oneborg
Annons

House of Sweden

Att marknadsföra Sverigebilden är något som svenska diplomater ägnar sig åt i de flesta länder. Karin Olofsdotter är Sveriges ambassadör i Washington och skuggar Löfven under hans besök och mötet med Trump.

Vi träffar henne i nedervåningen i det skandinaviskt strama House of Sweden, med glasvägg ut mot floden Potomac – hela huset är en positiv Sverigebild.

Marsljuset flödar in och här visas en utställning om svenskt flyktingmottagande: ”Migration – Sverige bakom rubrikerna”.

Det lyfts knappast fram att Sverige drastiskt har lagt om sin asylpolitik.

Ambassadören står på en matta, som är en färgglad Europakarta med siffror som visar hur många utlandsfödda som bodde i varje land 2015. Siffran i Sverige hör till de högsta.

Här visas flera positiva exempel på svenskt flyktingmottagande, men det lyfts knappast fram att Sverige drastiskt har lagt om sin asylpolitik för att den ska ligga på EU:s miniminivå.

Sveriges ambassadör i Washington Karin Olofsdotter.
Sveriges ambassadör i Washington Karin Olofsdotter. Foto: Tomas Oneborg
Annons

Finns det en risk att Sverigebilden som marknadsförs här i USA inte riktigt stämmer med den förändrade verkligheten hemma?

– Nej, jag tycker faktiskt inte det, säger Karin Olofsdotter. När jag är ute och pratar så talar jag hela tiden om de utmaningar vi har. Det är ju ingen som skulle tro på mig om jag sa att det inte fanns några problem.

Svenska Institutet (SI) har uppdraget att ”sprida information och kunskap om Sverige utomlands” – att sälja Sverigebilden alltså.

Myndigheten har oroats över att medier i USA ofta beskriver svensk migrationspolitik ”med främlingsfientliga inslag och stundtals även hatfylld retorik”.

Foto: Tomas Oneborg

Ambassaden i Washington hjälpte SI med en studie av hur Sverigebilden har förändrats. Den blev klar i höstas och resultatet fick många Sverigesäljare i utrikesförvaltningen att tappa hakan.

Annons

– När jag såg resultatet blev jag väldigt positivt överraskad, säger Karin Olofsdotter. Jag levde i tron att det vi ser nu, med negativa skriverier, skulle påverka Sverigebilden.

Men drygt var fjärde amerikan hade enligt undersökningen fått en mer positiv bild av Sverige det senaste året, medan bara sex procent av de tillfrågade uppgav att de hade fått en mer negativ bild.

– Det är ju intressant att efter ”Last night in Sweden” så skrevs det enormt många tidningsartiklar om Sverige och migration ur en mer nyanserad och positiv vinkel, än i Fox News reportage, säger Monica Enqvist, som jobbar med kultur och kommunikation på ambassaden.

Monica Enqvist på House of Sweden.
Monica Enqvist på House of Sweden. Foto: Tomas Oneborg

Det är Trump-paradoxen. Presidentens beskrivning av Sverige provocerade delar av amerikansk media att presentera en annan och mer positiv Sverigebild.

Annons

– Så de som valde att fördjupa sig och läsa mer, de hittade ju annan information och en fördjupad bild.

Det är Trump-paradoxen. Presidentens beskrivning av Sverige provocerade delar av amerikansk media att presentera en annan och mer positiv Sverigebild – och försvaret tycks ha haft mycket större effekt än attacken.

Men rapporten visar ju också att en liten del av amerikanerna har blivit mer negativa. Och Karin Olofsdotter märker ett helt nytt tema i sina möten: hon får ”hela tiden” frågor om migrationen och hur den påverkar Sverige.

– Jag får jättemycket frågor om våldtäkt, om man riskerar att bli våldtagen om man åker till Sverige. Det är klart att sådana negativa bilder fastnar ju, hos vissa människor i alla fall.

Volvo lastvagnar i Hagerstown hälsar Stefan Löfven välkommen.
Volvo lastvagnar i Hagerstown hälsar Stefan Löfven välkommen. Foto: Tomas Oneborg
Annons

Hagerstown-Washington

– Det ökade politiska intresset i USA och den starka polariseringen har gjort Sverige intressant.

Också Leif Pagrotsky får numera frågor om migration och våldtäkter.

Leif Pagrotsky hade en rad olika ministerposter i Göran Perssons S-regeringar, men är nu svensk generalkonsul i New York – en del av USA där Sverige är ovanligt populärt.

Vi sitter på pressbussen på väg tillbaka från Stefan Löfvens besök på Volvos fabrik i Hagerstown, en dryg timme nordväst om Washington.

Också Leif Pagrotsky får numera frågor om migration och våldtäkter, men säger att de allra flesta han träffar har en överväldigande positiv bild av Sverige.

På mobilen visar han en artikel i New York Times om gruvan i Garpenberg, där jobbarna berättar att de välkomnar robotarna.

Sveriges generalkonsul Leif Pagrotsky.
Sveriges generalkonsul Leif Pagrotsky. Foto: Tomas Oneborg
Annons

Pagrotsky menar att för amerikaner är den öppna attityden till ”robotisering” och globalisering intressant – i USA skapar det mest rädsla för förlorade jobb.

Men det breda lyftet för Sverigebilden beror knappast på artiklar i New York Times om svenska gruvor. Leif Pagrotsky pekar i stället på en förklaring som kompletterar Trump-paradoxen, och som är kopplad till en annan amerikansk politiker.

– Bernie Sanders använde ju Sverige – och Danmark – som exempel från morgon till kväll under sin primärvalskampanj.

Leif Pagrotsky besöker Astra Zenica i Gaithersburg utanför Washington.
Leif Pagrotsky besöker Astra Zenica i Gaithersburg utanför Washington. Foto: Tomas Oneborg

Som förmedlare av en Sverigebild har Sanders alltså troligen spelat en stor roll.

Leif Pagrotsky säger att Sanders red på en våg av oro över bland annat kostnader för högre utbildning och för sjukvård, problem som Sverige har andra lösningar på.

Annons

Som förmedlare av en Sverigebild – kanske särskilt till de många unga väljare som stödde honom – har Sanders alltså troligen spelat en stor roll.

Som kunskapsförmedlare gjorde han inte alltid ett särskilt bra jobb säger Leif Pagrotsky, som påpekar Bernie Sanders inte sällan hade fel om hur det faktiskt fungerar i Sverige.

– Sanders använde Sverige och Skandinavien som en utopi.

Foto: Tomas Oneborg

Solid Bookstore

Vad gör en svensk seriemördare i en bokhandel i Washington? Hjälper till att sälja Sverigebilden förstås.

Lars Kepler – eller författarparet Alexander and Alexandra Ahndoril – är i Washington för att lansera sin senaste roman på engelska, The Sandman. Och svenska ambassaden ordnar författarafton i den kreddiga bokaffären på östra delen av H Street.

Annons

Sverigebilden förmedlas ju ofta med hjälp av svensk kultur, och delar av den intellektuella svenska sfären i Washington minglar nu i takvåningen ovanför bokhandeln, med ambassadpersonal och några spridda amerikaner.

Albena Melin tillsammans med hennes svenske make Kenneth Melin.
Albena Melin tillsammans med hennes svenske make Kenneth Melin. Foto: Tomas Oneborg

Det finns vin och tilltugg och här är ”alla” demokrater och ”ingen” gillar Trump, så i det avseendet är det här eventet inte så olikt själva Washington.

– Det här är så mycket Europa som det kan bli i USA, skrattar Albena Melin, som jobbar i Världsbanksgruppen.

– USA är ett fantastiskt land, men jag upplever att Trump är som summan av det som är dåligt med USA, säger hennes svenske make Kenneth Melin.

Trump har gjort hennes vänner mer intresserade av Sverige.

Vi är där för att höra om svenskar som bor i Washington upplever att Sverigebilden har förändrats under Donald Trump? Det tycker de knappast.

Annons

– Ingen har pratat med mig om våldtäkter, säger Albena Melin som däremot har träffat Trumpkritiska amerikaner som har frågat om de kan få asyl i Sverige.

Kate Novak som bodde i USA redan under Kennedyeran säger – ungefär som SI-rapporten – att Trump har gjort hennes vänner mer intresserade av Sverige, och att #metoo-rörelsen ytterligare har ökat intresset.

Helena Thofinn.
Helena Thofinn. Foto: Tomas Oneborg

Helena Thofinn finns i minglet på H-street. Hon är svensk författare som nyligen har flyttat till Washington, och i hennes böcker problematiseras Sverigebilden. Thorfinn ifrågasätter själva idén att Sverige ska ägna sig åt den sortens pr.

– Det är ju reklam, och reklam är en sorts fake news. Borde inte uppgiften i stället vara att sprida en så realistisk bild av landet som möjligt?

Och i den tid som kallats post-truth är det kanske en revolutionerande tanke: Sverigebilden ska vara så lik verkligheten som möjligt.

"Stefan Löfven gör ett ’great job’", sade Trump i samband med fotograferingen i Ovala rummet inför mötet.

Foto: Tomas Oneborg

Stefan Löfven utanför Vita huset. Mötet med Trump är avslutat.

Foto: Tomas Oneborg

House of Sweden i Washington.

Foto: Tomas Oneborg

Sveriges ambassadör i Washington Karin Olofsdotter.

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Monica Enqvist på House of Sweden.

Foto: Tomas Oneborg

Volvo lastvagnar i Hagerstown hälsar Stefan Löfven välkommen.

Foto: Tomas Oneborg

Sveriges generalkonsul Leif Pagrotsky.

Foto: Tomas Oneborg

Leif Pagrotsky besöker Astra Zenica i Gaithersburg utanför Washington.

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Albena Melin tillsammans med hennes svenske make Kenneth Melin.

Foto: Tomas Oneborg

Helena Thofinn.

Foto: Tomas Oneborg