”M-strategerna är mesiga – dra av plåstret bara”

Moderaterna är dödströtta på dansen runt Sverigedemokraterna. Partiet gör allt för att förnya sig och ta makten över sin egen utveckling. Men Ulf Kristersson pressas av krafter i partiet som menar att enda sättet att slippa prata SD är att följa KD och öppna för förhandling med Åkesson.

Uppdaterad
Publicerad
Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Ulf Kristersson togs emot av applåder på Falun bowling & krog i veckan, i den så kallade ”gruvliga” delen av staden där de fattiga arbetarna som jobbade i koppargruvan bodde förr i tiden. Ett par hundra lokala moderater och nyfikna ortsbor drack kaffe och åt ost- och skinksmörgåsar framför scenen.

Ett stenkast bort, i den ”ljuvliga” delen av staden där gruvans ledning en gång huserade, hade Jimmie Åkesson – som nu leder landets näst största parti – några timmar tidigare också hållit stormöte. Han var där i samma ärende som Ulf Kristersson – söndagens lokala omval på grund av en säck för sent levererade förtidsröster.

– De har brutit mot allt vad Sverige står för, dundrade Kristersson.

Han talade om IS-terrorister, och om integrationen och försvaret. Men när det var dags för frågor kom han inte undan att tala om det där andra partiet. Och så har det sett ut de senaste åren.

M-ledarens svar blev det vanliga: Moderaterna ska samtala med alla, men kan inte tänka sig att förhandla med Sverigedemokraterna – vilket Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor öppnat för nyligen. Sedan var det dags för selfies.

Ulf Kristerssons mantra är att han vägrar att dansa kring Jimmie Åkessons sverigedemokrater. Ändå är det precis det han tvingas göra, gång på gång, trots arbetet med att förnya partiet och sätta agendan.

Annons
Bort med det nya – in med det gamla. Moderaterna gör allt för att ta initiativet och ta makten över dagordningen – för att slippa prata om SD hela tiden. Senaste steget i förnyelsen är den nya loggan.
Bort med det nya – in med det gamla. Moderaterna gör allt för att ta initiativet och ta makten över dagordningen – för att slippa prata om SD hela tiden. Senaste steget i förnyelsen är den nya loggan. Foto: Linn Malmén/TT

Politiska kommentatorer, partifolk och fiender har försökt tolka språknyanser kring ord som ”samtal”, ”samarbete” och ”förhandling”. Till Moderaternas irritation. Vad betyder det att Moderaterna anställt GP:s politiska redaktör Alice Teodorescu? Kan ett utspel på Facebook tolkas som en signal till SD? Vem har lajkat vad?

”Inte ens den mest erfarne kremlolog förmår tolka var Moderaterna står i frågan om samarbete med Sverigedemokraterna”, skriver S-statsvetaren Ulf Bjereld på sin blogg.

Bevis på att M närmar sig SD, menade Sydsvenskans Olle Lönneus efter rekryteringen av Alice Teodorescu. Fel, jag ska jobba med politikens innehåll, menade hon själv.
Bevis på att M närmar sig SD, menade Sydsvenskans Olle Lönneus efter rekryteringen av Alice Teodorescu. Fel, jag ska jobba med politikens innehåll, menade hon själv. Foto: Henrik Montgomery/TT
Annons

När SvD ringer upp moderater på olika nivåer inför partiets Sverigemöte i Karlstad i helgen, där partiets kommun- och regionspolitiker samlas, är budskapet likt. De halvskriker uppgivet i en handsfree i bilen eller suckar djupt från kontorsstolen: ”Vi. Är. Så. Trötta. På. Att. Prata. Om. Sverigedemokraterna”.

Men vad de än säger verkar fokus ändå hamna på dansen mellan de två partiledarna som leder landets andra och tredje största parti. Särskilt när opinionsundersökningar visar att M, KD och SD skulle kunna få en parlamentarisk majoritet tillsammans.

Inte ens i partiets egen eftervalsanalys slipper de Sverigedemokraterna, som nämns 154 gånger jämfört med 138 för Socialdemokraterna.

Efter det historiska beskedet om SD från Ebba Busch Thor väcks frågan: Ska Moderaterna följa efter och öppna upp för att förhandla med Sverigedemokraterna?

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor valtalade också i veckan på Stora Torget i Falun inför helgens omval. Hon har nu högst förtroende av alla partiledare.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor valtalade också i veckan på Stora Torget i Falun inför helgens omval. Hon har nu högst förtroende av alla partiledare. Foto: Ulf Palm/TT
Annons

Moderaternas eftervalsanalys konstaterar att ett av Moderaternas största problem är att partiet har setts som otydligt de senaste åren, bland annat kring migrationen och regeringsfrågan.

Författarna konstaterar att när det gäller Sverigedemokraterna är väljarnas syn svart eller vit – vilket flykten till både C och SD visat. Valanalysen tar inte ställning till någon väg framåt men verkar uppmana partiet till en tydlig position som väljarna förstår:

”Partiet måste helt enkelt välja en position som är tydlig för väljarna och som man bottnar i”.

Skånemoderaternas tunga ordförande Lars-Ingvar Ljungman är en M-veteran som i egenskap av valberedningens ordförande fört fram både Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson. Som båda fått tampas med SD-frågan. Nu säger han att han bara ser ett sätt att få sluta prata om Sverigedemokraterna – att normaliseringen av SD fortsätter.

– Jag tror att det pågår en sådan rörelse i samma riktning för Moderaterna. När vi kommer till nästa val tror jag att situationen är normaliserad. Men jag hade önskat att det gick snabbare eftersom det finns behov av att prata om andra frågor, säger han.

Annons

Bland M-väljarna är stödet för att gå på KD:s linje överväldigande, hela 87 procent tycker att Ebba Busch Thors beslut var bra, enligt en Demoskopundersökning. En stor del av svenska folket vill att SD ska behandlas som vilket parti som helst.

Men hur ser M-ledningens plan ut egentligen?

Anna Kinberg Batras utspel om SD ledde till väljarflykt och hennes egen avgång. Det kan få M-strateger att tänka efter både en och två gånger.
Anna Kinberg Batras utspel om SD ledde till väljarflykt och hennes egen avgång. Det kan få M-strateger att tänka efter både en och två gånger. Foto: Henrik Montgomery/TT

För att söka svar på den frågan behöver vi backa några år i tiden. Tidningarna och morgonsofforna den 19 januari 2017 fylldes av orkanvindarna som härjat i norra Sverige och vittnesmål om hur husen skakat. Men i Stockholm var vädret milt och den moderata partiledningen verkade inte ha förutsett den kommande stormen.

De hade varit i Amsterdam för att prata. På djupet. Det hade varit lite dålig stämning, läget var tufft. Men de var tvungna – och de ville – göra en viktig strategisk förändring. M måste visa att de ville genomdriva sin politik och få bort bilden av att Sverigedemokraterna ”mobbades”, som partiet beskriver det i sin eftervalsanalys.

Annons

Det började bra. När partiledningen berättade för riksdagsgruppen att det var dags att sluta med samtalsförbudet med SD utbröt jubel. Flera ledamöter ställde sig upp och applåderade.

– Nu ska jag gå ut på en planka. Och om jag trillar drar jag med er ner, sa Anna Kinberg Batra – enligt sin självbiografi – till sina närmaste medarbetare innan hon gick in i riksdagens presscenter med ett budskap:

– I frågor där det finns förutsättningar att komma överens tycker jag inte att vi ska låta bli att prata med Sverigedemokraterna.

Sju månader senare hade hon tvingats bort från sin post.

Jimmie Åkesson vid riksmötets öppnande 2010 tillsammans med sambon Louise Erixon som nu tagit över ihop med Moderaterna i Sölvesborg.
Jimmie Åkesson vid riksmötets öppnande 2010 tillsammans med sambon Louise Erixon som nu tagit över ihop med Moderaterna i Sölvesborg. Foto: Fredrik Persson/TT

Moderaternas nya besked om SD kom inte som en blixt från klar himmel. För det första hade det gått sju år sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och en leende Jimmie Åkesson i knätofsar förändrade den svenska politiska spelplanen.

Annons

För det andra hade anonyma källor inom Moderaterna länge läckt hemliga planer på maktövertagande, misstroendeförklaringar och gemensamma budgetar. I Gävle tog M makten med SD:s stöd och Muf hade redan ett år tidigare gått ut med att Moderaterna borde ta makten med stöd av SD.

Men i tumult och förvirring föll partiet sex procentenheter i opinionen på tre veckor efter det nya beskedet.

Ett problem var retoriken, skriver Moderaterna själva i sin valanalys, och pekar på att Anna Kinberg Batra nyligen kallat Sverigedemokraterna för ett rasistiskt parti. Man pekar på att beskedet ledde till att oklarheterna kring M:s relation till SD blev ett akut bekymmer och att det är ”ytterligare ett bevis på att det inte är långsiktigt hållbart att skjuta problem framför sig”.

Främst var det liberala stockholmare som flydde. En av dem var Bodil Sidén, tidigare andre vice Muf-ordförande.

– Jag blev besviken. Det var fel värderingsmässigt och därmed också fel strategiskt. Ingen vill ha en kopia, säger hon i dag.

Avhopparen Sidén hoppas att M hittar ett eget politiskt projekt och blir ett öppet och brett framtidsoptimistiskt parti igen. Hon vågar knappt tänka på att Moderaterna skulle haka på KD:s besked.

Annons

– Det hoppas jag inte. Det går bara inte.

Men vissa moderater har redan tagit beslutet.

 Louise Erixon (SD) beskriver det nya konservativa blocket ihop med M och Emelie Pilthammar som "politisk historia". ”Alliansen dog i Sölvesborg”, har hon sagt i en intervju med DN.
Louise Erixon (SD) beskriver det nya konservativa blocket ihop med M och Emelie Pilthammar som "politisk historia". ”Alliansen dog i Sölvesborg”, har hon sagt i en intervju med DN. Foto: Johan Nilsson/TT

Det mesta verkar gå att köpa på restaurang Romantica i Sölvesborg. Toast Skagen, tigerräkor, texasburgare och nachoschips. Men det var inte maten som gjorde att restaurangen var så välfylld den där dagen i oktober 2018.

Fokus låg på de två gamla kompisarna som skålade i vinglas framför en M-vepa och en SD-vepa, en aning ovana vid uppmärksamheten.

På riksplanet fortsatte den svåra regeringsprocessen. Men i Sölvesborg tog moderaten Emelie Pilthammar steget och bildade ett historiskt styre tillsammans med KD, ett lokalt parti och Sverigedemokraternas gruppledare Louise Erixon – en nära vän till Pilthammar som dessutom är Jimmie Åkessons sambo.

Annons

Sölvesborgsmoderaten Pilthammar hade inte varit rädd för sverigedemokrater. Hon lärde Jimmie Åkesson att spela tennflöjt redan 2011 när hon uppträdde med sitt irländska coverband på SD:s medlemsfest i Sölvesborg.

Det var på den tiden då M-ledaren Fredrik Reinfeldt skällde på S-ledaren Håkan Juholt för att han var för flat gentemot Sverigedemokraterna.

Det är inte bara rapsfälten som är gula i södra Sverige, Sverigedemokraterna färgade landsdelen gul i det senaste valet. SD blev största parti i kommunfullmäktige i 11 av Skånes 33 kommuner. I Blekinge blev SD åtta procent större än M.

Moderatledningen uppe i Stockholm har mullrat om M-SD-samarbetena, men ingen verkade bry sig där nere. Ett svaghetstecken, viskades det om i moderatleden. Partiledningen pressas söderifrån. Där talar man gärna om teorin att södra Sverige ligger ett val före övriga landet. Moderaten Emelie Pilthammar i Sölvesborg är övertygad om att M kommer att följa efter KD.

Annons

– Jag tror att det kommer att hända med Moderaterna förr eller senare. Det är synd att KD tog beslutet först, jag tror att vi hade kunnat få de väljarna de får nu annars. Nu kommer det att bli som att vi apar efter Ebba.

Moderaternas problem är att man är rädda, menar Emelie Pilthammar, och partiet förlorar väljare för att man framstår som otydligt.

– Det är bättre att gå ut hårt och stå för det. Partistrategerna är lite mesiga. De går som en katt kring het gröt. Dra av plåstret bara!

De är politiska bundsförvanter, men i takt med att KD tar in på M lär spänningarna öka.
De är politiska bundsförvanter, men i takt med att KD tar in på M lär spänningarna öka. Foto: Tomas Oneborg

När Ulf Kristersson den 21 mars i år landade i Bryssel var kontrasten stor från platsen han nyss lämnat, som kallats både för ”skräckfängelse” och ”mänsklig dumpningsplats”. M-ledaren kom från interneringslägret Moria på den grekiska ön Lesbos som han besökt för att lära sig mer om flyktingströmmarna. Nu hade Kristersson mellanlandat i Belgiens huvudstad för ett möte med partigruppen i EU, när Ebba Busch Thor lade ut sitt långa Facebookinlägg klockan 13.15.

Annons

Budskapet slog ner som en bomb: KD kunde tänka sig att förhandla med alla, inklusive Sverigedemokraterna. Inlägget har i dag fått över 3 100 kommentarer – de allra flesta positiva.

Det dröjde ett dygn innan M-ledaren svarade. Och när hans inlägg publicerades på Facebook tolkade många det först det som att M hängde på KD. Pulsen gick upp. Men snart klarnade bilden. Inget hade egentligen hänt.

”Vi ska samtala men inte särskilt förhandla med SD”, var Ulf Kristerssons nygamla besked.

Det saknas inte personer inom och utanför partiet som tror att M till sist kommer att följa efter KD. Flera moderater SvD talar med är inne på den linjen. De vill fokusera på det egna partiet och menar att ett sätt är att släppa även förhandlingsförbudet.

– Att inte förhandla politik med SD känns 2014, som en uttrycker det.

– Det finns ett stort stöd för att kunna förhandla, menar en annan högt uppsatt moderat.

Men det är långtifrån säkert att partiledningen kommer att gå den vägen. Orsaken ser olika ut beroende på vem du frågar.

För vissa är motståndet ideologiskt – de vill inte ha med SD:s värderingar att göra. För andra handlar det om strategi.

Annons

De moderater som tillhör det strategiska lägret – varav många i toppen – menar att M helt enkelt inte behöver ge bort något, att SD kommer att rösta på M utan att få något i gengäld. Sverigedemokraternas väljare skulle aldrig acceptera att partiet fäller en borgerlig statsminister.

Ulf Kristersson talar inför ett par tusen moderata kommunpolitiker i Karlstad i helgen om partiets väg framåt.
Ulf Kristersson talar inför ett par tusen moderata kommunpolitiker i Karlstad i helgen om partiets väg framåt. Foto: Linn Malmén/TT

Ulf Kristersson själv sa i en intervju med SvD i februari att det inte fanns någon anledning att ta något nytt beslut om SD. ”Inte överhuvudtaget, absolut inte”, var svaret.

Att spela högt har varit SD-planen från partiledningen i flera år.

Moderaterna vill i stället prata sakpolitik och utveckla partiet, säger de. Som nu på Sverigemötet i Karlstad. Partiet står inför ett tredje viktigt formativt läge, har partiledaren sagt. En ny logga där ordet ”nya” försvinner, en omfattande idéutveckling och en ny integrationskommission är några av försöken till att ta initiativet.

Moderater verkade närmast förvånade när rekryteringen av Alice Teodorescu som huvudsekreterare för det nya idéprogrammet ledde till frågor kring relationen till SD – då hon länge tydligt drivit en linje om samarbete.

Moderaterna vill inte dansa kring Sverigedemokraterna. Men inom partiet är man medveten om att SD-frågan kommer att förfölja dem. Orsaken, menar man, är att både S och SD vill se ett konservativt block samt att C och L har behov av att rättfärdiga sina beslut.

Dansen riskerar att fortsätta mot partiets vilja.

Efter reklamen visas:
Vad händer med Moderaterna?

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 9

Bort med det nya – in med det gamla. Moderaterna gör allt för att ta initiativet och ta makten över dagordningen – för att slippa prata om SD hela tiden. Senaste steget i förnyelsen är den nya loggan.

Foto: Linn Malmén/TTBild 2 av 9

Bevis på att M närmar sig SD, menade Sydsvenskans Olle Lönneus efter rekryteringen av Alice Teodorescu. Fel, jag ska jobba med politikens innehåll, menade hon själv.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 3 av 9

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor valtalade också i veckan på Stora Torget i Falun inför helgens omval. Hon har nu högst förtroende av alla partiledare.

Foto: Ulf Palm/TTBild 4 av 9

Anna Kinberg Batras utspel om SD ledde till väljarflykt och hennes egen avgång. Det kan få M-strateger att tänka efter både en och två gånger.

Foto: Henrik Montgomery/TTBild 5 av 9

Jimmie Åkesson vid riksmötets öppnande 2010 tillsammans med sambon Louise Erixon som nu tagit över ihop med Moderaterna i Sölvesborg.

Foto: Fredrik Persson/TTBild 6 av 9

Louise Erixon (SD) beskriver det nya konservativa blocket ihop med M och Emelie Pilthammar som "politisk historia". ”Alliansen dog i Sölvesborg”, har hon sagt i en intervju med DN.

Foto: Johan Nilsson/TTBild 7 av 9

De är politiska bundsförvanter, men i takt med att KD tar in på M lär spänningarna öka.

Foto: Tomas OneborgBild 8 av 9

Ulf Kristersson talar inför ett par tusen moderata kommunpolitiker i Karlstad i helgen om partiets väg framåt.

Foto: Linn Malmén/TTBild 9 av 9