Annons

Så ska Sverige slå Rumänien – och bli EM-klart

Förbundskapten Janne Andersson och hans kollega Peter Wettergren vill att Sverige ska avsluta sina anfall i EM-kvalmötet med Rumänien – allt för undvika kontringar.
Förbundskapten Janne Andersson och hans kollega Peter Wettergren vill att Sverige ska avsluta sina anfall i EM-kvalmötet med Rumänien – allt för undvika kontringar. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kontroll på spelet är nyckelordet inför EM-kvalet mot Rumänien.

Det är inget nytt under solen, men extra viktigt om slutspelsplatsen ska säkras i Bukarest.

– Det kommer att bli en otroligt tuff match, säger anfallaren Marcus Berg.

Under strecket
Henrik Skiöld / TT
Publicerad

De stekheta träningspassen under en molnfri himmel – mitt på dagen på Cypern är det snudd på 30 grader – har genomgående handlat om att slipa på detaljer och repetera grundspelet. Men den här gången sticker samma upprepade order från förbundskaptenerna Janne Andersson och Peter Wettergren ut.

– Ta avslut!

– Förlora inte bollen!

Den som kontrollerar spelet, kontrollerar matchen. I Bukarest på fredag kväll ska antalet snabba rumänska kontringar minimeras. Därför blir det av största vikt att inte förlora bollen på offensiv planhalva.

Förbundskaptenerna ser hellre ett misslyckat avslut än en boll som tappas i ett känsligt läge och vill absolut inte se en ryckig matchbild med böljande spel åt båda håll.

– Vi vet vilka ytor de vill åt och hur de vill spela fotboll. Det måste vi vara förberedda på. Vi får vara vaksamma och gör det tajt för dem, säger mittbacken Victor Nilsson Lindelöf.

TT: Varför är det så viktigt att undvika ett böljande spel mot Rumänien?

– Först och främst för att kunna kontrollera matchen. När det böljar har du inte kontroll. Det blir mycket spel fram och tillbaka, det öppnas stora ytor och Rumänien är starka där.

Annons
Annons

TT: Ser du helst att ni kommer till avslut eller att det blir en "död boll" så att ni inte åker på snabba kontringar?

– Det optimala är att man avslutar ett anfall, men du kan inte bara ta ett avslut hur som helst. Det är hela tiden avvägningar.

Marcus Berg:

– Vi sade efter matchen i mars (2–1 på Friends arena) att de var bra och nu har de gjort bra resultat. Vi har respekt för Rumänien.

TT: Din roll om du spelar?

– Lägger de sig lågt och vill gå på kontringar blir det tajt för oss, men vi har en plan för hur vi ska spela då.

Som central mittfältare har Kristoffer Olsson en nyckelroll, en riktkarl i både det offensiva och defensiva spelet.

– I den senaste matchen mot Rumänien blev det lite böljande spel fram och tillbaka och då är det lätt att det kan bli något mål bakåt. Det kommer att vara viktigt att vinna bollar och att inte gå bort sig.

TT: Är det jobbigt som mittfältare om spelet är fram och tillbaka?

– Det är sån fotboll i Ryssland i bland. Då får man springa, det kan jag lova. Man vill alltid ha en kontrollerad matchbild, säger Olsson.

Berg, med bandage både runt höger knä och höger fot, tror också på en match med mycket kamp.

– Det kommer att bli en otroligt tuff match. Jag tycker att de överraskade oss lite hemma. De spelade faktiskt bra och har tekniska, kvicka spelare. Men kommer vi upp i vår normala nivå ska vi ha tre poäng med oss.

I ryska ligan får han ta emot en hel del smällar i duellerna med försvarare.

TT: Har du själv blivit fulare i ditt spel?

– Nej, det tycker jag inte. Det har blivit lite mer min spelstil att komma in i situationerna med kroppen och att vara mera vänd mot målet. Då blir det mer smällar. Det är ge och ta och det har blivit en del på slutet. Det är inga fula grejor, mer sånt som händer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons