Annons

Så skrev SvD då: Britterna bäst på euromyter

Under strecket
Publicerad
Foto: SvD arkivBild 1 av 1
Foto: SvD arkivBild 1 av 1
Foto: SvD arkiv

En titt i arkivet visar att britternas EU-skepsis – som utträdeskampanjen utnyttjade – är djup. Den 30 april 1997 publicerade SvD en artikel om så kallade euromyter, med Storbritannien som ledande mästare:

”Det finns tjänstemän i Bryssel som har samlat på sig pärmar fulla med euro-myter. Bäst tycks de osannolika historierna frodas i länder där befolkningen är skeptiskt inställd till EU – till exempel i Danmark och Storbritannien. EU-kontoret i London kan till exempel erbjuda en lista med nära hundra exempel på roliga EU-historier”, skrev Ylva Nilsson 30 april 1997.

Några brittiska ”Råttan i pizzan”-historier som nämns är ”EU tvingar fiskare att ta med kondomer i båten”, sprungen ur det faktum att de nya EU-bestämmelserna krävde att det fanns en första hjälpen-låda på varje båt. 

Andra historier som nämns från övriga länder är: ”EU förbjuder finska busspassagerare att bära päls” och ”Barn får inte spela kula”.

Nyfiken på hur SvD rapporterat om EU genom historien? Testa att söka själv i vårt historiska arkiv. Använd de färdiga sökalternativen eller skriv in ett eget sökord.

Laddar…
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons