X
Annons
X

Så skulle ett nedtrappat ränteavdrag slå mot dig

SvD har tittat på hur en bantning, en nedtrappning och ett slopande av ränteavdraget skulle slå mot fyra familjers ekonomi. Det visar sig att ett slopat ränteavdrag skulle innebära åtskilliga tusenlappar i ökade räntekostnader årligen för många svenska hushåll. Ännu tuffare blir det när räntorna går upp.

Publicerad

Riksbankschef Stefan Ingves är tydlig med vad han vill göra med ränteavdraget: skrota det. Enligt Ingves är ett slopande av ränteavdraget viktigt för att bromsa hushållens skuldsättning.

Ett besked som inte uppskattas i alla hushåll.

– Det är nog många som räknar med ränteavdraget i budgivningar. Till och med i dag kan ränteavdraget påverka ekonomin för enskilda hushåll, Hans Heggemann som arbetar med ekonomisk väl­färds­statistik på Statistiska Centralbyrån (SCB).

Ränteavdraget innebär att bolånetagare får dra av 30 procent av sina räntekostnader. Ett slopande av avdraget riskerar att bli ett hårt slag för många familjer. I dag har nämligen tre av fyra hushåll ränteavdrag.

Med dagens låga räntor omfattar ränteavdraget ofta mindre än 500 kronor i månaden för enskilda hushåll. Men med högre räntor stiger också ränteavdragen.

– Om räntorna stiger och ränteavdraget avskaffas slår det på två håll mot hushållen. Den som inte satt trångt innan riskerar att göra det då, säger Hans Heggemann.

SvD har tittat på hur en bantning och ett slopande av ränteavdraget slår mot tre familjers ekonomi. Det visar sig då att för en familj med 3,3 miljoner kronor i lån, som de idag betalar cirka 2 900 kronor i månaden för i ränta efter avdrag, skulle en nedtrappning av avdraget vara överkomlig - åtminstone med dagens räntenivåer.

Om avdraget bantas till 20 procent ökar familjens månadskostnad med strax över 400 kronor i månaden med dagens räntenivåer. Om banken gjort sitt jobb vid kreditprövningen så är det en kostnad som familjen bör klara.

Men det ser svettigare ut om vi ponerar att räntan i stället är 5 procent - vilket många bedömare inte ser som orealistiskt om fem till tio år. Då ger en bantning av avdraget en ökad kostnad i månaden på 1 375 kronor, det vill säga 16 500 kronor per år. Slopas avdraget helt ökar räntekostnaderna med hela 49 500 kronor per år.

För dem med ännu större lån än 3,3 miljoner kronor rör det sig om större belopp.

SCB har tidigare visat att ett tak för ränte­avdraget på motsvarande 500 kronor per person och månad skulle sänka avdraget för knappt en tredjedel av hushållen, men ändå ge ett betydande tillskott till statskassan. Taket skulle slå främst mot de hushåll med hög ekonomisk standard, alltså dem med höga lån och höga ränteavdrag, och mindre mot hushåll med lägre ekonomisk standard, som kanske har lägre lån men också lägre marginaler.

Rikard Josefson, vd på Länsförsäkringar Bank, är inne på samma linje. Han är för en nedtrappning av ränteavdraget och föreslår en omvänd trappa.

Med en sådan trappa skulle de med lån upp till exempelvis 3 miljoner kronor få fullt ränteavdrag medan de som har ett lån över 3 miljoner kronor, skulle få ett lägre ränteavdrag och den som har ett lån på 5 miljoner kronor skulle få ett ännu lägre avdrag, och så vidare.

– Skulle du ta bort hela ränteavdraget på ett bräde skulle det slå jättehårt mot hushållen. Men det är inte allt eller inget som gäller. Med en balanserad nedtrappning sparar staten pengar, och om vi samtidigt ser reallöneökningar borde effekterna bli begränsade och hanterbara för hushållen, säger Rikard Josefson.

Han tycker att tillskottet till statskassan ska gå tillbaka till hushållen via exempelvis ett sparandeavdrag. Men för att en avtrappning ska gå smidigt är det viktigt att den påbörjas snart, enligt Rikard Josefson:

– Ska man någonsin lyckas med en nedtrappning så är det nu, när räntekostnaderna är så pass låga för hushållen.

Kolla nedan för tre exempel på hur en bantning, en nedtrappning och ett slopande av ränteavdraget skulle slå mot tre olika familjers privatekonomi.

Bild 1 av 4
Bild 2 av 4
Bild 3 av 4
Bild 4 av 4
Bild 1 av 1

Del 1 av 4

Familjen Hjortsberg

Mamma, pappa och en nyfödd bebis. Bor i bostadsrätt i centrala Hedemora, som kostade 500 000 kronor. Lånet ligger på 425 000 kronor.

Så stora räntekostnader har familjen vid en ränta på 1,5 procent:

Räntekostnad i dag: 372 kronor.

Räntekostnad avdrag 20 procent: 425 kronor.

Räntekostnad om avdraget slopas helt: 531 kronor.

Så stora räntekostnader får familjen per månad vid en ränta på 5 procent:

Räntekostnad avdrag 30 procent: 1 240 kronor.

Räntekostnad avdrag 20 procent: 1 417 kronor.

Räntekostnad om avdraget slopas helt: 1 771 kronor.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Del 2 av 4

Förstagångsköparen Anna

Student, som fått hjälp av sina föräldrar för att kunna köpa sin bostad – en bostadsrätt i Uppsala. Den kostade 1,5 miljoner kronor, och Anna och hennes föräldrar tog ett lån på 1 275 000 kronor.

Så stora räntekostnader har Anna med en ränta på 1,5 procent:

Räntekostnad i dag: 1 116 kronor.

Räntekostnad avdrag 20 procent: 1 275 kronor.

Räntekostnad om avdraget slopas helt: 1 594 kronor.

Så stora räntekostnader får Anna per månad vid en ränta på 5 procent:

Räntekostnad avdrag 30 procent: 3 719 kronor.

Räntekostnad avdrag 20 procent: 4 250 kronor.

Räntekostnad om avdraget slopas helt: 5 313 kronor.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Del 3 av 4

Familjen Gunnarsson

Mamma, pappa och två barn. Villa i Kungälv utanför Göteborg, som kostade 3,9 miljoner kronor. Har ett lån på 3,3 miljoner kronor.

Så stora räntekostnader har familjen per månad vid en ränta på 1,5 procent:

Räntekostnad avdrag 30 procent ( i dag): 2 888 kronor.

Räntekostnad avdrag 20 procent: 3 300 kronor.

Räntekostnad om avdraget slopas helt: 4 125 kronor.

Så stora räntekostnader får familjen per månad vid en ränta på 5 procent:

Räntekostnad avdrag 30 procent: 9 625 kronor.

Räntekostnad avdrag 20 procent: 11 000 kronor.

Räntekostnad om avdraget slopas helt: 13 750 kronor.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Del 4 av 4

Paret Douhan

Man och kvinna, inga barn. Bor i bostadsrätt i Vasastan i Stockholms innerstad. Lägenheten kostade 7 miljoner, och lånet ligger på 5 950 000 kr.

Så stora kostnader har familjen med en ränta på 1,5 procent:

Räntekostnad i dag: 5 206 kronor.

Räntekostnad avdrag 20 procent: 5 950 kronor.

Räntekostnad om avdraget slopas helt: 7 438 kronor.

Så stora räntekostnader får familjen per månad vid en ränta på 5 procent:

Räntekostnad avdrag 30 procent: 17 354 kronor.

Räntekostnad avdrag 20 procent: 19 833 kronor.

Räntekostnad om avdraget slopas helt: 24 792 kronor.

Fotnot: Exemplen visar endast räntekostnader. Vi har inte tagit hänsyn till amortering. Samtliga uppgifter gäller per månad om inget annat anges.

Läs även:

Annons
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X