Annons

Snabbguide: Så skyddar du dig mot telefonbedragare

Att besvara fel samtal kan bli dyrt – och få förödande konsekvenser. En ny lag kommer inte sätta stopp för telefonbedrägerier. Men du kan själv minska risken att trampa i samtalsfällan. SvD listar de bästa tipsen.

Under strecket
Publicerad
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

1 / 8

Gå inte på spoofing

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen varnar på Facebook för en ny metod kallad spoofing. Metoden innebär att numret som visas på din telefondisplay kan vara exempelvis din banks men i själva verket ringer motparten någon helt annanstans ifrån.

Lita därför aldrig på numret på displayen.

Annons
Annons
Foto: Mia Oshiro Junge/TTBild 1 av 1

2 / 8

Spärra ditt nummer

Foto: Mia Oshiro Junge/TT

Spärra ditt nummer hos NIX-Telefon. Du kan spärra både din fasta telefon och mobiltelefon. Det är gratis och minskar mängden samtal (men tar inte bort dem).

Det finns även appar som stoppar säljaren från att nå din mobil, såsom Mobinix. Appen kostar 50 kronor och bakom står hemsidan Varningsinfo.se.

Får du många samtal från utlandet kan Truecaller användas som skydd mot samtal från de mest anmälda numren.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

3 / 8

Calma, calma, calma!

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Läs avtalet och signera aldrig skriftligt eller digitalt något som du inte förstår.

Lämna heller aldrig ut din personliga kontrollkod/svarskod från din personliga bankdosa och logga aldrig in på ditt bank-id på uppmaning av någon annan.

Låter självklart, men kan vara svårare i praktiken när en charmant säljare hetsar i luren.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

4 / 8

Kontrollera avsändaren

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kontrollera kontaktuppgifter. Gemensamt för många bedragare är att de är svåra att nå när du som konsument vill ta kontakt.

Polisen varnar för att bedragare ofta påstår sig ringa på uppdrag av banken, ett elektronikföretag eller ett telekomföretag för att hjälpa, genomföra återbetalningar eller erbjuda rabatter.

Genom att själv kontakta företaget kontrollerar du att avsändaren verkligen är den som denne påstår sig att vara.

Men se upp, andra regler gäller när det är du som ringer. Se nästa punkt.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

5 / 8

Observera andra regler

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ringer du på egen hand upp ett företag för att kontrollera avsändaren eller för att klaga på något gäller inte längre skriftlighetskravet.

Det innebär att om du själv ringer upp och sedan blir erbjuden en ny vara, tjänst eller ett nytt abonnemang i samma samtal är det ännu viktigare att ha is i magen.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

6 / 8

Helga din ångerrätt

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Du har två veckors ångerrätt när du handlar på distans, såsom vid telefonförsäljning. Men beroende på vilket köp du gör räknas dagarna olika.

För tjänster gäller att du har två veckor på dig att ångra dig efter att du har lämnat en skriftlig bekräftelse på köp och för varor räknas ångerrätten från dagen efter du har fått varan i brevlådan.

Annons
Annons
Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

7 / 8

Granska och bestrid fakturan

Foto: Jessica Gow/TT

Granska fakturan. Är det verkligen en faktura eller är det ett ”erbjudande” som du har möjlighet att tacka nej till?

Om det verkligen är en faktura bör du bestrida denna skriftligen till företaget. Du kan exempelvis använda Konsumentverkets ångerblankett. Spara alla handlingar och meddelanden.

Fortsätt att bestrida om du får betalningskrav från ett inkassobolag eller får ett betalningsföreläggande från Kronofogden. Så länge du bestrider i alla led kommer du inte att dra på dig en betalningsanmärkning.

Annons
Annons
Foto: Patrik LundinBild 1 av 1

8 / 8

Anmäl

Foto: Patrik Lundin

Anmäl tvivelaktiga marknadsföringsmetoder till Konsumentverket och vänd dig till Allmänna reklamationsnämnden om du hamnar i en tvist med ett företag.

Om det finns kommunal konsumentvägledning där du bor kan du även vända dig dit för att få kostnadsfri vägledning, exempelvis om hur du bestrider en faktura.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons