Annons

Svenska bolag riskerar miljardsmällar

Vattenfall: 12,7 miljarder kronor om året. SSAB: 1,6 miljarder. SAS: 570 miljoner.

Det är bara en tidsfråga innan EU inför ett pris på koldioxidutsläpp, menar Nordea, som har tagit reda på hur detta skulle kunna slå mot företag i Sverige.

– Då kan pensionssparare drabbas, säger Sasja Beslik, chef för hållbara finanser på Nordea.

Under strecket
Publicerad

Flera svenska bolag skulle drabbas hårt av ett pris på koldioxidutsläpp.

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Marcus Ericsson/TT, Johan Nilsson/TTBild 1 av 2

Sasja Beslik, chef för hållbara finanser hos Nordea.

Foto: Yvonne ÅsellBild 2 av 2

Flera svenska bolag skulle drabbas hårt av ett pris på koldioxidutsläpp.

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Marcus Ericsson/TT, Johan Nilsson/TTBild 1 av 1
Flera svenska bolag skulle drabbas hårt av ett pris på koldioxidutsläpp.
Flera svenska bolag skulle drabbas hårt av ett pris på koldioxidutsläpp. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Marcus Ericsson/TT, Johan Nilsson/TT

Många svenska företag är övervärderade med tanke på att deras koldioxidutsläpp inte tas med i beräkningen, menar Nordea, som i studien har tittat på hur olika priser kan påverka företagen. Det snällaste scenariot innebär att priset sätts till 15 euro per ton koldioxid. Det hårdaste att priset blir 25 euro. Mellanscenariot på 20 euro är i enlighet med vad koldioxid kostade när EU introducerade systemet för utsläppsrätter 2005.

Detta system havererade dock snart, sedan överskottet på utsläppsrätter ledde till prisdumpning.

Man tar inte frågan på allvar så länge man inte tydligt kan se att regleringar är på väg.

Men i och med klimatavtalet i Paris i december är ett fungerande koldioxidpris, eller koldioxidskatt som det också kallas, i praktiken oundvikligt, menar Sasja Beslik. Ju förr politikerna stakar ut riktningen desto bättre.

Annons
Annons

Sasja Beslik, chef för hållbara finanser hos Nordea.

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 1

– Politikerna måste fatta att vi inte kommer att kunna uppnå Paris-målen om vi investerare inte har ett pris att agera på. De här företagen kommer att ha svårt att leverera på sikt om de inte vet vad det kostar att släppa ut koldioxid.

Sasja Beslik, chef för hållbara finanser hos Nordea.
Sasja Beslik, chef för hållbara finanser hos Nordea. Foto: Yvonne Åsell

Det är allmänhetens pengar som står på spel, betonar Sasja Beslik. Pensionssparare hör till dem som kan drabbas hårt om riktlinjer dröjer.

– Klimatförändringar har en betydande påverkan på min och din pension. De här riskerna kräver en långsiktighet som finansbranschen måste jobba mycket mer med.

För att kunna väga in riskerna med investeringar i koldioxid-tunga sektorer har Nordea tagit fram en lista som visar hur 151 företag i Sverige drabbas av ett pris på koldioxid. Bolag inom tung industri, så som metallproduktion och gruvdrift, sticker ut, liksom energibolag.

Sasja Beslik menar att företag inom dessa sektorer hittills har saknat incitament för att minska sina utsläpp.

– Man tar inte frågan på allvar så länge man inte tydligt kan se att regleringar är på väg.

Nästa steg för Nordea är att föra samtal med olika sektorer om att utveckla interna referenspriser på koldioxid. Genom att förhålla sig till dessa teoretiska priser kan företagen förbereda sig på ett kommande regelverk.

Redan idag jobbar vissa företag, som till exempel Boliden, med referenspriser. Sasja Beslik hoppas dock att politiker på EU-nivå tar initiativ till referenspriser som gäller för hela unionen.

– Då skulle man skicka signalen till finansmarknaden att anpassning måste ske. Just nu finns inget sådant, säger han.

Nyligen uppmanade en rad tunga internationella kapitalförvaltare, däribland Nordea och svenska AP-fonderna, i ett brev G20-länderna att ratificera klimatavtalet. Ett av investerarnas krav är just att ett pris på koldioxid införs globalt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons