Annons

Trumpväljare: "Lättad över att få tillbaka mitt land"

Åtta frågor och svar med en Trumpväljare. Natten till onsdagen svensk tid stod det klart att Donald Trump blir Republikanernas presidentkandidat. SvD:s Karin Henriksson intervjuade egenföretagaren Dean Stoecker för att ta reda på hur en av alla Trump-väljare resonerar.

Under strecket
Publicerad

Donals Trump

Foto: John Locher / APBild 1 av 2

Dean Stoecker.

Foto: Karin HenrikssonBild 2 av 2

Donals Trump

Foto: John Locher / APBild 1 av 1
Donals Trump
Donals Trump Foto: John Locher / AP

CLEVELAND Dean Stoecker är egenföretagare från republikanska fästet Orange county i Kalifornien. Han befinner sig på det partikonventet för att rösta på Donald Trump.

Resten av världen är skeptisk mot Donald Trump – vad tycker du om hans stil?

– Han säger det som alla tänker innerst inne. Det är inget fel i det. Vi har varit alldeles för politiskt korrekta alldeles för länge. Karriärpolitiker bryr sig bara om en sak. Att bli omvalda. Donald Trump behöver inte det här jobbet, behöver inte pengarna, utan han vill uträtta något.

Vad kan en affärsman i Vita huset åstadkomma?

– En affärsman som Donald Trump eller en affärskvinna som Melania Trump betyder en helt ny inriktning. De är praktiska, blickar framåt, blir kloka förvaltare av statskassan. De kommer att eliminera 19000 miljarder dollar i statsskuld, se till att 58 miljoner människor slipper leva på matkuponger, skapa jobb för unga svarta arbetslösa män. Det senare är något som Barack Obama, den förste svarte
presidenten, inte kunnat åstadkomma.

Annons
Annons

Dean Stoecker.

Foto: Karin HenrikssonBild 1 av 1
Dean Stoecker.
Dean Stoecker. Foto: Karin Henriksson

Gillar kvinnorna i din familj Trump?

– Min fru är inte här, men hon är en mycket större Trumpsupporter än jag. I övriga familjen och vänskapskretsen är det lite blandat. Jag tycker att Donald Trump får lite väl hårda omdömen när det gäller kvinnofrågan. Om du hörde Melania Trumps tal vet du att hon är för kvinnor, precis som Donald Trump. Mycket mer än Hillary Clinton. Hillary tror att hon är kvinnornas självklara kandidat bara för att hon är kvinna. Men det är helt enkelt inte sant.

Kan han vinna?

– Ja, han har definitivt en chans att vinna. Trump eggar upp och entusiasmerar folk – och de ser fram mot den här möjligheten att rösta på någon som kan få något uträttat. Han fick fler röster i primärvalen än någon annan republikan i historien. Och jag är fantastiskt glad och lättad över att få tillbaka mitt land.

Men, kritiker är oroade över bristande kunskaper?

– Han lyckades systematiskt mosa 17 karriärpolitiker som säkert var kunniga och erfarna på det där typiska politikerviset. Alla, särskilt medierna, försöker måla upp samma negativa bild av honom.

Han visar ju sällan den mänskligare och intelligentare sida som sägs finnas där?

– Nej, han uttrycker sig väl bombastiskt ibland. Men jag vill hellre ha någon som är lite oförutsägbar i Vita huset än någon som Hillary Clinton som är förutsägbart skurkaktig.

Många republikaner är besvikna över att Trump inte är tillräckligt konservativ – men inte du?

– Det lär ta tid för honom att ändra partiets inriktning, ett par mandatperioder, men han kommer att lyckas att få folk att tänka i annorlunda banor och faktiskt locka tillbaka många genom att gå mer mot mitten. Han är betydligt mer moderat än vad de flesta ger honom erkänsla för och han är snäll, generös, älskar det här landet och kommer att genomdriva förändringar med hjälp av skickliga rådgivare. Man blir inte multimiljardär om man inte omger sig med smarta människor.

Trump anklagas för att ljuga och överdriva?

– Nå, suck, det är de liberala medierna återigen, som gräver och gräver tills de hittar något som passar dem.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons