Annons

Guide: Så tog narkotikadebatten fart igen

Ett enigt socialutskott vill att regeringen utreder svensk narkotikapolitik. SvD guidar till turerna.
Ett enigt socialutskott vill att regeringen utreder svensk narkotikapolitik. SvD guidar till turerna. Foto: Rebecca Blackwell/AP

Det har kallats för riksdagens sista tabu. Men nu vill ett enigt socialutskott att regeringen utreder svensk narkotikapolitik. Så gick det till när debatten som har lett fram till beslutet blossade upp igen.

Under strecket
Publicerad

Hur tog debatten om narkotikapolitiken fart?

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kopplade i november förra året narkotikapolitiken till gängkriminaliteten, och hur gängen till stor del livnär sig på drogförsäljning i en intervju med SvD. Uttalandet fick stor spridning trots att V sedan länge har kongressbeslut på att partiet driver avkriminalisering av eget bruk.

Moderaten Hanif Bali tog därefter upp frågan igen, och krävde att svenska politiker utreder narkotikapolitiken och vilka konsekvenser en legalisering av cannabis skulle kunna ge.

Vad hände sedan?

Efter en artikelserie i SvD om svensk narkotikapolitik i december, där bland annat KD vände i frågan, har politikerna i socialutskottet på torsdagen den 13 februari enats om att regeringen bör utreda svensk narkotikapolitik. De regler och lagar som finns i dag har mer än 30 år på nacken och har inte utretts sedan de infördes på 80-talet.

Debatten har sedan slutet av 2019 pågått på ledarsidor, i SR, TV4 och på sociala medier. Främst har för- och nackdelar med både avkriminalisering och legalisering av cannabis stötts och blötts, men också vårdperspektivet i relation till straff.

Vad går debatten om legalisering ut på?

Moderaten Hanif Bali menar att en legalisering skulle kunna strypa resurserna för gängen, något han debatterade med socialminister Lena Hallengren (S) i TV4. Men S vill inte skicka den signal som en utredning skulle innebära till medborgarna, enligt ministern.

MP-ledamoten Rasmus Ling har också gjort kopplingen mellan gängkriminaliteten och svensk narkotikapolitik.

De båda politikerna fick medhåll av bland annat Expressens Isobel Hadley-Kamptz och SvD:s Margit Richert. Men också mothugg från många håll. Till exempel tyckte justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) att en avkriminalisering skulle vara en gåva till gängen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons