Efter reklamen visas:
kasperdockan_1.mp4

Så tog lobbyister makten över Liberalernas agenda

En av Nyamko Sabunis största politiska framgångar är en lobbyprodukt från Scania. Den nya L-ledaren har en nära men hemlig rådgivare – som fram till i mars var högt avlönad konsult med storföretaget som kund, enligt SvD:s källor.

Uppdaterad
Publicerad

Det gick som en röd tråd genom allt hon sa, våren när Nyamko Sabuni försökte bli partiledare. Liberalerna skulle vara lyhörda, nu skulle politiken börja svara på de frågor som väljarna ställer.

Förväntningarna var högt ställda när den nya partiledaren höll sitt första stora tal i Almedalen. Många i publiken hade väntat länge på en ny partiledare.

Kanske var det därför så många tillresta partivänner hajade till i fällstolarna framför scenen när Nyamko Sabuni lanserade sitt första sakpolitiska förslag. Det lät tekniskt och lite krångligt.

Med de klassiska blåklintarna bakom sig på scen var Nyamko Sabuni inte så tydlig med Liberalernas riktning framåt, men med att hon ville se – en elektrifierings­kommission för fler elvägar.

– Vi ska vara den gröna politiska kraften som står för en tillväxtorienterad klimatpolitik utan särintressen, sa L-ledaren.

Men var det där med särintressen sant?

Ett halvår senare, den 13 januari 2020, fick alla ledamöter i Liberalernas partistyrelse ett anonymt brev. En svensk lobbybyrå påstods ha osunt nära kopplingar till Nyamko Sabuni och Liberalernas nya partiledning.

Byråns grundare skulle enligt brevskrivaren ha ”raka rör in i regeringsförhandlingarna”.

Nordic Public Affairs.
Nordic Public Affairs. Foto: Lisa Arfwidson
Annons

Precis i början av krönet på Götgatsbacken i Stockholm ligger Nordic Public Affairs. Kontorslokalerna ligger i ett cremefärgat hus, den dubbla trädörren har inga skyltar. Här inne jobbar ett tjugotal lobbyister med stor erfarenhet inom politiken och näringslivet. Produkten de säljer är ett mäktigt och inflytelserikt kontaktnät.

I branschen brukar man säga att Johan är väldigt dyr, men väldigt bra.

Konsulternas arbete på Nordic PA är inriktat på demokratiska processer och politiskt beslutsfattande. Kunderna är stora företag och intresseorganisationer. Men i den privata public affairs-branschen råder ingen offentlighetsprincip. ”Vi berättar inte om våra kunder, men våra kunder berättar ibland om oss”, skriver byrån på sin hemsida.

– I branschen brukar man säga att Johan är väldigt dyr, men väldigt bra. Det är hans signum, och det har fått honom att bli attraktiv som konsult, säger en källa om grundaren Johan Jakobsson.

Byrågrundaren är samtidigt en mytomspunnen man i Liberalerna. Mycket tack vare den resa Folkpartiet gjorde under Lars Leijonborg i valet 2002. På bara några månader rusade partiet från riksdagsspärren till ett valresultat på 13,4 procent. Det kontroversiella förslaget om språktest för invandrare betalade sig.

Annons

Lars Leijonborg blev ”Leijonkungen” med väljarna, men internt tillskrevs också Johan Jakobsson en stor del av framgången. Från betrodd strateg var steget inte långt till att bli partisekreterare och Lars Leijonborgs högra hand de kommande åren. Man sa att han förnyade partiet.

Men på Alliansens vinnartåg in i regeringskansliet efter valsegern 2006 var Johan Jakobsson inte med.

Lars Leijonborg och partisekreterare Johan Jakobsson.
Lars Leijonborg och partisekreterare Johan Jakobsson. Foto: Claudio Bresciani/TT

Drygt en vecka tidigare hade den så kallade dataintrångsskandalen briserat. Folkpartiet hade tagit sig in i Socialdemokraternas intranät och använt den olagligt inhämtade informationen i valkampanjen. Partisekreteraren var en av de som tvingades gå.

Fem år senare grundade Johan Jakobsson rådgivningsbyrån Nordic Public Affairs, som har vuxit till en av de mest framgångsrika i branschen. Nordic PA hade 2019 en vinstmarginal på 27 procent, vilket kan jämföras med ett medel i branschen på 11 procent. Valåret 2018 var nettoomsättningen för byrån drygt 25 miljoner kronor.

Annons

Bland delägarna finns utöver flera liberaler också högprofilerade moderater, och en Markus Uvell. I politiska kretsar kanske mest känd som konsulten som fick Sverigedemokraterna att svänga i frågan om vinster i välfärden. Om några månader ansluter Ebba Buschs avgående stabschef till partnergruppen. Byråns konsulter har partipolitisk bakgrund i S, MP, L, M, KD och C.

Public affairs-branschen är en sluten värld. Affärssekretess omsluter mycket av det arbete konsulterna utför. Många SvD talar med jämför PA-byråers regelverk med de på advokatbyråer. I praktiken sätter det ofta munkavle på den som får frågor från journalister. På Nordic PA gäller sekretessen sex månader efter avslutad tjänst. Men det är vanligt att konsulter bara tar tjänstledigt när de går tillbaka till politiken, i stället för att säga upp sig. På det sättet slutar inte sekretessen att gälla. Många har valt att inte svara på SvD:s frågor. De som har svarat vill vara anonyma.

På andra sidan, i politiken, är ämnet minst lika känsligt. Särskilt i Liberalerna. Partiet sätter en ära i att inte vara ett intresseparti. I stället är det viktigt att ”föra fram de förslag som de anser är rationellt riktiga oavsett om det kan missgynna den egna (väljar)gruppen eller inte” som den tidigare LUF-ordföranden Linda Jerneck till exempel skriver i en färsk Expressen-krönika.

Annons

SvD har talat med drygt 20 väl insatta personer under flera månaders tid. Några av tidningens källor har god insyn i byråns verksamhet och i Scania, andra i Liberalernas inre liv.

Ett parti består alltid av falanger som strider om makten. Vi har talat med liberaler från flera delar av partiet och på olika positioner, men alla har på något sätt befunnit sig nära makten eller gör det i dag. I de anonyma samtalen berättas om en nära relation mellan lobbybyrån Nordic public affairs och Nyamko Sabuni – och hur den har påverkat Liberalernas politik.

Nyamko Sabuni på scenen i Almedalen.
Nyamko Sabuni på scenen i Almedalen. Foto: Adam Ihse/TT

Det svenska, nu tyskägda, buss- och lastbilsföretaget Scania har enligt källor på byrån varit kund hos Nordic PA i flera år. SvD har tagit del av budgeten för 2017 som slutade på 252 timmar över fem månader. Det innebär ett pris på mellan 50 000 och 75 000 kronor i månaden för Scania det året.

Annons

I april 2019 gick byråns uppdrag för Scania bland annat ut på att ta fram ett pm med förslag om en elektrifieringskommission. Ett jobb Johan Jakobsson ansvarade för.

Drygt två månader senare dök samma förslag upp i Visby, och presenterades som en nyhet från Liberalerna.

Hela elektrifieringskommissionen är en produkt från Scania.

Från Almedalsscenen pratade Nyamko Sabuni om åren som hållbarhetschef på Ångpanneföreningen, och hur jobbet hade fått henne att bli teknikoptimist. Hon sa att hon hade lyssnat på företag i ”det svenska fordonsklustret”, och på så sätt fått idén om att elektrifiera lastbilstrafiken. Enligt tre av varandra oberoende källor stämmer det, på sätt och vis.

– Hela elektrifieringskommissionen är en produkt från Scania, säger en uppgiftslämnare.

Vi ställer frågan till Scanias pressavdelning om förslaget kom till på uppdrag av företaget, och senare genomfördes av Johan Jakobsson på Nordic PA. Vi skickar dessutom med uppgifterna om budgeteringen för 2017. I ett skriftligt svar skriver Karin Hallstan vid Scania:

Annons

”Vi brukar inte kommentera detaljer i relationer med leverantörer men vi har tidigare jobbat med Nordic PA. Vi använde dem bland annat som stöd i vårt public affairs-arbete under hela året 2017.”

Hon fortsätter med att ”konstatera att Scanias strategi, och därmed public affairs-agenda, fokuserar på att driva omställningen till ett hållbart transportsystem. En viktig del av det är elektrifiering så det är en fråga som Scania helt självklart lyfter på alla våra plattformar, gentemot alla politiska partier och genom olika aktiviteter i Bryssel på EU-agendan.”

Under hösten som följde på Almedalstalet var Mats Persson aktiv i debatten om elektrifierade vägar. Den finanspolitiske talespersonen har en ovanligt nära relation till Nordic PA:s grundare. Johan Jakobsson är fortfarande medlem i Liberalerna, och pekas ut av flera källor som Mats Perssons mentor.

– Så är det i partiet. Någon som är ung får någon mer senior att testa idéer och prata med, säger en källa.

Det är inte helt ovanligt att riksdagsledamöter från olika partier skriver under en produkt från en public affairs-byrå. Det kan handla om en debattartikel, eller en genomarbetad motion till riksdagen. Det som sticker ut i Liberalernas fall är omfattningen av Scania-projektet, och hur framgångsrikt det blev.

Annons
Partiledare Nyamko Sabuni och Mats Persson, finanspolitisk talesperson.
Partiledare Nyamko Sabuni och Mats Persson, finanspolitisk talesperson. Foto: Tomas Oneborg

Med Mats Persson som förhandlare gjorde Liberalerna elektrifieringskommissionen till regeringens politik i höstbudgeten för 2020. Och samtidigt gick Johan Jakobssons uppdrag för Scania i lås.

SvD erfar att förhandlingarna om elektrifieringskommissionen är igång igen mellan januaripartierna, och samtalen med regeringen om hur elektrifieringen av vägar ska gå till i praktiken.

Avsändaren till det anonyma brevet, som skickades till Liberalernas partistyrelse i januari, fick igång diskussionerna bland ledamöterna. Brevskrivaren menade att Nordic PA:s grundare kan ha fått i uppdrag av Svenskt näringsliv att påverka Liberalerna.

Tänk om jag kunde få ett helt parti att köpa vår agenda?

Johan Jakobsson skulle ha anlitats för att partiet skulle rösta fram Ulf Kristersson som statsminister efter valet 2018. Dessutom skulle han enligt brevet ha fått betalt för att stötta Nyamko Sabunis partiledarkampanj.

Annons
Svenskt näringslivs lokaler i Stockholm.
Svenskt näringslivs lokaler i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT

Liberalerna är ett litet parti som balanserar på riksdagsspärren i opinionsmätningarna. Under coronakrisen har partiet sjunkit än längre ner i opinionen. I en mätning från SVT/Novus för april hamnade Liberalerna på 2,8 procent av väljarstödet, en statistiskt säkerställd förändring. Men om partiet lyckas ta sig tillbaka över riksdagsspärren kan Nyamko Sabuni sitta på nyckeln till regeringsbildningen 2022.

– Det finns en sfär omkring henne som kan tjäna pengar på att hon har blivit vald, säger en källa.

Svenskt näringsliv har i flera år varit en stor kund hos Nordic PA enligt flera källor med insyn i byråns verksamhet. Därför blev det en dramatisk nyhet för några av delägarna att Johan Jakobsson skulle lämna byrån, för att den 1 mars bli kommunikationschef hos just Svenskt näringsliv.

Annons

– Egentligen är det emot reglerna att gå till en av byråns befintliga kunder. Det var Johan som skrev den policyn, kommenterar en källa.

Den samlade bilden SvD:s drygt 20 källor ger är att Johan Jakobsson och byrån Nordic PA har varit aktiva både i försöken att göra Ulf Kristersson till statsminister, och i att hjälpa Nyamko Sabuni fram till partiledarposten. Men ingen vi har pratat med kan säga om någon betalade byrån för tjänsterna, och vem det i så fall var.

– Den specificerade budgeten för det projekt man jobbar på som konsult får man aldrig se. Ibland vet inte konsulten vem som i slutänden är beställare, säger en källa på Nordic PA.

Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni under en debatt i partiledarstriden.
Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni under en debatt i partiledarstriden. Foto: Henrik Montgomery/TT

Flera vi pratar med i Liberalerna säger också att det är möjligt att Johan Jakobsson har hjälpt till med både kampanjen för Nyamko Sabuni, och försöken att rösta fram Ulf Kristersson, utan att ta betalt. Men lyfter också att Jakobssons roll på Nordic PA, och mängden pengar in i Nyamko Sabunis kampanj, gör det svårt att bedöma.

Annons

– Att Johan har varit inblandad är uppenbart, om han har fått pengar för det vet jag inte, säger en källa.

Genom presschefen Peter Isling vill Svenskt Näringsliv inte kommentera om organisationen är kund hos Nordic PA, men skriver i ett mejl att:

”Svenskt Näringsliv varken arbetar direkt eller indirekt med att försöka påverka politiska partiers interna processer, varken kring val av partiledare, deltagande i regering eller något annat. Svenskt Näringsliv för däremot kontinuerlig dialog med alla partier i sakfrågor som har betydelse för företagen i Sverige.”

Vi har upprepade gånger sökt Johan Jakobsson via mejl och telefon under flera dagars tid, men inte fått svar.

Nordic PA-konsulternas arbete gentemot Liberalerna pågick trots att byråns regler enligt flera anställda inte gick att missförstå.

– Det var en tydlig policy. Vi skulle aldrig jobba direkt mot ett parti. Ändå så pågick det väldigt mycket just från liberalt håll, säger en källa.

Redan hösten 2018 började ett antal liberaler som i dag jobbar nära Nyamko Sabuni att synas i byggnaden på Götgatan 18. En av dem var Johan Jakobssons adept, den ekonomiskpolitiske talespersonen Mats Persson.

Annons

Samtidigt var Mats Persson drivande i Liberalernas infekterade process om regeringsfrågan. Han kom till möten med vad som beskrivs av SvD:s källor som ovanligt genomarbetade underlag, och drev på starkt för att partiet skulle rösta för Ulf Kristersson som statsminister.

Mats Persson.
Mats Persson. Foto: Veronica Johansson

Från flera håll berättas hur Mats Persson ibland bad att få pausa förhandlingarna för att invänta besked via sms. Ett flertal insatta källor med stor insyn i Liberalernas interna process pekar alla ut Nordic PA:s grundare Johan Jakobsson som Mats Perssons hjälpande hand.

Mats Persson skriver till SvD att han avböjer att kommentera uppgifterna.

Vi kände att det var organiserat, och som att någon hade hjälpt till med formuleringarna.

Pressen på Liberalerna från olika borgerliga aktörer var stark. Inför interna möten kom på kort tid mängder av brev till partiledningen och Jan Björklund. Det var utlåtanden och förslag om hur partiet skulle formulera sig i frågan.

Annons

– Vi kände att det var organiserat, och som att någon hade hjälpt till med formuleringarna. De som skickade breven brukar inte vanligtvis uttrycka sig på det sättet, säger en källa.

Ytterligare ett tryck mot partiledningen utövades söderifrån. För mer än 15 år sedan arbetade Johan Jakobsson med att stärka liberala företrädare i Skånedistriktet. Sedan dess har Landskrona vuxit till ett av Liberalernas starkaste fästen, och Johan Jakobsson har hållit kontakten med kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg.

Torkild Strandberg,  kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.
Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande i Landskrona. Foto: Johan Nilsson/TT

Under den utdragna regeringsbildningen 2018 undertecknade Landskronas starke man flera debattartiklar som drev på för Ulf Kristersson. I Liberalerna säger flera källor att texterna kom till med hjälp av Johan Jakobsson. I förhandlingarna med partiledningen var Mats Persson Skånes röst.

Annons

De tre liberalerna drev en gemensam linje som gick ut på att ta stöd av SD, för att få en borgerlig regering på plats. Den 7 december hoppade Mats Persson av rollen som ekonomiskpolitisk talesperson i protest mot januariavtalet.

Det snackades om detta en hel del både på och utanför kontoret.

Det brukar sägas om liberaler att de är kluvna. Men alla SvD pratar med i partiet är överens om en sak. Nyamko Sabunis partiledarkampanj var snyggare, proffsigare och mer påkostad än Erik Ullenhags. Hon var igång kort efter att Jan Björklund aviserat sin avgång i februari, och hade en omfattande kampanj i sociala medier. Att Johan Jakobsson och ex-partiledaren Lars Leijonborg stod för kampanjstrategin är ingen hemlighet i partiet.

Rityta 1

Lars Leijonborg har precis som Johan Jakobsson sadlat om till konsult efter den politiska karriären och är i dag anställd på Diplomat communications. Dessutom är den tidigare partiledaren ordförande för intresseorganisationen Friskolornas riksförbund. Enligt flera uppgiftslämnare sköttes Nyamko Sabunis partiledarkampanj delvis från Nordic PA:s kontor och med hjälp av Leijonborg.

Annons

– Det var uppenbart för alla att det pågick ett kampanjarbete där både Johan och Helena på byrån var involverade i partiledarvalet. Det snackades om detta en hel del både på och utanför kontoret, säger en källa.

Helena Dyrssen.
Helena Dyrssen. Foto: Nordic Public Affairs

Liberalen Helena Dyrssen är Nordic PA:s vd, och har ett långt förflutet i politiken. Bland annat tog hon över rollen som partisekreterare under Lars Leijonborgs tid när Johan Jakobsson tvingades bort.

Under L-partiledarkampanjens mest intensiva veckor befann sig flera av Nyamko Sabunis närmaste medarbetare i Nordic PA:s lokaler på Södermalm. Den tidigare partiledaren Lars Leijonborgs möten med Johan Jakobsson blev allt tätare. Han satt i gruppmöten om ett uppdrag för Cancerkommissionen. Men också i enskilda möten med Johan Jakobsson, som enligt SvD:s källor handlade om partiledarkampanjen.

Annons

– Det är en liten byrå och de flesta är delägare. De blev mer och mer frispråkiga i fikarummet, säger en uppgiftslämnare.

På något sätt fanns det mycket pengar. Men man vet inte var de kom ifrån.

Många i Liberalerna lade också märke till Nyamko Sabuni-teamets tydliga mediestrategi. Under partiledarvalsprocessen läcktes resultatet i varje medlemsomröstning till medierna kort därefter. På så sätt fick många läsa om utgången av omröstningarna i tidningen, innan de hann nås av beskedet internt.

– Det är så Johan Jakobsson alltid har jobbat, och han har alltid jobbat mot samma journalister, säger en uppgiftslämnare.

Strategin att ställa små länsförbund på landsbygden mot det mäktiga Stockholmsdistriktet beskrivs av flera liberaler som en initierad och smart plan, och ett verk av Johan Jakobsson. Partiledarkandidaten Erik Ullenhag pekades av Sabuni-kampanjen ut som ”Jans pojke”; någon som skulle fortsätta på den nuvarande linjen. Nyamko Sabuni skulle stå för något nytt.

– Det var en kampanj som pågick tidigt, och som innebar många resor. På något sätt fanns det mycket pengar. Men man vet inte var de kom ifrån, säger en källa.

Annons
Rityta 1