Annons

Så undviker du att sambon får halva lägenheten

Tar du notan för lägenheten som din partner precis flyttat in i? Det kan bli en rejäl nitlott, varnar Caroline Elander, SvD:s juridiska expert inom familjerätt och arvsrätt.

Publicerad
Advokat Caroline Elander ger råd till SvD:s läsare om familjerätt och arvsrätt.
Advokat Caroline Elander ger råd till SvD:s läsare om familjerätt och arvsrätt. Foto: Lars Pehrson

Fråga: Jag har en pojkvän sedan två år tillbaka. Vi har pratat om att flytta ihop och jag, som till skillnad från min pojkvän har en fast anställning, tänkte köpa en lägenhet som vi kan bo tillsammans i. Om jag köper en lägenhet i bara mitt namn, själv står på lånen och själv betalar alla kostnader för lägenheten så kan det väl inte uppstå några problem om vi gör slut, eller?

Caroline Elander: Köper du en lägenhet och syftet med köpet är att ni ska bo i lägenheten tillsammans omfattas lägenheten av den så kallad sambolagen. Det innebär att om ni skulle göra slut så kan din pojkvän kräva att en fördelning av samboegendomen, i detta fall lägenheten, ska ske. Detta kallas inom juridiken för en bodelning. Även om det är du som har betalat för lägenheten och själv står som ägare till den kan din pojkvän, genom att begära att en bodelning ska ske, få rätt till halva lägenhetens värde.

Genom ett samboavtal kan ni bestämma att någon bodelning av samboegendomen inte ska ske om ni gör slut. För att undvika en konflikt mellan dig och din blivande sambo rekommenderar jag er att underteckna avtalet innan ni flyttar in i lägenheten.

Annons
Annons
Annons

Advokat Caroline Elander ger råd till SvD:s läsare om familjerätt och arvsrätt.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons