Hela denna artikel är en annons

Så lyckas du i tuffa företagsbranschen

Har du precis startat eget eller går du i tankarna att göra det? Att vara egen företagare är framför allt givande, men det kan också vara lite snårigt. Här är några av de vanligaste företagsfällorna och tips om hur du undviker dem.

Enligt en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Visma Spcs drömmer var tredje svensk, 31 procent, om att starta företag. Som ny företagare är det vanligt att mycket känns ovisst i början. Att ha många frågor är helt normalt. Med enkla knep kan du undvika de vanligaste företagsfällorna och öka sannolikheten för att just ditt företag kommer lyckas.

Dålig planering

Den kanske vanligaste anledningen till ett misslyckat företagande handlar om att det inte finns en kortsiktig och långsiktig plan. Som företagare är det viktigt att ha mätbara mål och resultat. Var kommer ditt företag vara inom de närmaste månaderna? Inom några år? Ställ dig dessa frågor och gör en plan med datum och deadlines för när saker ska ha genomförts.

Inget unikt kunderbjudande

Vad har ditt företag som gör det unikt? Det räcker inte att ha en bra produkt. Att skilja sig från konkurrenterna är en förutsättning för att ditt företag ska nå ut och lyckas. Det kan vara extra snabb leverans, unik design, extra bra service eller något annat som värdesätts av dina kunder.

EXTERN LÄNK: Lär dig allt om att starta eget – gratistrack.adform.net

Missar kundernas behov

Det är lätt att säga att kundernas behov är i centrum men i verkligheten så finns det många företag som misslyckas med att lyssna och ta in vad kunderna verkligen behöver. Håll koll på trender inom ditt område och ta reda på om dina kunder fortfarande gillar din produkt när det gått en tid. De kanske vill ha nya funktioner, färger eller former?

Växer för snabbt

Att skala upp en verksamhet kan vara bra om det görs på rätt sätt och vid rätt tidpunkt. Men att växa för tidigt och på fel sätt kan vara förödande. Se till att dina kostnader inte ökar mer och snabbare än dina intäkter. Att ha planer om expansion är såklart inget fel i sig men kom ihåg att det tar tid att bygga ett företag!

Inte lära av erfarenheter

Företag som misslyckas är ofta de som inte är förändringsbenägna eller lär av misslyckanden. Se till att du är lyhörd och förändrar din verksamhet efter förutsättningarna. Att driva företag är berikande men stundtals svårt. Kom ihåg att det finns hur många som helst där ute som har samma funderingar som du har. Tillsammans blir Sveriges entreprenörer starkare och det finns hjälp att få. I Sverige väljer flest småföretagare Visma Spcs för sin bokföring, fakturering och lönehantering.

EXTERN LÄNK: Lär dig av proffsen – använd Visma Spcstrack.adform.net
Annons
Annons
Annons