SvD-läsaren Anders Boberg befann sig i Båstad det klassiska dygnet för 50 år sedan då Neil Armstrong klev ner på månen.
SvD-läsaren Anders Boberg befann sig i Båstad det klassiska dygnet för 50 år sedan då Neil Armstrong klev ner på månen.

Avstod månlandningen: ”USA och Sovjet förstörde”

Sekunden då Neil Armstrong klev på månens yta den 21 juli 1969 är kanske mänsklighetens mest historiska stund. Vissa svenskar firade med raketost medan andra faktiskt helt struntade i att titta. SvD har tack vare läsarna kunnat återskapa det klassiska dygnet för 50 år sedan: Upplev dramat både i rymden och på jorden – minut för minut.

Uppdaterad
Publicerad

Att människan skulle kunna bege sig ut i den kolsvarta och oändliga rymden var länge en utopi. Under många århundraden ansågs man sinnesförvirrad om man trodde på en färd till den mytomspunna månen. Men sommaren 1969 är det verkligen en ny tid. Runt hela jorden pratar man om det otroliga som ska ske – människor ska gå på månen.

9.00 – frukost inför resan på 400 000 kilometer

Frukostdags inför den långa resan.
Frukostdags inför den långa resan. Foto: Nasa/REX

Neil Armstrong, Michael Collins och Buzz Aldrin väcks på Cape Canaveral Air Force Station i Florida för att göra sig redo för sina mest speciella dagar i livet. De duschar och rakar sig innan de äter den traditionella astronautfrukosten – kött och ägg. Följt av kaffe och kaka.

14.32 – raketen lyfter i ett rökmoln

Efter reklamen visas:
Månlandningen take off

I ett gigantiskt eld- och rökmoln lyfter rymdraketen mot månen inför över en miljon åskådare som har samlats på motorvägar, stränder och andra platser i närheten av Nasas gigantiska anläggning Kennedy Space Center i Florida. På torg i bland annat Rom, Paris och London flockas människor vid tv-apparater. 33 nationer tv-sänder direkt – i många övriga länder är det radioapparater som gäller.

14.34 – svenska på plats får nästan nackspärr

SvD-läsaren Gerd Karlsson minns att hennes kusin Inga alltid återkom till sin upplevelse på plats i Florida:

– Hon var så stolt. Hon sa att hon nästan fick nackspärr eftersom raketen syntes i flera minuter efter start. Mindre och mindre förstås... De kisade i solljuset som förtrollade minns jag att hon sa, berättar Gerd.

Annons

00.31 – tv-bilder visar svävande astronauter

Efter reklamen visas:
Månlandningen halvvägs till månen

De tre astronauterna blir åtta timmar efter starten filmade inne i rymdraketen där de svävar omkring. ”Neil (Armstrong) svävar upp och ner och försöker göra mig nervös”, skämtar Michael Collins. Det återstår fortfarande drygt tre dygn innan de ska nå månen. De berättar för tv-tittare jorden runt om sin fantastiska utsikt.

11.00 – tar avstånd från USA och Sovjet

Anders Hansson liftar runt i Europa denna sommar.
Anders Hansson liftar runt i Europa denna sommar. Foto: Privat

25-årige Anders Hansson från Stockholm är en av dem som inte bryr sig om månäventyret. Han befinner sig på det lilla pensionatet El Hostal i Spanien.

– Jag och mina kompisar i Spanien hade då ingen aning om att de var på väg mot månen – på den tiden var man ju inte uppkopplad. Vi var också liksom många andra på den tiden starkt avståndstagande såväl till Sovjet som USA och deras kapplöpning i rymden. Sovjets impopularitet berodde på ofriheten i landet och händelserna i Ungern 1956 och Tjeckoslovakien 1968. USA ogillades på grund av Vietnamkriget, säger han.

Annons

03.10 – Armstrong ser gråblå måne på avstånd

Neil Armstrong ser månen på avstånd: ”Den är långt bort, men ändå så nära att den fyller hela vårt runda­ fönster. Den lyses bara upp av skenet från jorden, vilket får den att verka gråblå. Den har väntat så många år på sina första gäster.” Apollo 11 passerar senare under dagen bakom månen och går in i omloppsbana.

12.00 – lämnar torpet för att följa månlandningen

Vera Sundberg på lantstället i Östergötland – men nu bär det av mot Stockholm för att kunna följa månäventyret.
Vera Sundberg på lantstället i Östergötland – men nu bär det av mot Stockholm för att kunna följa månäventyret. Foto: Privat

36-åriga Vera Sundberg väljer att lämna lantstället i Östergötland: ”Jag, min man och våra söner – fem och sex år gamla – var mycket intresserade av rymden och rymdfarkoster. Jag hade följt Sputniks vandring över himlavalvet från Observatoriekullen och nu var det amerikanarnas tur! På vårt lantställe – ett litet torp med enfasström och pump på gårdsplanen – fanns naturligtvis ingen tv. Vi beslöt då att åka till Stockholm, både för att kunna tvätta och sedan se månlandningen på vår lilla svartvita tv.”

Annons

Vera Sundberg skulle senare komma att sätta fler utropstecken i noteringarna från dagen.

15.00 – helt bortkopplad i krigets Biafra

Ragnar Zethelius befinner sig i Biafra.
Ragnar Zethelius befinner sig i Biafra. Foto: Privat

För Ragnar Zethelius från Karlskoga är månlandningen fullständigt avlägsen. Han befinner sig på en plats som är nästan lika omtalad denna sommar – Biafra. Bilderna från kriget i Afrika chockar svenskarna. Hungersnöden är så svår att benämningen “Biafra-barn” börjar användas för någon som ser utmärglad ut. Ragnar Zethelius arbetar för Röda korset:

– Det närmaste vi kom omvärlden var 1-2 veckor gamla tidningar. Vi trodde att Röda korset-flaggan skulle hindra Nigeria från att flygbomba, men så var det inte. När vi skulle ut med maten fick vi samla byborna där träden stod tätt. Tusentals ungar låg och svalt ihjäl, säger Ragnar Zethelius och rösten bryts trots att det är 50 år sedan.

Annons

– Först när jag till slut fick läsa om månlandningen förstod jag hur stort det var.

17.44 – Armstrong och Aldrin lämnar Collins ensam

Efter reklamen visas:
Månlandningen påväg mot landning

En ny spännande fas inleds för astronauterna. Neil Armstrong och Buzz Aldrin har klättrat över till månlandaren Eagle. Neil Armstrong bekräftar med orden ”The Eagle has wings” att den har kopplats loss. Michael Collins är ensam kvar i Columbia.

21.05 – tv-sändningen inleds i Sverige

Tv-tablån denna historiska natt.
Tv-tablån denna historiska natt.

Nu inleds sändningen i Sveriges television. Än finns bara en kanal i landet – först senare detta år kommer TV2. Lägg märke till programmen som svenska folkets erbjuds i väntan på månlandningen – tjurfäktning och amerikansk långfilm.

21.07 – äter glass och ser upp för raggare

Brassi och de andra GB-glassarna sommaren 1969.
Brassi och de andra GB-glassarna sommaren 1969.
Annons

18-åriga Kristina Carlsson har planerat att se ”Örnnästet” på bio, men efter ett restaurangbesök beger hon sig hemåt:

– Jag ville hellre se månlandningen, men jag minns att jag såg mig noga omkring – man var ganska rädd för ’raggare’ i Stockholm på den tiden. Jag hann precis hem till landningen och mamma hade köpt en ny glass, Brassi med lakritstouch, som jag smaskade i mig. Mina föräldrar lyckades tyvärr inte väcka mig när Armstrong klev ut – jag blev så arg för att ha missat det.

21.08 – får komma in till grannarna för första gången

Beda – grannen som ordnade tv-kvällen i Värmland.
Beda – grannen som ordnade tv-kvällen i Värmland. Foto: Privat

Barbro Holdar är med Arne och deras tre barn på ett torp vid Mjögsjön norr om Arvika. Stugan är enkel och det finns ingen tv-apparat. ”Men i den lilla gården intill bodde Karl och Beda. De var genuina gamla värmlänningar, men faktiskt innehavare av en tv, liksom nyligen telefon. I finrummet, där tv:n stod, hade vi aldrig varit inne, men nu blivit lovade att få följa månlandningen. Kaffet var redan drucket i köket och vi satt på en lång rad på stolar. Beda kröp omkring på golvet för att ansluta tv:n med en svart låda. Sedan satt vi som klistrade, spända av förväntan.”

Annons

21.10 – nervöst när autopiloten styr mot krater

Spänningen närmar sig sitt klimax. The Eagle är mindre än 100 meter över månens yta. Nervositeten ökar eftersom landningen är en så osäker fas – ingen vet med säkerhet hur månens yta ska ta emot farkosten. Kommer den att sjunka ner och går det i så fall att ta sig därifrån?

Armstrong meddelar att den plats autopiloten styr mot är en krater stor som en fotbollsplan med intilliggande klippblock. Det får honom att manuellt styra vidare mot en annan plats. Därmed uppstår en ny situation att analysera i det stora kontrollrummet i Houston – är bränslet tillräckligt för återfärden till Columbia?

21.11 – letar på Båstads gator efter en tv

Anders Boberg befinner sig i Båstad den här dagen.
Anders Boberg befinner sig i Båstad den här dagen. Foto: Privat

På Båstads gator vandrar KTH-studenten Anders Boberg omkring med sin flickvän. Nu letar det förälskade paret febrilt efter en plats att se månlandningen på. ”Plötsligt såg vi ett blåaktigt sken i ett fönster. Där ringde vi på hos för oss helt obekanta människor och frågade om vi fick se månlandningen på deras tv. De välkomnade oss, så vi satt kring soffbordet med den okända familjen och följde dramatiken.”

Annons

21.17 – ”The Eagle” has landed

Efter reklamen visas:
Månlandningen landningen

Eagle går mjukt ner på månens yta i Mare Tranquillitatis – Stillhetens hav. En hel värld väntar nu spänt på att få ett livstecken från Armstrong och Aldrin. Alla kan andas ut när Armstrong meddelar: ”Houston, Tranquility Base here. The Eagle has landed".

21.20 – på en arena i New York avbryts spelet

På ljustavlan står det nu: "THEY’RE ON THE MOON".
På ljustavlan står det nu: "THEY’RE ON THE MOON". Foto: Lars Linder

Samtidigt får Lars Linder uppleva USA:s ”segerglädje” över landningen. På en läktare i New York upplever han sin första basebollmatch – NY Yankees mot Washington Senators: ”Det var en fullständigt osannolik lyckträff. Under matchens gång gavs rapporter om Apollo 11 på scoreboarden och plötsligt stod det: "THEY’RE ON THE MOON". Matchen avbröts, spelarna stod kvar på planen, det spelades patriotiska sånger och alla hurrade.”

21.23 – matpaus på månen

Efter landningen ska nu Armstrong och Aldrin äta och sedan försöka sova några timmar.

Annons

21.25 – musik från ”2001” spelas på Alexandra’s

Nattklubbsdrottningen Alexandra Charles (till höger) tillsammans med syster Gull på premiären av 2001 – Stanley Kubricks klassiska rymdepos. Musiken från filmen spelades på Alexandra’s kvällen då The Eagle landade på månen.
Nattklubbsdrottningen Alexandra Charles (till höger) tillsammans med syster Gull på premiären av 2001 – Stanley Kubricks klassiska rymdepos. Musiken från filmen spelades på Alexandra’s kvällen då The Eagle landade på månen. Foto: Alexandra’s

Samtidigt dunkar discomusiken på Biblioteksgatan i Stockholm. Disco är en nästan helt ny företeelse i Sverige och det finns inget hetare än nya nattklubben Alexandra’s. 22-åriga ägaren och nöjesdrottningen Alexandra Charles känner av de historiska vingslagen:

– Vi hade radion på så att att personalen kunde lyssna. Men vi kunde förstås inte ha stängt utan allt rullade på – det var öppet till 03 på natten som vanligt. Det var lite färre än vanligt i början, men sedan ramlade alla in efter landningen. Det var upprymdhet i luften, det kändes att vi – mänskligheten – var pionjärer igen, säger Alexandra Charles.

– Året innan hade jag ordnat arrangemanget kring filmpremiären av Stanley Kubricks ”2001”. Vi hade rymdinspirerade kostymer som vi inte gillade då, men nu tycker jag de ser coola ut. Natten för månlandningen spelade vi musik ur ”2001” på klubben.

Annons

De tre låtarna som toppade musiklistan Kvällstoppen i Sverige denna sommar var Beatles/Get Back, Trio med Bumba/Man ska leva för varandra och Elvis/In the ghetto, som toppade under månresan. 

21.30 – sonen tappar en tand

Vera Sundbergs söner och pappa.
Vera Sundbergs söner och pappa. Foto: Privat

Vera Sundberg har, som vi tidigare berättat, lämnat lantstället i Östergötland med sin familj. För att kunna se månlandningen åker de hem till Stockholm. Tack vare sin fickalmanacka har hon koll på hur det historiska dygnet fortsätter. Här är hennes noteringar om 20 juli: ”Tvättade o strök på dan. Moster Edith på lunch. Anders tappade sin första tand och månfararna landade på kvällen med sin kapsel på månen. En bagatell och en historisk händelse!! Pappa och Jan på kaffe och spännande tv-reportage. I natt ska de kliva ut!”

Annons

Hon minns hur spänd hon var inför ögonblicket då Armstrong skulle stiga ner på månen:

– Var månen berghård eller var det bara damm? Man visste ju inte vad de skulle kliva ut i – tänk om de skulle falla rakt igenom, säger den i dag 86-åriga Vera.

Efter reklamen visas:
Vera Sundberg berättar om månlandningen

22.00 – bröllopet överskuggar måndramat

Kurt Aronsson gifter sig just denna historiska dag.
Kurt Aronsson gifter sig just denna historiska dag. Foto: Privat

En som inte tänker ställa klockan är Kurt Aronsson. Han har nämligen gift sig under dagen i Mattmars kyrka i Jämtland.

“Bröllopet tog förstås allt fokus. Jag blev överraskad att det fanns så mycket folk i bygden när jag kom till en överfull landskyrka. Jag kan ej påminna mig om att något om månlandningen smögs in i något bröllopstal. Under vår bröllopsnatt tog sedan den första människan sitt första steg på månen. Men vi såg förstås inte månlandningen, den var vid detta tillfälle av sekundär betydelse.”

Annons

03.51 – Neil Armstrong kliver ut ur Eagle

Efter reklamen visas:
Månlandningen Armstrong går ut

Neil Armstrong kliver ut genom månlandarens lucka. Han ska nu klättra ner de nio stegen för att bli legendarisk. ”Nu blir det lite gymnastik”, säger Armstrong. ”Det blir nog lättare än så”, svarar Aldrin. En hel värld ser konturerna av den 38-årige amerikanen på de korniga tv-bilderna.

03.52 – farmor som föddes 1888 häpnar

14-åriga Marie Kjellner har hög puls framför tv:n: “Det kändes som att allt var möjligt, detta var ännu ett stort steg in i framtiden… Tänk att min farmor fick vara med om detta. Från hästskjutsar till elektricitet, telefon, flyg till månlandning under hennes livstid. Jag vet att hon sa till mig att så mycket hänt sedan hon föddes 1888.”

03.56 – människans första steg på månen

Efter reklamen visas:
Månlandningen Armstrong på ytan

Neil Armstrong beskriver månens yta som ”väldigt finkornig – nästan som pulver” innan han äntligen tar det berömda steget med sin vänsterfot ner på månen. Han säger de bevingade orden: ”That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind” (Det är ett litet steg för en människa, men ett jättekliv för mänskligheten).

03.57 – besvikelse över djurfri måne

Atle Bekken upplever månlandningen i Norge – det är en stor besvikelse för 7-åringen:

Annons

– Mina föräldrar hade höjt mina förväntningar så mycket i flera veckor. Men nu satt jag där jättebesviken: Inga stora djur, inga märkliga träd, inga vackra dalgångar. Vad var grejen med detta? Jag blev väldigt störd och kommer inte tipsa mina barnbarn att hålla sig vakna vid en liknande händelse, säger han.

03.59 – viktigt att översätta Armstrongs ord rätt

Kända nyhetsjournalisten Stig Fredriksson gjorde en av sina första viktiga insatser denna natt.
Kända nyhetsjournalisten Stig Fredriksson gjorde en av sina första viktiga insatser denna natt.

För några få är det extra viktigt att översätta Armstrongs ord exakt. 24-årige Stig Fredrikson har fått sin första anställning som journalist – på nyhetsbyrån AP:s Stockholmskontor: ”Jobbet innebar vissa veckor nattarbete, 23.00–07.00. Jag fick från engelska till svenska översätta Neil Armstrongs berömda ord ’Ett litet steg för människan, ett jättekliv för mänskligheten’. Så gick min översättning ut till alla AP:s kunder i tidningar, radio och tv i Sverige! Det kändes högtidligt, men anade inte vilket klassiskt uttalande det skulle bli.”

Annons

04.00 – dags att äta raketost i Hofors

Rubert Andersson, som då var 26 år, har bara enstaka minnen av natten: ”Jag vet att hela släkten var samlad i Hofors. Pappa hade gjort iordning smörgåsar med raketost, det var ju lite kul. Raketosten blev ju klassisk och passade extra bra då. Ögonblicket när Armstrong gick på månen i suddig tv glömmer jag aldrig.”

04.03 – speciellt firande av sjuårsdagen

Vilken födelsedag för Stefan Kindh!
Vilken födelsedag för Stefan Kindh! Foto: Privat

Det är en stor dag för Stefan Kindh. Han fyller nämligen sju år och får samtidigt uppleva den historiska månlandningen framför tv:n:

Annons

– Jag kommer ihåg landningen väl. Jag satt på golvet i vardagsrummet i Eksjö och spelade in sändningen på kassettbandspelare. Parkettgolvet knarrande när mamma gick och det gillade jag inte eftersom det hördes på bandet, berättar han.

04.15 – nu är det två människor på månen

Efter reklamen visas:
Månlandningen Buzz på ytan

Buzz Aldrin blir nu den andra människan att kliva ner på månens yta. Aldrin hade velat ta de första stegen och ska ha framfört ivriga övertalningsförsök i kulisserna. Beslutet ska ha grundats på att Armstrong var en lugn person – till skillnad från den mer impulsive Aldrin. Efteråt skulle Aldrin beklaga sig över att han alltid presenteras som “den andra mannen som gick på månen”.

04.16 – delar ut historisk tidning i Borlänge

Jan Kärrman.
Jan Kärrman. Foto: Privat

15-åringen Jan Kärrman har sitt första sommarjobb som tidningsbud hemma i Borlänge. Nu när Aldrin har klivit ur månlandaren kan Kärrman äntligen sticka iväg på sin cykel. ”Jag satt uppe med min familj. Tidningarna – bland annat några ex av SvD – skulle hämtas senast kl 04.30. Jag misstänker att prenumeranterna hade fått vänta lite på tidningen den dagen om det hade blivit förseningar i rymden.”

Annons
SvD den 21 juli – en av tidningarna som 15-årige Jan Kärrman delar ut denna morgon. I tidningen finns dock inte första stegen med, men däremot landningen som skedde på söndagskvällen.
SvD den 21 juli – en av tidningarna som 15-årige Jan Kärrman delar ut denna morgon. I tidningen finns dock inte första stegen med, men däremot landningen som skedde på söndagskvällen.

04.41 – USA:s flagga sätts fast på månen

Efter reklamen visas:
Månlandningen flaggan

Neil Armstrong och Buzz Aldrin sätter nu fast den amerikanska flaggan på månytan.

04.44 – Pippi var större än månlandningen

Karin Schluter med sin syster. Stugan i Roslagen finns fortfarande kvar i Karins och hennes systers ägo.
Karin Schluter med sin syster. Stugan i Roslagen finns fortfarande kvar i Karins och hennes systers ägo. Foto: Privat

Karin Schluter har sommarlov och sitter med hela familjen ute på lantstället i Roslagen: ”Min farfar satt på en stol mycket nära tv:n. Han hörde och såg dåligt så det var hög volym och han tyckte det var fantastiskt allting. Men det största denna varma sommar var Pippi Långstrump-filmen med Inger Nilsson. Jag önskade mig en Pippi-peruk, men den fick jag aldrig. För många av oss barn var Pippi större än månlandningen. Jag tror också jag tjuvrökte en gång den här sommaren…”

Annons

04.48 – telefonsamtal till månen från president Nixon

Efter reklamen visas:
Månlandningen Nixon pratar

Nu gratuleras männen på månen av USA:s president Richard Nixon i ett tv-sänt telefonsamtal: ”Tack vare vad ni uträttat har himlarna kommit att bli en del av människans värld. Nu inspireras vi att fördubbla våra ansträngningar att bringa fred och lugn till jorden.”

04.56 – känguruhopp på månen

Efter reklamen visas:
Månlandningen kängruhopp

Armstrong och Aldrin kommer fram till att det bästa sättet att ta sig fram är med hoppande steg. Armstrong säger att månens gravitation ”till och med var tunnare än det hade verkat under simulationsövningarna på jorden.” De samlar ihop 21,5 kg månföremål och utför även en del vetenskapliga experiment.

05.10 – Ann-Marie följer måndramat på BB

Ann-Marie Bengtsson låg på BB när Neil Armstrong tog första stegen på månen. Hon ville bli väckt, men så blev det inte...
Ann-Marie Bengtsson låg på BB när Neil Armstrong tog första stegen på månen. Hon ville bli väckt, men så blev det inte... Foto: Privat

Ann-Marie Bengtsson har fött sitt första barn bara några dagar före månlandningen och är kvar på BB på Danderyds sjukhus: ”Även om vi nyblivna mammor var helt uppslukade av vår nya tillvaro med en bebis så insåg vi att det var något riktigt stort på gång. Första människan på månen och vi skulle få vara med! Så när nattsköterskan frågade om vi ville bli väckta och se landningen på tv svarade vi självklart JA. Men någonting gick fel, vi blev aldrig väckta och sköterskan såg lite skamsen ut när hon väckte oss på morgonen. I sommar när det lilla gossebarnet fyller 50 år ska vi vinka till månen och minnas.”

Annons

05.30 – Collins ”ensammaste människan”

Samtidigt som Aldrin och Armstrong vandrar omkring på månens ytan sitter deras astronautkollega Michael Collins i Columbia och väntar. Han har senare sagt att ”ingen har varit så ensam sedan första människan Adam gick på jorden”. Han sade dock att han inte led av ensamheten utan bara kände sig överväldigad av ögonblicket.

05.45 – leker med rymdleksaker

Staffan Myrin – här med sin katt Sotis – såg månäventyret hos sin farmor.
Staffan Myrin – här med sin katt Sotis – såg månäventyret hos sin farmor. Foto: Privat

Staffan Myrin är som 7-åring helt uppslukad av rymdäventyret och är klistrad framför tv:n trots den sena timmen:

– Jag tillbringade denna sommar hos min farmor på Mellbystrand. Några teckningar och tidningar finns bevarade. Men jag har tyvärr inte kvar alla de fantasifulla rymdleksaker som jag lekte med då. Batteridrivna månbilar, astronauter man kunde få att sväva i rymden med ett uppskruvbart ryggpack och en nylonlina. I dag hade ungarna fått ha det hela på en app, tänk vad de missar...”

Annons
Staffan Myrin har kvar teckningarna som han 1969 ritade i samband med den fascinerande månfärden.
Staffan Myrin har kvar teckningarna som han 1969 ritade i samband med den fascinerande månfärden. Foto: Privat

06.09 – Tillbaka i farkosten

Efter reklamen visas:
Månlandningen Buzz tillbaka in i månlandaren

Efter två och en halv timme på månen sitter nu både Aldrin och Armstrong åter i The Eagle tillsammans med Aldrin för att sova innan de ska återvända till Columbia där Michael Collins väntar. Nästa människa som ska sätta sin fot på månen är Charles P. Conrad – det sker drygt fyra månader senare, i november 1969.

11.30 – njuter av reprisen i Gräsgård

Systrarna Christine och Mona (då med efternamnet Eriksson) upplever månlandningen i en stuga på Öland.
Systrarna Christine och Mona (då med efternamnet Eriksson) upplever månlandningen i en stuga på Öland. Foto: Privat

Även Christine Billingmark från Rönninge ser reprisen – hon sitter i en stuga på Öland: ”Det var vår första riktiga semester. Vi hade åkt dit i nyköpta bilen, en Saab V4, den första bilen i vår familj. Vi hade hyrt en stuga i Gräsgård – pappas hembygd. Som yngst i familjen – 11 år – var jag uppslukad månäventyret på tv. Vi bänkade oss allihopa.”

Annons

18.54 – dags för riskfyllda lyftet från månen

Det har nu gått nästan 13 timmar sedan Armstrong och Aldrin satte sig i The Eagle efter sin promenad på månen. Nu väntar ett av resans mest riskfyllda­ moment när de ska lyfta från månen. Till allas lättnad lyckas det och från kontrollrummet i Houston hörs: ”Allt är fint, vi är stolta över er.”

19.30 – sorglig sommar utan månfeber

Britt-Marie Almström med barnen Vera, 3 år, och Erland, 9 månader, på promenad i Hökarängen.
Britt-Marie Almström med barnen Vera, 3 år, och Erland, 9 månader, på promenad i Hökarängen. Foto: Privat

28-åriga Britt-Marie Almström hade tankarna på helt annat håll: ”Månlandningen var helt avlägsen denna omtumlande sommar. 12 juni var min mamma Margit och pappa Knut på väg ut från Erik Dahlbergsgatan 35 för att hälsa på några vänner. Men alldeles utanför porten vände sig pappa mot mamma och log och sen föll han död ner i hjärtinfarkt. Jag hade då precis gjort sluttenta på en fil kand och vi såg fram emot härliga sommardagar på ett ställe vi hade hyrt på Tyresö. Men med pappas död rasade allt ihop. Det var en varm sommar med havsbad och promenader, men nån glass minns jag inte. Däremot Real Tesoro Sherry. Den dämpade sorgen. Det minns jag, men inte månlandningen.”

Annons

21.35 – Collins får äntligen sällskap igen

The Eagle dockar med Discovery och äntligen kan Michael Collins åter få sällskap av Aldrin och Armstrong. Några timmar senare börjar färden tillbaka mot jorden.

Smörgåsen svävar

Efter reklamen visas:
Månlandningen smörgåsen svävar

När astronauterna nu åter visas i tv-rutan från Columbia är de ännu mer avspända än på ditresan. Aldrin demonstrerar hur man brer en smörgås medan brödet svävar framför honom. De visar även tittarna hur tyngdlösheten påverkar en sked med vatten.

17.50 – hjältarna landar i Stilla havet

Astronauterna – i båten till höger – har här landat på jorden.
Astronauterna – i båten till höger – har här landat på jorden. Foto: Nasa/Rex

En värmebeständig sköld skyddar rymdkabinen från att brinna upp vid återinträdet i atmosfären. Buren av väldiga fallskärmar landar Apollo 11 knappt tre kilometer från den beräknade platsen. Skepp bärgar nu rymdkabinen och dess besättning.

En nöjd amerikansk president, Richard Nixon,  gratulerar Neil Armstrong, Michael Collins och Buzz Aldrin.
En nöjd amerikansk president, Richard Nixon, gratulerar Neil Armstrong, Michael Collins och Buzz Aldrin. Foto: AP
Annons

President Nixon är där ombord på hangarfartyget Hornet för att hälsa astronauterna välkomna tillbaka till jorden. När presidenten såg dem genom fönstret på fartygets karantänkabin säger han ”Detta är den största veckan i världens historia sedan skapelsen”.

SvD den 23 juli 1969.
SvD den 23 juli 1969.

Richard Nixon klargör också att det här bara är början. Han tror att människan ”år 2000 kommer att ha besökt andra världar där det kommer finnas en form av liv”. För de tre historiska astronauterna väntade nu 18 dagars karantän innan de kunde åka iväg på en hyllningsturné världen över.

Michael Collins, Buzz Aldrin och Neil Armstrong hyllas i New York.
Michael Collins, Buzz Aldrin och Neil Armstrong hyllas i New York. Foto: AP

De historiska dygnen var över. Greta Larsson, som var 18 år när månlandningen firades, minns hur upprymda alla var:

– Vi tänkte att nu finns det ingen begränsning. USA och Sovjet kommer tävla om att bli först att få folk att bo permanent på månen. Jag var besviken när det inte blev så. Nu hoppas jag få uppleva människans första kliv på Mars.

Frukostdags inför den långa resan.

Foto: Nasa/REX

Anders Hansson liftar runt i Europa denna sommar.

Foto: Privat

Vera Sundberg på lantstället i Östergötland – men nu bär det av mot Stockholm för att kunna följa månäventyret.

Foto: Privat

Ragnar Zethelius befinner sig i Biafra.

Foto: Privat

Tv-tablån denna historiska natt.

Brassi och de andra GB-glassarna sommaren 1969.

Beda – grannen som ordnade tv-kvällen i Värmland.

Foto: Privat

Anders Boberg befinner sig i Båstad den här dagen.

Foto: Privat

På ljustavlan står det nu: "THEY’RE ON THE MOON".

Foto: Lars Linder

Nattklubbsdrottningen Alexandra Charles (till höger) tillsammans med syster Gull på premiären av 2001 – Stanley Kubricks klassiska rymdepos. Musiken från filmen spelades på Alexandra’s kvällen då The Eagle landade på månen.

Foto: Alexandra’s

Vera Sundbergs söner och pappa.

Foto: Privat

Kurt Aronsson gifter sig just denna historiska dag.

Foto: Privat

Kända nyhetsjournalisten Stig Fredriksson gjorde en av sina första viktiga insatser denna natt.

Vilken födelsedag för Stefan Kindh!

Foto: Privat

Jan Kärrman.

Foto: Privat

SvD den 21 juli – en av tidningarna som 15-årige Jan Kärrman delar ut denna morgon. I tidningen finns dock inte första stegen med, men däremot landningen som skedde på söndagskvällen.

Karin Schluter med sin syster. Stugan i Roslagen finns fortfarande kvar i Karins och hennes systers ägo.

Foto: Privat

Ann-Marie Bengtsson låg på BB när Neil Armstrong tog första stegen på månen. Hon ville bli väckt, men så blev det inte...

Foto: Privat

Staffan Myrin – här med sin katt Sotis – såg månäventyret hos sin farmor.

Foto: Privat

Staffan Myrin har kvar teckningarna som han 1969 ritade i samband med den fascinerande månfärden.

Foto: Privat

Systrarna Christine och Mona (då med efternamnet Eriksson) upplever månlandningen i en stuga på Öland.

Foto: Privat

Britt-Marie Almström med barnen Vera, 3 år, och Erland, 9 månader, på promenad i Hökarängen.

Foto: Privat

Astronauterna – i båten till höger – har här landat på jorden.

Foto: Nasa/Rex

En nöjd amerikansk president, Richard Nixon, gratulerar Neil Armstrong, Michael Collins och Buzz Aldrin.

Foto: AP

SvD den 23 juli 1969.

Michael Collins, Buzz Aldrin och Neil Armstrong hyllas i New York.

Foto: AP