SvD Perfect Guide
Annons
Krönika

Hugo Rehnberg:Så upptäcker du den sociala klättraren

Text: Hugo Rehnberg - 14 maj 2020

Sensommar på E4:an, någonstans mellan Jönköping och Gränna. Min fru och jag är på väg hem från ett kalas.

– Tänkte du på att ingen av gästerna känt värdparet i mer än några år? frågar jag.

– Nej, var det verkligen så?

– Ja, inga barndomsvänner, inga släktingar, inga skolkamrater.

– Det var inget som störde mig, jag tyckte festen var jätterolig.

– Jojo, men det är illavarslande med människor som suddar ut sin bakgrund.

Christina fäller demonstrativt ner solglasögonen och lutar sig tillbaka för att vila. Hon har hört min föreläsning om socialt klättrande många gånger.

Vänner av detta fenomen menar att det bottnar i nyfikenhet och ambition. Jag vill påstå att det snarare bottnar i själlöshet och bristande självkänsla.

När välfärdsentreprenören Jan Emanuel Johansson intervjuades i SvD Perfect Guide sa han, ”vad är man för jävla människa om man bygger kompisar efter livssituation?” I just denna fråga delar jag hans livsåskådning.

Att hålla fast vid sina gamla vänner är ett tecken på kärlek och lojalitet. Att ständigt byta kompisar för att det passar ens ambitioner doftar psykopati och Mr Ripley.

Annons
Annons

I min egen bekantskapskrets har otyget blivit värre med åren. Jag lyssnar ofta till sårade människor som dumpats av gamla polare för att de inte längre betraktas som potentiella trappsteg mot statushimlen. Det är sorgligt. 

Det gäller alltså att undvika den sociala klättraren. Här är några karaktärsdrag man bör se upp med.

Klättraren namedroppar skamlöst. Varje konversation är en möjlighet att berätta om efterfesten hos J-O Waldner 2008.

Sociala klättrare pratar gärna om sitt personliga varumärke och hur detta bäst bör vårdas. Hen betraktar sina 274 Instagramföljare som en intressant målgrupp.

Klättraren skäms inte för att använda sina barn för att bända upp låset till finrummet. Där jag växte upp drömde många föräldrar om att just deras ungar skulle få dela matsäck med något av kungabarnen – och kampen för att få in dem i rätt klassrum kunde vara blodig.

Flyktighet är en annan varningssignal. Säg att du befinner dig på fest och personen du samtalar med spejar otåligt över din axel. Då kan det vara a) en narkoman som väntar på sin langare eller b) en social klättrare som skannar av rummet i jakt på personer högre upp i hierarkin att suga sig fast vid. Om människan sedermera publicerar bilder på sig själv ihop med festens mest uppburna gäster behöver du inte fundera längre – imagebygge på sociala medier är klassisk klättrarstrategi.

Sociala klättrare är helt enkelt våldsamt irriterande. Men det är synd om dem. Enligt psykologer lider de av låg självkänsla och svårartad jämförelsesjuka. De drabbas ofta av depressioner. Ändå fortsätter de. Det är märkligt.

Annons