Annons

SmashSå var spelningen – innan ASAP Rocky greps av polis

Hiphopstjärnan ASAP Rocky greps av polis efter sin spelning på Smash.
Hiphopstjärnan ASAP Rocky greps av polis efter sin spelning på Smash. Foto: Katch/TT

Efter spelningen på festivalen Smash i tisdags blev hiphopstjärnan ASAP Rocky anhållen av svensk polis, misstänkt för grov misshandel. Men innan dess hann han – och flera andra stjärnor – fullfölja konserten.

Under strecket
Publicerad

Smash

Genre
Festival
Medverkande
Einár, J.I.D., Juice Wrld, Asap Rocky, m fl.
Var
Stadion, Stockholm

Hiphopstjärnor har hamnat i handgemäng tidigare i Stockholm. Några kanske minns när Warren G, mannen bakom g-funk-eposet ”Regulate” kom i vilt slagsmål med en lokal kicker vid Stureplan. Bråket var för övrigt relaterat till filmen ”Sökarna”. Ungefär 20 år senare är det dags för ASAP Rocky att hamna i trubbel vid Hötorget. Youtube-klipp från bråket i söndags visar olika versioner av händelsen, men det resulterade i att ASAP Rocky blev anhållen av svensk polis, strax efter tisdagens spelning.

Tittar man på den svenska topplistan över vilka låtar som spelas mest på Spotify kan man slås av att var och varannan låt är signerad den 16-åriga Enskede-rapparen Einár. Det är ändå en fascinerande utveckling i ett land som alldeles nyss var upptaget med att lyssna på Europes ”Carrie”. Det finns möjligen anledningar till att ha en smått road inställning till svensk rap som kryddas med ljudet av pistolskott, men det är ändå i god tradition från Sons of Souls gamla ”Stop the crack”. Stadions scen är ännu möjligen lite för stor för denna svenska variant av Eminem, men ”Katten i trakten” sitter precis som den ska.

Annons
Annons

Den nihilistiska trenden som har letat sig in i hiphoppen på senare år är möjligen fascinerande, men börjar även bli en aning förutsägbar.

J.I.D. sliter omedelbart av sig tröjan och visar sina tatueringar. Amerikanska rappare och svenska bartenders måste gå en hård match i antalet så kallade gaddningar numera. Den nihilistiska trenden som har letat sig in i hiphoppen på senare år är möjligen fascinerande, men börjar även bli en aning förutsägbar. Behöver vi verkligen fler emo-rappare med rosa dreads och smala byxor? Ja. tydligen, för Juice Wrld, iförd en AC/DC-t-shirt, lyckas faktiskt få Stadion att koka en aning med låtar som ”Lucid dreams” och ”Robbery”.
Det finns en aningen märklig trend inom dagens hiphop att skapa så kallade moshpits, det vill säga en ring där publiken går bananas. Många rappare är besatta av detta, och när Lil Pump och Post Malone spelade på Sjöhistoriska förra sommaren så var det väl mer eller mindre ett under att inte någon skadades allvarligt.

ASAP Rocky då? Jodå han gillar också moshpits, ska det visa sig. Halva spelningen går ut på att skapa dem.

De första låtarna framför han som en skugga bakom ett lakan. Öppningen med ”Sundress” är stilistiskt snygg, det poppiga, nästan lite Motown-aktigt pulserande soundet, påminner om när Outkast hade sina storhetsdagar på 90-talet med ”Hey ya”. De samplade flöjterna på ”Praise the lord” påminner en del om Futures ”Mask off” – eller är det samma sampling? Det går undan när ASAP Rocky rappar och det sprutar rök och eld över Stadion. Men som ensam rappare kan han ändå inte riktigt matcha sina kollegor i band.

På grund av misstanken om grov misshandel riskerar flera av ASAP Rockys kommande spelningar att ställas in.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons