Annons

Skräckvälde – så växte IS fram ur det fördolda

Våld, inre konflikter och fängelseräder är några ingredienser i historien om Islamiska staten, IS. Terrororganisationen har växt fram under lång tid i först Irak och sedan i Syrien. Här är den våldskantade historien i bilder.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Bild 1 av 1

1 / 10

IS ursprungliga rötter

IS har växt fram från den del av al-Qaida som på tidigt 2000-tal grundades av den jordanskfödde Abu Musab al-Zarqawi. Han hade en bakgrund som stridande i Afghanistan mot dåvarande Sovjetunionen. Därefter dömdes al-Zarqawi till 15 års fängelse i Jordanien anklagad för terrorism, enligt en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Efter att ha benådats 1999 tog al-Zarqawi åter kontakt med en gammal bekant, ”jihadistteoretikern” Abu Muhammad al-Maqdisi. al-Zarqawi startade ett träningsläger för jihadister i Afghanistan. Han tvingades dock på flykt och tog sig då till den kurddominerade delen av Irak år 2002.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

2 / 10

Svor trohetsed till bin Ladin

I oktober 2004 svor han sin trohetsed till Usama bin Ladin och började slåss mot USA. Två år senare framträdde Abu Musab al-Zarqawi i en video där han anklagade Väst för krig ”mot islam”.

– Det här är en historia som visar på viktiga kopplingar mellan IS och al-Qaida med tanke på hur konfliktlandskapet ser ut i Syrien idag. Både al-Nusra och ISIS (som gruppen också kallas) strider där mot den syriska regimen och de är också fiender med varandra. Men båda organisationerna har sitt ursprung i al-Qaida, säger Erika Holmquist, säkerhetspolitisk analytiker på FOI och författare till rapporten "ISIS and Hezbollah Conduits of Instability", till SvD.

Efter att al-Zarqawi slagit sig ihop med Bin Ladin slogs han under organisationsnamnet Qai'dat alJihad fi Bilad al-Rafidayn (ung. al-Qaida i landet av mellan två floder). I väst används ofta benämningen al-Qaida i Irak, AQI.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

3 / 10

Paraplyorganisation bildas

Ungefär två år efter att al-Zarqawi svurit sin trohetsed hände något. Då bildades i Irak paraplyorganisationen Mujahidin Shura Council. Det berodde på att al-Qaida i Irak led av en stor förtroendekris. Bakgrunden var att de flesta som då stred för al-Qaida i landet kom från andra geografiska områden än Irak. Det fanns en syn i andra stridande grupper att al-Qaida saknade en riktig förankring i Irak. Och detta resulterade alltså i att Mujahidin Shura Council grundades. Kort därefter försvann al-Zarqawi ur bilden.

Annons
Annons
Foto: Rex/All Over PressBild 1 av 1

4 / 10

ISI – starten på IS

Foto: Rex/All Over Press

Ett halvår efter att Mujahidin Shura Council bildades berättade USA:s dåvarande president George W Bush att al-Zarqawi dödats i ett amerikanskt flyganfall mot ett ”safe house” i Irak.

Två personer, Abu Hamza al Muhajir och Abu Omar al-Baghdadi (inte samma al-Baghdadi som leder IS idag), tog över ledarskapet. Dessa två ska då, under Mujahidin Shura Councils flagga, fortsatt med olika typer av attacker som var betydligt mer våldsamma och brutala än de som al-Qaida tidigare utfört i Irak.

Den 15 oktober 2006 tillkännagav så Mujahidin Shura Council inrättandet av ett islamiskt emirat i Irak som från den tiden benämns Islamiska staten av Irak, ISI.

Annons
Annons

Iraks diktator Saddam Hussein stod inför rätta i Bagdad slutet av 2006.

Foto: Rex/All Over PressBild 1 av 1

5 / 10

ISI på fallrepet

Iraks diktator Saddam Hussein stod inför rätta i Bagdad slutet av 2006.
Iraks diktator Saddam Hussein stod inför rätta i Bagdad slutet av 2006. Foto: Rex/All Over Press

Under perioden 2006 till 2007 led ISI svåra förluster under strider i Irak. Det berodde bland annat på att USA på olika sätt gav ekonomiskt och materiellt stöd till de olika stammar i Irak som stred mot ISI. Runt år 2010 kom rapporter som visade att ISI nästan helt hade tappat sitt inflytande i Irak. Dessutom hade nästan alla av organisationens tongivande ledare slagits ut. Det var där och då som IS så sakta började skapas.

Annons
Annons
Foto: Polaris/All Over PressBild 1 av 1

6 / 10

Nuvarande ledaren tar befäl

Foto: Polaris/All Over Press

IS nuvarande ledare, Abu Bakr al-Baghdadi, (hans riktiga namn tros vara Ibrahim al-Badri al-Qurashi al-Sammarai) tog över ett näst intill vingklippt ISI år 2010. En följd av övertagandet och hans ledarskap var att gruppen alltmer började uppträda dolt och agerade på det sättet som en klassisk terrororganisation.

Annons
Annons

Jabhat al-Nusra-soldat.

Foto: CorbisBild 1 av 1

7 / 10

IS växer fram ur en underjordisk rörelse

Jabhat al-Nusra-soldat.
Jabhat al-Nusra-soldat. Foto: Corbis

Från 2010 och framåt var ISI således fortfarande ganska svag. Dock lyckades organisationen, med hjälp av att verka dolt, att genomföra flera storskaliga attacker i Irak. När sedan USA drog tillbaka sina trupper från landet runt 2011 började organisationen uppträda mer öppet och genomförde flera nya attacker.

Samtidigt utbröt konflikten i Syrien och då såg Baghdadi sin chans att skapa en syrisk gren av sin organisation som nu uppträdde med allt större självförtroende. Rent praktiskt skedde det genom att han skickade en av sina förtrogna, syriern Abu Mohammad al-Golani, till Syrien för att bygga upp verksamheten – gruppen fick namnet Jabhat al-Nusra.

– Men här blev det en fnurra på tråden mellan Baghdadi och al-Golani. De hade olika uppfattningar om hur kampen skulle ske. al-Golani ville följa al-Qaidas direktiv medan Baghdadi ville bestämma själv, säger Erika Holmquist.

Annons
Annons
Foto: Polaris/AOPBild 1 av 1

8 / 10

IS utropas officiellt

Foto: Polaris/AOP

År 2012 och 2013 ökade våldet kraftigt i Irak. Under perioden skedde också en rad attacker mot fängelser. En av de mest uppmärksammade var attacken mot Abu Ghraib-fängelset där över 500 fångar fritogs, många av dessa högprofilerade jihadister.

I och med dessa fritagningar betraktades ISI pånytt som en aktör i Irak. I april 2013 meddelade så ledaren al-Baghdadi att det skett en sammanslagning av ISI och Jabhat al Nusra. Det nya namnet blev Islamiska staten i Irak och Syrien, ISIS.

Annons
Annons

Unga ”lejonungar” drillas av IS i Tal Afar, nära Mosul i norra Irak.

Foto: APBild 1 av 1

9 / 10

Det nuvarande IS tar form

Unga ”lejonungar” drillas av IS i Tal Afar, nära Mosul i norra Irak.
Unga ”lejonungar” drillas av IS i Tal Afar, nära Mosul i norra Irak. Foto: AP

Några dagar efter att al-Baghdadi utropat detta kontrade hans tidigare förtrogne befälhavare, al–Golani, som han skickat till Syrien och som där grundat al-Nusra att denne inte stod bakom detta utan istället avsåg att ansluta sig till al-Qaida i Syrien.

IS-ledaren svarade då med att säga att IS kommer att fortsätta slåss i både Irak och Syrien. Därmed var det som i någon mån kan betraktas som dagens ISIS (i Sverige: IS) bildat.

– En stor andel av de stridande i IS är nu internationella jihadister. Men många är också internt rekryterade från områden i Irak och Syrien. Det bidrar till framgången som de har haft, säger Erika Holmquist.

Annons
Annons

En av 89 döda på rockklubben Bataclan.

Foto: Jerome Delay/APBild 1 av 2

Nya hot: I en video lovar IS att även attackera Washington.

Foto: ReutersBild 2 av 2

10 / 10

Terrorn sprider sig i Europa

En av 89 döda på rockklubben Bataclan.
En av 89 döda på rockklubben Bataclan. Foto: Jerome Delay/AP

Sedan terrordåden i Paris 2015 har Islamiska statens skräckvälde på allvar krypit in i Europa. Ett 130-tal människor fick sätta livet till i Frankrikes huvudstad, ytterligare 30-tal dödsoffer krävdes i Bryssel i mars 2016. Attackerna, utförda av ”IS-soldater” med bombbälten och automatvapen, var ”ett svar på förolämpningarna av islams profet och luftangreppen mot IS territorium”. I ett uttalande varnade IS också för att Frankrike skulle förbli ett av deras främsta mål, så länge som landet fortsätter med sin politik.

Nya hot: I en video lovar IS att även attackera Washington.
Nya hot: I en video lovar IS att även attackera Washington. Foto: Reuters

Att Frankrikes regering beslutat att använda namnet Daesh istället för IS har upprört terrorgruppen. Daesh används av många i Mellanöstern, men har förbjudits av IS eftersom det påminner om arabiskans daes, som betyder ”trampa ned” eller ”krossa”, och daw’aish, trångsynt person som tvingar på andra sina åsikter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons