Annons

”Tropikernas Trump” vill förändra Brasilien

Han vill lätta på vapenreglerna, stoppa korruptionen och se till att Brasilien får kontroll över världens största regnskog Amazonas – och kritiker varnar för att skövlingen kan explodera.

Högerns Jair Bolsonaro som segrade i presidentvalet i Brasilien vill nu förändra landet i grunden – här är de fyra viktigaste områdena.

Under strecket
Sara K Lindquist, Nyhetsbyrån TT
Uppdaterad
Publicerad

1 / 5

Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-10-29 Valet i Brasilien

Segertalet

– Vi kommer att förändra Brasiliens öde tillsammans, sade Bolsonaro i sitt segertal på valkvällen.

Jair Bolsonaro från Socialliberala partiet (PSL), även kallad för ”Tropikernas Trump”, har gått till val på löften om hårdare tag mot brottslingar, korruption och att minska statens inblandning, bland annat genom att sälja ut statliga företag.

– Vi kan inte fortsätta att flirta med socialism, kommunism, populism och vänsterextremism, sade han.

Bolsonaro har gjort flera kontroversiella uttalanden. Han har bland annat sagt att en kvinnlig kollega inte ”förtjänar att bli våldtagen eftersom hon är så väldigt ful”, att "mörkhyade inte ens duger till fortplantning” samt sagt att ”militärdiktaturens misstag var att de torterade utan att döda”.

Annons
Annons

Supportrar till Bolsonaro ser honom tala i tv.

Foto: Leo Correa /APBild 1 av 2

En av Bolsonaros supportrar.

Foto: Eraldo Peres/APBild 2 av 2

2 / 5

Supportrar till Bolsonaro ser honom tala i tv.
Supportrar till Bolsonaro ser honom tala i tv. Foto: Leo Correa /AP
En av Bolsonaros supportrar.
En av Bolsonaros supportrar. Foto: Eraldo Peres/AP

Vill stoppa korruptionen

Högernationalisten Bolsonaro har haft medvind i valrörelsen i spåren av de korruptionsskandaler som de senaste åren svept igenom det politiska maktskikten. Under valrörelsen har han uppmuntrat till fler utredningar och han har lovat att sätta stopp för kohandeln mellan regeringen och politiska partier.

Våren 2014 inleddes en mindre utredning om penningtvätt i Brasilien, som visade sig bli upprinnelsen till en massiv korruptionsskandal med förgreningar i stora delar av Latinamerika. I centrum av härvan stod det statliga oljebolaget Petrobras, som mutat ett stort antal politiker.

I kölvattnet av härvan ställdes den tidigare presidenten Dilma Rousseff inför riksrätt – dock på andra grunder – och tvingades bort från makten. Hennes föregångare Lula da Silva dömdes för att ha tagit emot en lyxbostad som muta, något som ledde till ett flerårigt fängelsestraff och stoppade honom från att ställa upp i presidentvalet. Även ett stort antal kongressledamöter och andra toppolitiker från alla politiska läger har visat sig inblandade i olika typer av mutskandaler.

Annons
Annons

En Bolsonarosupporter håller av vapenattrapp.

Foto: Silvia Izquierdo/APBild 1 av 1

3 / 5

En Bolsonarosupporter håller av vapenattrapp.
En Bolsonarosupporter håller av vapenattrapp. Foto: Silvia Izquierdo/AP

Skyhöga mordsiffror

Lag och ordning har legat högt på agendan. Brasilien hade förra året närmare 64 000 mord, vilket Bolsonaro bland annat skyllt på politikernas fokus på mänskliga rättigheter. Han vill i stället lätta på vapenreglerna för att fler brasilianare ska kunna försvara sig, se soldater patrullera på gatorna och ge poliserna ökade möjligheter att skjuta misstänkta brottslingar.

Den utbredda och ökande våldsbrottsligheten har flera orsaker, exempelvis gängstrider kopplade till droghandel och en underfinansierad poliskår, skriver The New York Times. Våldet göds också av utbredd fattigdom och stora klassklyftor. De tio brasilianska städerna med högst mordfrekvens har nio gånger fler människor i extrem fattigdom än landets minst våldsamma städer, enligt en kartläggning från i år.

Annons
Annons

Bolsonaro håller segertal i tv.

Foto: Leo Correa / APBild 1 av 1

4 / 5

Bolsonaro håller segertal i tv.
Bolsonaro håller segertal i tv. Foto: Leo Correa / AP

Arbetslöshet och ekonomisk kris

Stora hål i budgeten, hög arbetslöshet och en svag valuta. I Brasilien råder sedan flera år ekonomisk kris, ett problem som nu hamnar på den tillträdande presidentens bord.

Den ekonomiska situationen är utan tvekan en utmaning. Brasilien har ett galopperande underskott som tär på statsfinanserna, och där måste man göra någonting fort, säger Andrés Rivarola Puntigliano, docent och Latinamerikaexpert vid Stockholms universitet.

För att få ekonomin på fötter vill Bolsonaro bland annat genomdriva stora skattesänkningar och privatisera fler statliga bolag. Det har också talats om en rad reformer, till exempel inom pension samt att minska statens kostnader och förenkla det komplicerade skattesystemet.

Annons
Annons

Amazonas.

Foto: Rodrigo Abd / APBild 1 av 1

5 / 5

Amazonas.
Amazonas. Foto: Rodrigo Abd / AP

Stor oro för största regnskogen

Bolsonaro vill riva upp hinder för en snabbare skövling av Amazonas. Enligt Världsnaturfonden kommer mer än en fjärdedel av Amazonas att ha huggits ner till år 2030 om man fortsätter i dagens takt.

Miljöaktivister och forskare har varnat för att skövlingen i Amazonas, jordens största sammanhängande regnskogsområde, kan explodera. Bolsonaro vill även stoppa Världsnaturfondens aktiviteter i landet och riva upp de hinder som finns för en snabbare skövling av Amazonas. Enligt Världsnaturfonden kommer mer än en fjärdedel av Amazonas att ha huggits ner till år 2030 om man fortsätter i dagens takt.

Amazonas, som till största delen ligger i Brasilien, är jordens största sammanhängande regnskogsområde. Bolsonaro driver en politik där klimathotet lyser med sin frånvaro. Han uppgav under valrörelsen att han vill följa USA:s president Donald Trump och lämna Parisavtalet, eftersom han anser att avtalet kan begränsa Brasiliens makt att själv styra över Amazonas. Därefter gjorde han en helomvändning och öppnade för att stanna i avtalet om han blir vald till president.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons