Annons

Så visste USA att det var al-Baghdadi

Soldat bränner en IS-flagga. Arkivbild.
Soldat bränner en IS-flagga. Arkivbild. Foto: Hussein Malla/AP

USA:s president Donald Trump beskrev detaljerat IS-ledarens död i söndags. ”Han skrek, grät och kved”, berättade Trump, det var ”som om du tittade på en film”. I själva verket såg Trump aldrig Baghdadi. Här är vad vi vet.

Under strecket
Publicerad
Foto: Ghaith Alsayed/AP Bild 1 av 4

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.

Foto: AP Bild 2 av 4
Foto: Ghaith Alsayed/AP Bild 3 av 4
Foto: Shealah Craighead/AP Bild 4 av 4
Foto: Ghaith Alsayed/AP Bild 1 av 1
Foto: Ghaith Alsayed/AP

Hur fick USA veta var IS-ledaren befann sig?

Mycket pekar på att de viktigaste upplysningarna som ledde fram till IS-ledarens Abu Bakr al-Baghdadis gömställe kom från två håll.

De syriska kurderna ska tillhandahållit kritisk information från en missnöjd IS-medlem som de hade anlitat som informatör. Enligt SDF-truppernas befälhavare Mazloum Abdi har amerikaner och kurder därefter arbetat tillsammans i fem månader med att lokalisera Baghdadi.

Den irakiska underrättelsetjänsten ska också ha bidragit med ovärderlig kunskap, som den fått efter gripandet av en av Baghdadis närmaste män. Han berättade bland annat hur IS-ledaren förflyttade sig och höll strategiska möten i kringkörande minibussar fullpackade med grönsaker.

Den sista pusselbiten – att IS-ledaren befann sig i det aktuella huset just i helgen – ska dock ha kommit via ett tips från än en så länge okänd källa.

Annons
Annons

IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.

Foto: AP Bild 1 av 2
Foto: Ghaith Alsayed/AP Bild 2 av 2
IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.
IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: AP

Hur identifierades Baghdadi?

Enligt Trump och amerikansk militär identifierades IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi på plats efter sin död. Det kan ske på många olika sett.

Ansiktsigenkänning och koll av fingeravtryck är biometriska sätt att avgöra identiteten – något som man uppges ha använt sig av.

Baghdadis fingeravtryck kan USA ha tagit i samband med att de höll honom inspärrad i Camp Bucca i Irak, 2004. Det kan också varit så att Baghdadis huvud var tämligen oskatt, vilket inte är ovanligt när det gäller självmordsbombare.

Men amerikanerna ska också ha genomfört ett dna-test på plats. Med den senaste tekniken kan dna-testande maskiner genomföra en kontroll på 90 minuter. Enligt uppgift hade man med sig dna från en av Baghdadis döttrar, för jämförelse.

Tekniken är inte hundraprocentigt säker, men nästintill. Därmed var identifieringen klar redan innan amerikanerna lämnat platsen.

Foto: Ghaith Alsayed/AP

Hur gick räden mot honom till?

På lördagskvällen sattes operation Kayla Mueller igång. Namnet hämtades från en 25-årig amerikansk hjälparbetare som tillfångatogs av IS och tvingades bli sexslav åt dess ledare al-Baghdadi före sin död.

Annons
Annons
Foto: Shealah Craighead/AP Bild 1 av 1

Åtta helikoptrar lyfte från det kurdiska självstyret i Irak till byn Barisha i nordvästra Syrien. Byn ligger fem kilometer från den turkiska gränsen. Bybor har berättat att de hörde maskingevärseld och helikoptrar kring midnatt.

Amerikanska soldater omringade ett hus och ropade till invånarna att komma ut. Ut kom ett par vuxna och elva barn, som togs om hand.

Baghdadi kom inte ut. I stället flydde han ned i en av de tunnlar som fanns under huset. Med sig hade han tre av sina barn. När amerikanerna tog sig ned i gångarna med hundar sprängde Baghdadi sig själv med en bombväst. Samtidigt dog de tre barnen.

Foto: Shealah Craighead/AP

Hörde Trump Baghdadi skrika och gråta?

På söndagens presskonferens talade Donald Trump mycket om IS-ledarens sista stund – präglad av ”yttersta fasa, i total panik och skräck”, enligt Trump.

Flera gånger berättade Trump om hur Baghdadi grät, skrek och kved. Men när en reporter frågade om han själv hade hört det skrikande och gråtande han beskrev, fick han svaret att det ville Trump inte tala om.

Inte så konstigt kanske, för senare visade det sig att Trump varken såg eller hörde Baghdadi. På Vita husets skärmar visades övervakningsbilder tagna av drönare som kretsade över området. Bilder utan ljud, enligt uppgifter till New York Times.

När försvarsminister Mark Esper fick frågor om gråtandet och skrikandet sa han att han inte kände några sådana detaljer, men att Trump kan ha hört om det efteråt från någon av officerarna på plats.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons