Annons

Sabuni: ”Måste diskutera prestige kring partipolitik”

”Reformerna är bra och stora inom ramen för januariavtalet. Men jag önskar att det inte vore så mycket prestige kring partitaktik”, säger Nyamko Sabuni.
”Reformerna är bra och stora inom ramen för januariavtalet. Men jag önskar att det inte vore så mycket prestige kring partitaktik”, säger Nyamko Sabuni. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

L-ledaren stänger inte dörren för SD som stödparti för att bilda regering. Den kanske viktigaste frågan för att Liberalerna ska hålla ihop som parti. Samtidigt kräver L-ombuden en tydlig riktning framåt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Bara släpp det!” säger Nyamko Sabuni (L) om att januariavtalets vara eller icke vara fortfarande diskuteras inom partiet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Nyamko Sabuni efterträdde Jan Björklund som Liberalernas partiledare i somras.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Avvaktande. Fråga vilken liberal du vill och chansen är stor att det blir svaret på hur läget är i Liberalerna just nu. Nyamko Sabuni är inget undantag. På fredag inledningstalar hon för första gången som partiledare på Landsmötet, partiets högsta beslutande organ.

– Det finns fortfarande en avvaktande attityd, vad ska hända framåt? Det ligger på mig och den nya ledningen att se till att vara tydliga med det. Jag vet att det förväntas av mig, säger Nyamko Sabuni.

Går det att vara tydlig och samtidigt hålla ihop partiet?

– Jag hoppas att transparens och tydlighet ska hålla ihop partiet.

I bakgrundssamtal beskriver flera liberaler att den stora skiljelinjen inte längre går mellan socialliberal eller kravliberal, utan att den stora konflikten inom partiet snarare handlar om att man är för eller emot januariavtalet.

Känner du igen det?

– Att man fortfarande sitter och diskuterar januariavtalets vara eller icke vara låter ju... Jag menar, bara släpp det! Vad vi behöver ägna tid åt är att utveckla ny politik.

Varför är det viktigt att stanna kvar i januariavtalet om det ändå inte är bra?

Annons
Annons

”Bara släpp det!” säger Nyamko Sabuni (L) om att januariavtalets vara eller icke vara fortfarande diskuteras inom partiet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– Jag har inte beklagat mig över avtalets innehåll. Många delar är bra. Jag hade önskat att när avtalet upprättades, att de fyra inblandade partierna gemensamt hade kommit fram till vad vi vill med landet.

”Bara släpp det!” säger Nyamko Sabuni (L) om att januariavtalets vara eller icke vara fortfarande diskuteras inom partiet.
”Bara släpp det!” säger Nyamko Sabuni (L) om att januariavtalets vara eller icke vara fortfarande diskuteras inom partiet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Går det att göra med fyra partier som har så olika syn på vart man vill ta Sverige?

– Det gjorde Alliansen som var fyra partier.

Det var fyra borgerliga partier, är inte det en skillnad?

– Det spelar ju ingen roll vilka fyra partier det är som samarbetar. Det är fyra partier som samarbetar därför att de säger att de delar en gemensam värdegrund.

Vilken skillnad hade det gjort om man i stället utgått från det?

– Kanske hade paketet sett annorlunda ut, eller så hade det blivit samma förslag. Men de förslagen hade haft en röd tråd som alla vara medvetna om. Det finns ingen sån i dag.

Varför inte ta makten tillsammans med M och KD redan nu, och ha möjlighet att göra på det sättet?

– För att L, M och KD har inte den majoritet som januariavtalspartierna erbjuder regeringen.

Förstår jag dig rätt, att du inte tar makten tillsammans med M och KD, för att du inte vill ta stöd av SD?

– Jag har aldrig uttryckt den uppfattningen, och jag vet inte ens om jag vill uttrycka det nu. Jag ska ge vårt parti chans att uttrycka och utforma politik.

Men vad är ditt raka svar på varför du inte lämnar januariavtalet, och i stället regerar med M och KD med hjälp av SD?

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– Jag kommer inte att ge dig ett rakt svar, för du vill ha svar på en fråga som jag har sagt att vi återkommer till 2022.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Varför vill du vänta till 2022?

– Innan jag ens blev vald gav jag samma löfte som alla tre kandidater, att respektera januariavtalet. Varför skulle jag ändra det?

Kan avtalet behöva omförhandlas?

– Reformerna är bra och stora inom ramen för januariavtalet. Men jag önskar att det inte vore så mycket prestige kring partitaktik. Det måste vi diskutera mer. Min känsla just nu är att var och en sitter och bevakar sina intressen.

Punkt fyra i januariavtalet handlar om en ”omfattande” skattereform. Reformen ska samtidigt minska skatter och inkomstklyftor.

Det är till synes ganska oförenliga intressen som ryms i formuleringen. Hur ska det gå ihop?

– Jag ser inget hinder. Det går att sänka skatter för de med lägre inkomster, och sänka skatter för de som har höga inkomster. Men framförallt, klyftorna i samhället minskas bäst genom att se till att fler är i arbete.

Skatterna är centrala för alla andra politikområden. Kan ni delta i en omfattande skattereform utan M och samtidigt öppna för att regera tillsammans?

– Möjligt är det. Men utgångspunkten för oss är att vi har M och KD i de här samtalen.

Nyamko Sabuni har pekat ut integration och klimat som två områden inför stämman som Liberalerna ska fokusera på framöver. Det är två områden som många andra partier i riksdagen tävlar om.

Annons
Annons

Nyamko Sabuni efterträdde Jan Björklund som Liberalernas partiledare i somras.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Efter reklamen visas:
Nyamko Sabuni: "Moderaterna är alltid värre"

Vad har Liberalerna som de andra borgerliga partierna inte har?

– Att vi ger liberala svar. Vi kanske hamnar i några svar som är samma som S, eller till och med V, eller M. Det är inga konstigheter. Det är det som också för politiken framåt, att vi till slut landar i att vi faktiskt tycker lika.

Vad är Liberalerna för parti?

– Vi behöver tänka närmare på det. Vi har varit så ängsliga att vi inte har utvecklat särskilt mycket politik. Vi måste bestämma oss. Att vi har en åsikt, oavsett vad den är. I stället för att försöka tillfredsställa olika fraktioner och urvattna besluten. Jag upplever att landsmöten har inneburit mycket avni vill inte det, och ni vill inte det, därför hamnar vi i ett beslut någonstans mitt emellan”. Det blir bara konstigt.

Nyamko Sabuni säger ofta att Liberalerna måste vara mer lyhörda och ge svar på de frågor väljarna har. Inte bara ägna sig åt liberala hjärtefrågor.

Det som kanske nämns allra oftast inför landsmötet är ändå förslaget om dödshjälp, är det en fråga som väljarna kräver svar på?

– Det är inte den fråga jag hör att väljarna ställer, men det är en oerhört viktig liberal och filosofisk fråga att ställa och analysera. Det måste få ta tid, det är så pass svårt. Det faktum att det finns ett antal frågor som är stora, som gängbrottslighet och bostadslöshet, fråntar inte att det finns andra viktiga politiska frågor av filosofisk karaktär som måste diskuteras.

Inför stämman pratar många L-ombud om ett jobbigt år med uppslitande processer kring regeringsbildning, EU-val, och inte minst val av partiledare. I bakgrundssamtal sträcker sig någon så långt som ”ett jävligt år för Liberalerna”.

Behöver partiet lite lugn och ro?

– Ja, jag tror att Liberalerna har haft ett jäkligt år bakom sig. Och inte bara det som brukar beskrivas som konflikter och klyftor i partiet, utan det handlar också om att det har varit mycket jobb.

Nyamko Sabuni efterträdde Jan Björklund som Liberalernas partiledare i somras.
Nyamko Sabuni efterträdde Jan Björklund som Liberalernas partiledare i somras. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Var partiledarvalet en uppslitande process för partiet?

– Delvis tror jag det. Vi kandidater kanske befann oss lite utanför bubblan. Men jag kan tänka mig att internt i partiet så fanns det grupper och medlemmar som hade det svårt.

Upplever du att såren har läkt?

– Inte fullt ut, det tror jag inte. Det finns fortfarande en avvaktande attityd till vad som ska hända framåt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons