Annons

Sabuni: ”Visste att Scania jobbade med frågorna”

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni på väg till ett partiledarmöte tidigare i år.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni på väg till ett partiledarmöte tidigare i år. Foto: Jonas Ekströmer/TT

L-ledaren vill inte svara på SvD:s frågor om relationerna till Nordic Public Affairs, företaget Scania och den tidigare partiledaren Lars Leijonborg. I stället går hon i andra medier till angrepp mot interna kritiker.

Under strecket
Publicerad

Hur blir politik till? SvD:s granskning av Nyamko Sabunis relation till byrån Nordic Public Affairs, grundaren Johan Jakobsson, och den tidigare partiledaren Lars Leijonborg har skapat stor debatt om gränslandet mellan politik och påverkan.

Innan publiceringen av SvD:s granskning fick Nyamko Sabuni ta del av innehållet och erbjöds en intervju, men avböjde. Vid tillfället hade L-ledaren inga synpunkter på texterna, mer än två kort hållna skriftliga kommentarer som lades in i texterna.

Efter att artiklar i alla större svenska medier de senaste dagarna tagit upp frågan om huruvida lobbyister har inflytande över partiets agenda har L-ledaren i stället valt att kommentera granskningen i Dagens Industri och SVT:s ”Morgonstudion”.

På frågan om Nyamko Sabuni kände till att Johan Jakobsson hade i uppdrag av Scania att ta fram ett förslag om en elektrifieringskommission svarar hon i Dagens Industri:

”Jag hade vetskap om att Scania jobbade med frågorna. Om Johan Jakobsson jobbade med Scania var inte grejen.”

SvD har gjort drygt 20 intervjuer med personer som har god insyn i byrån Nordic Public Affairs, Scania och i Liberalerna. Nyamko Sabuni riktar sig speciellt mot de anonyma källor i det egna partiet som intervjuats.

Annons
Annons

”Mitt budskap till de här individerna är att jag själv alltid står för min åsikt. Jag har fostrat två barn och säger till dem att de alltid ska stå för sin åsikt. Och kan ni inte stå för den ska ni inte uttrycka den. Då är det bara skvaller,” säger hon till DI.

Huvuddelen av innehållet i SvD:s granskning kommer dock från källor utanför partiet. Källorna beskriver hur förslaget om en elektrifieringskommission blev till på byrån Nordic PA och på uppdrag av storföretaget Scania, och hur Nordic PA hade i uppdrag att engagera flera partier för att spräcka energiöverenskommelsen.

I SVT:s direktsända ”Morgonstudion” bekräftar Nyamko Sabuni att det var hon som föreslog för sin partistyrelse att det är viktigt att regeringen samlar aktörer i en elektrifieringskommission. I intervjun säger hon också att det som upprör henne mest är att ”lögner ska tillåtas definiera vem jag är som person och vem jag är som partiledare”.

Men när SvD återigen tar kontakt för att ta reda på vad det är för lögner L-ledaren avser, får vi beskedet att Nyamko Sabuni avböjer intervju och hänvisar till de svar som SvD redan har fått skriftligt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons