Annons

Sabuni om tappet: ”De lyssnade inte på vad jag sa”

Sabuni-effekten kom av sig men Liberalernas nya partiledare har en plan. Nu drar Nyamko Sabunis arbete igång på allvar med att rensa ut Jan Björklunds garderob och hitta nya politiska förslag som kan rädda partiet.

Under strecket
Publicerad

Nyamko Sabunis smekmånad tog slut. Nu måste hon rädda sitt parti.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Liberalerna får under Nyamko Sabuni 4,2 procent i senaste SvD/Sifo.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2

Nyamko Sabunis smekmånad tog slut. Nu måste hon rädda sitt parti.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Nyamko Sabunis smekmånad tog slut. Nu måste hon rädda sitt parti.
Nyamko Sabunis smekmånad tog slut. Nu måste hon rädda sitt parti. Foto: Tomas Oneborg

Du kommer aldrig att få se henne lägga ut en bild på sin frukost i sociala medier. Liberalernas partiledare sedan tre månader äter nämligen varken frukost eller har något personligt konto på Facebook eller Instagram.

Nyamko Sabuni föredrar att väljare mejlar henne, för att undvika tjafsiga debatter. Och debatter har det blivit. Det talades om en Sabuni-effekt i början när hennes förtroendesiffror sköt i höjden, men nu har de sjunkit igen lagom till S, MP, C, L-höstbudgeten som presenteras under onsdagen.

Själv har Nyamko Sabuni sin analys av tappet klar.

– Många förväntade sig att jag skulle bryta januariavtalet. Oavsett hur många gånger jag sa att vi skulle respektera avtalet, som ett parti och inte en partiledare tagit beslut om. De lyssnade inte på vad jag sa helt enkelt, säger Nyamko Sabuni.

Annons
Annons

Liberalerna får under Nyamko Sabuni 4,2 procent i senaste SvD/Sifo.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

L-ledarens förhoppning är att folk nu förstår att hon ”står för vad hon säger”.

– Jag hoppas kunna bygga upp förtroendet genom att visa att vi levererar inom ramen för samarbetet som gäller nu.

Regeringsförklaringen är avklarad liksom starten på ett nytt riksdagsår – och snart även höstbudgeten. Men nu börjar Nyamko Sabunis viktigaste jobb – att rädda partiet – på allvar.

– Budgetförhandlingarna har varit jätteintressanta, men vi har inte riktigt börjat med vårt interna politiska utvecklingsarbete.

Liberalerna får under Nyamko Sabuni 4,2 procent i senaste SvD/Sifo.
Liberalerna får under Nyamko Sabuni 4,2 procent i senaste SvD/Sifo. Foto: Tomas Oneborg

Flera av partiets tidigare profilfrågor som tidigare betyg i skolan, slopandet av värnskatten och större försvarsanslag är avklarade. Och kring Nyamko Sabunis gamla huvudfråga, integrationen, är konkurrensen i dag betydligt hårdare från andra partier.

Många undrar åt vilket håll Sabuni drar sitt parti. I november har L-ledaren en chans att påverka partiets politiska inriktning på landsmötet. Mycket är inte satt än, men hon kommer att fokusera på att Sverige ska bli möjligheternas land för fler, Jan Björklunds slogan från 2017.

– Det finns stora förväntningar på att vända partiet åt något håll, höger eller vänster. Men min ambition är att vi ska bli duktiga på vad vi alltid varit duktiga på. Att vara ett ideologiskt styrt parti utan särintressen som ställer individens frihet i centrum, säger Nyamko Sabuni.

Annons
Annons

Hon vill inte låsa fast sig i vilka som blir de nya profilfrågorna, även om trygghet, klimat, integration, migration och skola är viktiga områden för partiet.

I stället återkommer hon gång på gång till ett mantra: Att lyssna på medborgarna. Det är de, och deras frågor, som ska avgöra vad Liberalerna ska tala om. Partiet har tidigare satsat på för smala frågor.

– Jag är inte säker på att vi i förväg ska säga vilka som är profilfrågorna. Vi ska jobba med att lösa utmaningarna i samhället, frågan är vilka utmaningar medborgarna upplever att det finns.

Ett exempel handlar om EU. Jan Björklund missade aldrig en chans att prata om eurosamarbete och EU:s bankunion. Sabuni kommer inte att driva frågorna.

– Jag ska försöka att fokusera på de frågor som medborgarna ställer och om de ställer frågor om eurointräde kommer jag att ge svar på den frågan, men det är inte den frågan jag har hört så här långt.

Ett politikområde som annars pekats ut som delförklaring till att Nyamko Sabuni blev partiledare är integrationsfrågan. Där har hon sagt att partiet ska ”bli bäst” igen.

För Sabuni handlar det om att ställa krav och ha förväntningar på alla, även flyktingar. Samt att hålla ihop samhället.

– Människor har rätt till sin kultur inom lagens råmärke och inom ramen för den utveckling vi vill se i vårt land. Därför talar jag om vad som är det gemensamma kittet som håller oss samman som folk, som land. Vad önskar vi att se i vårt land när det gäller mänskliga rättigheter och respekten för män och kvinnor?

Sabuni vill även bli bättre på att berätta om vad som skiljer partiets politik från andras, som mellan hennes och MP:s klimatsyn. I en intervju i Aftonbladet nyligen sa hon att ”ju mer vi kan konsumera desto bättre för landet”.

– Alla reflekterar med ryggraden på det sättet som Miljöpartiet matat i oss att all konsumtion är dåligt. Men vi har kulturarbetare som inte kan försörja sig för att vi inte konsumerar tillräckligt med kultur. Det är klart att vi kan konsumera hållbart, säger Nyamko Sabuni.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons