Annons

Sabuni: 500 nya miljoner ska lyfta svensk innovation

Ekonomisk-politiske talespersonen Mats Persson och partiledaren Nyamko Sabuni hos Ericsson i Kista.
Ekonomisk-politiske talespersonen Mats Persson och partiledaren Nyamko Sabuni hos Ericsson i Kista. Foto: Tomas Oneborg

Liberalerna vill ta upp kampen om vem som har bäst näringslivspolitik med en budgetsatsning på forskning och utveckling. Och se till att Sverige inte halkar efter i en tuff global konkurrens. Men kan jättar som Amazon knipa pengarna?

Under strecket
Publicerad

Varje år söker it-jätten Ericsson runt 1 500 stycken patent. Bara i Sverige arbetar 8 000 personer med utveckling och forskning. Det är inte märkligt att Liberalerna vill presentera sin senaste budgetsatsning i Ericsson studio i Kista, där företaget visar upp produkter och visioner.

Liberalerna har fått igenom en satsning i höstbudgeten på det så kallade FoU-bidraget som går till forskning och utveckling på ytterligare 500 miljoner kronor nästa år.

Det handlar om en nedsättning av arbetsgivaravgifter som företag kan göra för personer som arbetar med utveckling. Avdraget har funnits sedan 2014, men anslaget fördubblas nu för att öka med ytterligare 150 miljoner 2021. Förhoppningen är fler jobb och patent i Sverige.

– Vi lever i en snabbt föränderlig värld, med digitalisering, befolkningsutveckling, fler äldre och klimatutmaningar och vi ser en stor vikt av att göra Sverige konkurrenskraftigt genom forskning och utveckling, säger Liberalernas ledare Nyamko Sabuni och fortsätter:

– Det är viktigt att man har råd att ta hit experter och forskare utifrån på konkurrensmässiga villkor.

Annons
Annons

Partiet vill lyfta fram att man även fått igenom ett slopande av värnskatten och satsningar på utbildningspolitik i budgeten, som en del av näringslivssatsningarna. Det nya avdraget börjar gälla 1 april 2020.

Exakt hur pengarna ska användas är inte klart, enligt Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson. I nuläget har företag fått dra av 10 procent av lönen upp till ett tak på drygt 2,5 miljoner kronor per år för samtliga anställda.

– Man skulle kunna fördubbla både avdraget och taket, säger Mats Persson.

Han säger sig vara orolig över att Sveriges investeringar i forskning som andel av BNP har sjunkit.

– Vi som ett litet land måste ha bättre ekonomiska villkor än länder i vår omvärld. Det måste vi ha, vi är en liten öppen ekonomi i norra Europas utkant med en liten hemmamarknad.

Samtidigt lägger svenska företag runt 100 miljarder på forskning och utveckling per år redan i dag – gör er halva procent extra någon skillnad?

– Absolut, annars hade vi inte lagt förslaget. Vi vet att andra länder använder sig av den här typen av riktade skattesänkningar för den här typen av verksamhet och vi tar ett första steg nu, säger Mats Persson.

Liberalerna vill framstå som det liberala partiet med bäst näringslivspolitik, men har hård konkurrens från Centerpartiet. Mats Persson vill inte elda på konflikten.

– Jag vill inte recensera Centerpartiet, men vi har en profil som handlar mycket om forskning och den här typen av bolags möjlighet att växa.

Är det här pengar som även kan gå exempelvis till amerikanska jättar som knappt betalar någon skatt i Sverige?

– Det är ju bolag som har verksamhet i Sverige och då betalar man skatt i Sverige. Om de har svensk eller amerikansk flagg spelar ingen roll men man måste bedriva verksamheten fysiskt i Sverige och ha anställda här. Att det här skulle gå till företag som inte betalar skatt är därmed uteslutet, säger Mats Persson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons