Annons

Sabuni: Sverige får inte fastna i januariavtalet

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Regeringssamarbetet måste kunna växla spår när kartan som en gång upprättades inte längre räcker till för att visa verkligheten. Det skriver Nyamko Sabuni, Liberalerna.

Under strecket
Publicerad

DEBATT | JANUARIAVTALET

I dagarna är det ett år sedan januariavtalet slöts. Efter misslyckade försök av Stefan Löfven och Ulf Kristersson att vinna stöd tolererade en majoritet av riksdagen till slut en regering satt att genomföra ett liberalt program framförhandlat i mitten av svensk politik. I en tid när människor känner en berättigad frustration över att ingen tar itu med Sveriges problem genomför Liberalerna liberala reformer för ett bättre Sverige.

Liberalerna sätter Sverige främst. Med hot om ett förestående nyval valde Liberalerna att ägna kraft åt att få på plats en liberal reformagenda, i stället för diskussioner om spelteorier och vem som tar vem. Januariavtalets tillkomst kom i ett komplicerat läge där ansvarstagande för Sverige och Sveriges utmaningar stod högst på vår agenda.

Fördelarna med samarbetet är uppenbara: Efter nästan ett decennium av ett för lågt reformtempo, förbereds nu liberala reformer som är bra för Sverige. De stela bostads- och arbetsmarknaderna ska reformeras. Insatser för klimatomställningen intensifieras och reformer för bättre integration genomföras.

Annons
Annons

Sedan januari 2019 har samarbete över blockgränsen prövats på riktigt. En ordning för det löpande arbetet inom det mest omfattande reformprogrammet som slutits mellan partier i och utanför en regering i svensk modern historia har etablerats. Gränserna för vad som ligger innanför och utanför samarbetet har lagts ut. Inom ramen för samarbetet har kraftfulla tillskott till det svenska försvaret gjorts och värnskatten avskaffats. Utanför samarbetet har Liberalerna i stället bildat majoritet i riksdagen för en lång rad straffskärpningar. Regeringen har fått söka stöd från andra partier när vi markerat mot ett nytt kommunalt utjämningssystem som ställer kommuner mot varandra. I flera fall har Liberalerna och Centerpartiet – utan dramatik – valt olika vägar, till exempel när det gäller just utformningen av utjämningssystemet eller hur vi säkrar Sveriges energiförsörjning.

Men även nackdelar finns: Stora skiljelinjer i centrala frågor mellan våra fyra partier gör att vi riskerar att enbart förhålla oss till vad som en gång överkommits snarare än vad som måste göras. Samarbetet måste både kunna växa och växla spår när kartan som en gång upprättades inte längre räcker till för att visa verkligheten. Samhällsförändringar och våra gemensamma problem förhåller sig inte till spelteori eller mandatperioder. Det går heller inte att drömskt titta i backspegeln eller mot horisonten i hopp om andra valresultat. Så länge som övriga partier håller sin del av avtalet, så kommer Liberalerna hålla vår. Men Sverige får inte fastna i en ögonblicksbild från januari 2019.

Annons
Annons

Ser jag på det år som nu ligger framför oss finns det fortsatt flera utmaningar och samhällsproblem som partierna bakom avtalet behöver hantera – den bristande integrationen, höga kriminaliteten och att skolan lämnar för många elever med för lite kunskaper behöver lösas här och nu. Den rättframhet och konstruktivitet som jag upplever hittills har präglat arbetet behövs även framöver.

• Möt integrationsskulden med Januariavtalets reformer.
Den svenska arbetslösheten är bland de högsta och tillväxten är bland de lägsta i hela i EU. Uttrycken för detta märks som allra tydligast i våra utsatta förorter där sysslolösheten slagit rot. Januariavtalet kommer inte ensamt kunna vända detta – mycket bredare åtgärder krävs – men det ger en grund att bygga på. Avtalet rymmer liberala reformer som en mer flexibel arbetsrätt, etableringsjobb utan krav på kollektivavtal och fri hyressättning i nyproducerade lägenheter. Så kan vi lägga grunden för lägre arbetslöshet och högre tillväxt – inte minst i de förorter ditt högkonjunkturen aldrig nådde. Lägg där till centrala integrationsreformer som språktest för medborgarskap, förbud mot nya religiösa friskolor, krafttag mot hedersbrott, en ny EBO-lagstiftning och förbättrad SFI.

• Bekämpa otryggheten.
Rättspolitiken ligger i stort utanför Januariavtalet. Regeringen styr ensamt myndigheterna. Men fyra partier har ansvar för att de rättsvårdande myndigheterna har tillräckliga resurser. I budgetförhandlingar kommer Liberalerna fortsätta prioritera polis, åklagaren, domstolar och kriminalvård. Staten ska ta tillbaka kontrollen över områden i Sverige där kriminalitet och otrygghet råder. Vi står när som helst redo att med både socialdemokrater och moderater diskutera hur vi ytterligare kan mota otryggheten.

• Föra Sverige genom lågkonjunkturen.
Oron i omvärlden, med stundande brexit, Kinas offensiva roll på den internationella scenen och situationen i Mellanöstern, påverkar Sverige. Konsekvenserna av den internationella oron är svåra att förutse. Samtidigt går Sverige mot tuffare tider där konjunkturen avmattas. Kommer vi in i ett läge där sysselsättningen snabbt faller och företagens vinsterna viker behöver vi skapa trygghet och tillväxt i den svenska ekonomin. I det läget behöver vi gå utanför januariavtalet och genomföra både kloka skattesänkningar och ytterligare förstärkningar av statsbidragen för att hålla upp sysselsättningen och investeringarna i både den offentliga och privata sektorn.

Liberalerna kommer fortsatt ha fokus på sakpolitiken och dess genomförande. Vi är och ska vara en konstruktiv kraft som är beredd att tillsammans med andra pröva nya frågeställningar för Sveriges bästa och för att tryggheten, friheten och framtidstron ska komma alla till del.

Nyamko Sabuni
partiledare (L)

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons