Annons

Sabuni vill lyfta utsatta förorter

Om drygt tio år ska inte Sverige ha några utsatta områden.

Det målet lanserar Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni i sitt tal på partiets landsmöte i Västerås.

Under strecket
Maria Davidsson / TT
Publicerad

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) talar på Liberalernas landsmöte.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) talar på Liberalernas landsmöte.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) talar på Liberalernas landsmöte.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) talar på Liberalernas landsmöte. Foto: Pontus Lundahl/TT

Politiker har länge försummat människor som bor i utsatta områden, säger Nyamko Sabuni i sitt första linjetal till partimedlemmarna.

– Parallella samhällen växer fram för att vi politiker tillåter det, säger hon.

Hon lovar att Liberalerna ska ta tag i problemen och ta fram konkreta åtgärder.

– I dag lanserar vi ett förortslyft med ett ambitiöst mål – Sverige ska inte ha några utsatta områden 2030, säger Nyamko Sabuni.

För att nå dit vill hon se kraftfulla reformer inom flera områden: brottsbekämpning och extremism, utbildning, egen försörjning, jämställdhet och demokratiska värderingar samt tryggare bostadsområden.

– Förslagen handlar om att bryta den förslumning som utgör en grogrund för negativ utveckling. Det handlar om insatser för att minska trångboddhet och insatser som kan minska andelen mottagare av försörjningsstöd, säger Sabuni.

Den nya L-ledaren anser att liberalismen måste förnyas.

– Liberalismen är svaret skyldig när det gäller hanteringen av allt viktigare frågor, inte minst klimathot, migration och de växande klyftor som uppkommer i globaliseringens tidevarv, säger Nyamko Sabuni.

För att skapa lika möjligheter måste det finnas en fungerande skola, säger hon och utser skolan till den bästa socialpolitiken, integrationspolitiken och rättspolitiken.

– För oss utgör skolan grunden för allt. Där skapas drömmar och framtidstro. Därför har liberaler alltid prioriterat skolan, säger hon.

Hon fick långa applåder när non pratade om kampen mot hedersförtryck.

Efter varje sommarlov finns tomma stolar i klassrum i landet, där en flicka borde sitta. Men få kommuner följer upp vad som hänt flickorna och ingen vet hur många de är, hävdar Sabuni.

– Jag vet exakt hur många Alma det föddes i Sverige 2018 – 564 – men inte hur många som rycktes ut ur skolan och ini tvångsäktenskap. Så kan det inte fortsätta, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons