Annons

Sabuni: ”Leijonborg får boka möte som alla andra”

Nyamko Sabuni säger att hon inte styrs av lobbyister.
Nyamko Sabuni säger att hon inte styrs av lobbyister. Foto: Henrik Montgomery/TT

L-ledaren fortsätter att tillbakavisa anklagelserna om lobbyism. ”Jag träffar partikamrater och diskuterar partiets politik, och var de jobbar är sekundärt”, säger hon i Ekots lördagsintervju.

Under strecket
Publicerad

SvD har i flera artiklar granskat Liberalernas partiledare Nyamko Sabunis kopplingar till lobbyister. Granskningen har bland annat visat att hennes första förslag som partiledare – att inrätta en elektrifieringskommission – har sitt ursprung i lobbyisten Johan Jakobssons firma.

Nyamko Sabuni har inte velat ställa upp på en intervju med SvD om granskningen trots upprepade förfrågningar under veckan, men har svarat på frågor från andra medier. Nu har hon även frågats ut om uppgifterna i Ekots lördagsintervju.

I programmet säger hon bland annat att hon inte visste att Johan Jakobsson hade tagit fram ett förslag om en elektrifieringskommission på uppdrag av Scania.

– Jag visste inte att Johan Jakobsson har skrivit rapporten. Däremot visste jag att Scania och resten av bilindustrin jobbar med omställning och har efterfrågat en plattform för samarbete och planering framåt för att vi ska kunna ställa om med våra transporter.

Ekot: Så du råkade bara föreslå exakt samma sak som han hade skrivit en rapport om åt Scania?

– Jag visste ju att Scania höll på med det här. Jag vet att fordonsindustrin efterfrågar en plattform och den kallas nu för en kommission. Vi har haft många kommissioner förut.

Annons
Annons

Flera källor uppger för SvD att Nyamko Sabuni under sin tid som partiledare haft tät kontakt med både Johan Jakobsson, som tidigare var partisekreterare åt L, och den tidigare partiledaren Lars Leijonborg.

Lars Leijonborg jobbar i dag för kommunikationsbyrån Diplomat communications och är även ordförande för intresseorganisationen Friskolornas riksförbund.

Nyamko Sabuni medger att hon har kontakt med de två personerna, men säger att hon vänder sig till Jakobsson och Leijonborg för att de haft ledande positioner i partiet, och pratar med dem som ”partikamrater”.

– Den dagen jag pratar med Lars Leijonborg som representant för Friskolornas riksförbund har han och Ulla Hamilton (vd för Friskolornas riskförbund, red anm) fått boka möte som alla andra som suttit på mitt kontor tillsammans med mina tjänstemän och lagt fram sina önskemål. Det är så det fungerar.

L-ledaren säger att hon är ”den mest transparenta politikern i vårt land”, och att hon måste kunna diskutera politik med andra liberaler även om de inte är heltidspolitiker utan försörjer sig på något annat jobb.

– Om jag ska behöva tänka på vad de jobbar med innan jag börjar diskutera partipolitik med dem så skulle det vara omöjligt. Jag träffar partikamrater och diskuterar partiets politik, och var de jobbar är sekundärt, säger hon i Ekots lördagsintervju.

I fredagens mätning från SvD/Sifo fick L 3,4 procent av rösterna. SvD har pratat med flera L-knutna personer som säger att läget är allvarligt, inte minst eftersom L i olika mätningar inte längre anses ha bäst politik inom skolfrågor, vilket varit partiets profilfråga.

Nyamko Sabuni håller med om att förändringen är illavarslande.

– Det är allvarligt, för ett parti behöver minst en fråga man är stark i, säger hon.

Om opinionssiffrorna säger hon:

– Det är väldigt tungt för mig och mina medlemmar. Jag tror att många människor kan identifiera sig med hur det är att jobb hårt och inte se frukterna av arbetet, men vi måste fortsätta.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons