Annons

Upptäckten chockar i Essex: ”Tänk om jag kunnat hjälpa dem”

Andy Larkin har tidigare sett invandrare ta sig in i landet på lastbilarna i området.
Andy Larkin har tidigare sett invandrare ta sig in i landet på lastbilarna i området. Foto: Nina E. Rangoy

I industriparken öster om London där långtradaren med 39 döda hittades har många stött på illegala invandrare som tagit sig in till Storbritannien i lastbilar. Trots det chockar upptäckten. Det här är ovanligt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Nina E. RangoyBild 1 av 4

”Jag tänkte att chauffören säkert ligger och sover”, säger Andy Larkin.

Foto: Nina E. RangoyBild 2 av 4

Daniel Lake

Foto: Charlotta BuxtonBild 3 av 4
Foto: Nina E. RangoyBild 4 av 4
Foto: Nina E. RangoyBild 1 av 1

GRAYS. Lastbilarna susar förbi på motorvägen ovanför Waterglade Industrial Park öster om London. Det är en plats som känns öde och övergiven. Ett landskap av lagerlokaler, asfalt och ogräs i utkanten av den brittiska huvudstaden.

Ett par kilometer söderut ligger Dartford Crossing. Den stora bågformade bron är en av de få platserna öster om London där det går att korsa Themsen. Det är en flaskhals där lastbilarna ofta står på kö.

Därför har platsen blivit känd för att vara en första hållplats för illegala invandrare. Då lastbilarna står stilla hoppar de ut. Många av dem har smugit sig ombord i Calais och gömt sig där de kan.

De 39 kroppar som hittades på natten mellan tisdagen och onsdagen är något annat.

Många lastbilar kör förbi Waterglade Industrial Park. Men inte många stannar där över natten. Därför väckte den rödvita lastbilen uppmärksamhet i området.

Foto: Nina E. Rangoy
Annons
Annons

”Jag tänkte att chauffören säkert ligger och sover”, säger Andy Larkin.

Foto: Nina E. RangoyBild 1 av 1

Andy Larkin, verkstadschef på Bronze Mechanical Handling som reparerar gaffeltruckar, lade märke till den på tisdag eftermiddag.

– Den stod parkerad runt hörnet och jag gick förbi den. Jag tänkte att chauffören säkert ligger och sover därför att gardinerna var fördragna.

Enligt honom är det nuförtiden ganska ovanligt att se lastbilar parkerade i området. Därför lade han märke till den.

– Det var en kylbil. Stänger man dörren på en sådan är den lufttät.

Han tystnar.

”Jag tänkte att chauffören säkert ligger och sover”, säger Andy Larkin.
”Jag tänkte att chauffören säkert ligger och sover”, säger Andy Larkin. Foto: Nina E. Rangoy

– Jag undrar om de fortfarande levde då jag gick förbi. De håller på att gräva i området, därför hörde jag ingenting. Men tänk om de hållit på att banka mot väggarna där inne. Tänk om jag kunnat hjälpa dem.

Många journalister har pratat med Andy Larkin under förmiddagen. Han har upprepat sin berättelse flera gånger, det märks att han fortfarande är skakad. Men det är möjligt att han misstagit sig. Efter oklara uppgifter under onsdagen meddelade polisen på kvällen att containern inte kommit från Wales, vilket man tidigare trott. I stället hade den plockats upp i hamnen i Purfleet kort före ambulanspersonal kallades till Waterglade Industrial Park på natten mellan tisdagen och onsdagen.

Andy Larkin har, liksom många andra i området, tidigare sett invandrare ta sig in i landet på lastbilarna.

Annons
Annons

Daniel Lake

Foto: Charlotta BuxtonBild 1 av 2
Foto: Nina E. RangoyBild 2 av 2

– Det har alltid varit frågan om tre eller fyra, aldrig så här många.

Polisavspärrningen ligger ett stenkast från hans kontor. Bakom den skymtar lastbilen. Polisbilar, ambulanser och röda korset kör fram och tillbaka. Journalister och fotografer har samlats utanför.

Daniel Lake
Daniel Lake Foto: Charlotta Buxton

Daniel Lake är en av dem som kommit för att se vad som hänt. Han arbetar nu i en lagerlokal i närheten, men jobbade tidigare i hamnen i näraliggande Purfleet. Också han har sett illegala invandrare ta sig in till Storbritannien i lastbilar.

– I hamnen hände det ofta, men det här är inte normalt. Vanligtvis såg vi högst fyra personer. 39 är ovanligt många.

Det var aldrig trevligt att hitta personer som gömt sig i lastbilarna, tillägger han, trots att personerna Daniel Lake stötte på alla var oskadda. De undersöktes först hälsovårdspersonal, sedan greps de.

– De måste vara desperata för att ta sig över hit i lastbilar och containrar.

Men även om Daniel Lake, liksom andra i gränslandskapet kring Dartfordtunneln, blivit vana att se olagliga invandrare, chockar upptäckten honom.

– Jag har aldrig hört talas om något liknande. Alla pratar om det.

Foto: Nina E. Rangoy

En 25-årig nordirländare är gripen och misstänks för mord, enigt brittiska medier.

Polisens hypotes är att fordonet är från Bulgarien, vilket på onsdagen inte bekräftats därifrån. En annan hypotes var inledningsvis att den kommit till Storbritannien via hamnen i Holyhead, som ligger i Wales på västkusten i höjd med irländska Dublin.

Enligt uppgifter i brittiska medier har kontrollerna på en annan rutt, mellan Dover och Calais, blivit mycket striktare på grund av immigrationskrisen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons