Lynn Gray.
Lynn Gray. Foto: Pontus Höök

Såg Lehman falla inifrån 2008: ”Nästa kris i Europa”

När investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs 2008 spred sig finanskrisen över hela världen. De som såg banken falla från insidan menar att risken för en ny kris är överhängande – triggad av övervärderade tillgångar och populism. Ändå firar tidigare anställda på tioårsdagen.

Uppdaterad
Publicerad

Jag tittar på börsutvecklingen i dag med oro.

NEW YORK Lynn Gray, som var Lehmans globala administrativa chef, såg inifrån hur bankens ekonomiska kris bara förvärrades. Ändå trodde hon in i det sista att konkurs inte var aktuellt. I dag har hon en mer pessimistisk syn på utvecklingen och när hon nu, tio år senare, får frågan om finanssektorn återigen skulle kunna kollapsa tvekar hon inte en sekund:

– Absolut. Wall Street är en väldigt konkurrenspräglad plats, alla vill tjäna mest pengar. Jag tittar på börsutvecklingen i dag med oro, säger hon som själv lämnat finanssektorn och startat en rekryteringsverksamhet.

Måndagen den 15 september 2008 skyndar klackar över gatan för att undkomma reportrarna. Med flyttkartonger i händerna flyr människor tv-team från hela världen. När de anställda på investmentbanken Lehman Brothers gick hem på fredagseftermiddagen trodde de att banken skulle räddas av staten eller köpas upp helt av Barclays eller Bank of America.

För många amerikaner skapade konkursen ett svart helvete.

Utanför Lehmans kontor på måndagsmorgonen hade konstnären Geoffrey Raymond satt upp en målning av ”Gorillan” som Lehmans vd Dick Fuld kallades för sin ledarstil. Före detta anställda och allmänheten fick skriva en mening eller två runt hans ansikte, som en dåtidens Twitterstorm med markerpenna.

– Det vanligaste ordet var nog ”girighet”. Det är en av få tavlor jag önskar att jag aldrig sålt, den är en bit av historien, säger Raymond.

Flera mindre aktörer i närheten av Lehmans kontor drogs också ner i fallet. Kaffeförsäljarna nere vid Times Square tappade sina kunder, en pizzeria i närheten gick från att skicka tio leveranser om dagen till en i veckan när Barclays köpte upp delar av Lehmans amerikanska verksamhet. Skräddaren i närheten sörjde Lehmans formella klädkod eftersom Barclays anställda var mer ledigt klädda. Så fort Barclays tagit över bytte kontorets fasad från Lehmans gröna belysning till Barclays himmelsblå.

Annons

För många amerikaner skapade konkursen ett svart helvete.

Som när man zoomar ut på en karta kom effekten på de få kvarteren att appliceras på hela USA när Lehman och de andra Wall street-bankerna fick hela det finansiella systemet att kollapsa, efter att ha tjänat stora pengar på den bostadsbubbla som sprack. Finanskrisen som följde skulle kosta 9 miljoner amerikaner jobbet. 10 miljoner förlorade sina hem. Pensionsbesparingar raderades.

Med lockräntor hade hushåll uppmuntrats att ta stora lån för att köpa bostäder. Osäkra lån bakades ihop till paket för att skapa en illusion av riskspridning. Värdepapper stämplades som säkrare än de högrisklån de var uppbyggda av, likt en pokerbluff med tom hand.

Larry McDonald
Larry McDonald Foto: Pressbild

Varningssignalerna ignorerades , säger Larry McDonald, som tidigare var chef på Lehman och kort efter krisen släppte boken ”A Colossal Failure of Common Sense”.

Annons

– Redan 2007 såg vi hur hushåll missade sin allra första räntebetalning på ett nytt lån. Det var extremt olycksbådande.

McDonald menar att personer i hans närhet försökte hindra ”galenskapen”, framförallt Mike Gelband som ingick i McDonalds team men som petades. Gelbands idé var att ta ner risken genom att krympa portföljen med de skakiga tillgångarna till hälften (han driver i dag en framgångsrik hedgefond).

– Men man sänkte sitt huvud och gjorde sitt jobb. Annars förlorade man både och, säger McDonald.

Efter reklamen visas:
Ekonomistudion Risk för ny finanskris

Själv lämnade han Lehman sommaren 2008, strax före konkursen. När han gick hade hans team, väl medveten om utvecklingen, tjänat miljarder på att satsa på att värdepapper baserade på bostadslån skulle sjunka i värde, så kallad blankning. ”Vi gjorde två miljarder dollar på att ’betta’ mot högrisklån”, med McDonalds ord.

Det enda han ångrar är att han inte lämnade tidigare.

– Vi gjorde vad vi kunde för att varna ledningen.

När Lehman Brothers tidigare anställda samlas till återföreningsfest i och med tioårsdagen av konkursen ryktas det att ledningen inte är välkommen.

Annons

Uppgifterna om festen har väckt avsmak inför bilden av människor, varav många i dag är framgångsrika på andra håll i finanssektorn, som tänker tillbaka på den 15 september 2008 med bubblor i glaset.

Amerikansk ekonomi har visserligen återhämtat sig i stort och arbetslösheten är rekordlåg. Men gapet mellan toppen och botten som bidrog till att lägga grunden för krisen är fortsatt stort. 2016 tjänade exempelvis en amerikansk vd 300 gånger så mycket som en vanlig löntagare. För 40 år sedan var siffran 26.

För att förstå varför Lehmans tidigare anställda samlas på årsdagen för konkursen måste man gå tillbaka till en annan katastrof, menar Lynn Gray.

De gör alla fulla på gratispengar.

Den 11 september 2001 befann hon sig på det fönsterlösa handlargolvet långt ner i Lehman Brothers kontorsbyggnad på södra Manhattan – mitt emot World Trade Centers tvillingtorn.

När skyskrapan närmast Lehmans kontor kollapsade och fasaden rasade totalförstördes bankens lokaler. En oviktig förlust i sammanhanget, men traumat odlade en kultur som skulle prägla investmentbanken. Med metervis av förlängningssladdar satte Lehman upp handelsgolv i konferenslokaler. Den ”underdog”-känsla som redan fanns i förhållande till större spelare som Goldman Sachs förstärktes av känslan att kunna klara vilka motgångar som helst.

Annons

Samtidigt var det sprakande år för Wall Street vars framgångar bara tycktes skapa nya kreativa sätt att tjäna pengar.

Larry McDonald har gjort det till sin profession att leta efter ”nästa Lehman”. Hans bolag analyserar ”Lehman systemic risk indicators”. Nästa krasch kommer i Europa inom ett år, förutspår han, även om han tillägger att den inte kommer bli lika brutal som 2008.

– Centralbankerna kommer få skulden den här gången. De gör alla fulla på gratispengar, anser han.

Han menar att den amerikanska centralbanken i USA, Federal Reserve, bär en stor del av skulden för att de så öppet kommunicerade vad banken hade i åtanke och höll räntorna låga.

Sverigedemokraterna får Trump att se ut som en körgosse.

– Bankmännen var onda, men centralbankerna vässade deras svärd. De hade aldrig vågat ta så mycket risk om det inte vore för Federal Reserves agerande.

Därför ser han med oro på Europas låga ränteläge. Han pekar på skulderna som växer i Italien och på vågen av populism, såsom Italiens inrikesminister Matteo Salvini och Femstjärnerörelsen, som riskerar skada ett redan stukat Europasamarbete. Populismen anser han är dagens största riskfaktor som kan utlösa en ny kris.

Annons

– Se även på Sverige. Sverigedemokraterna får Trump att se ut som en körgosse. Partiet lovar allt till alla.

Dick Fuld.
Dick Fuld. Foto: Susan Walsh / AP

När nyheten om Lehmans konkurs sändes ut över hela världen stod det säkerhetsvakter utanför Dick Fulds kontor. Han blev USA:s kanske mest hatade man. Men de ursinniga citatet kring hans huvud på målarduken blev hans enda dom. Han stämdes visserligen av aktieägarna, men varken han eller andra banktoppar straffades rättsligt.

Samtidigt bär inte Dick Fuld och andra Wall street-profiler på hela skulden. I de efterföljande analyserna pekar många på en bred skuldbörda där regeringar av bägge färger, både regeringen Bush och Clinton, hanterat finanssektorn slapphänt och hur centralbanken inte höll tillbaka den bostadspolitik som eldade på utlåningen.

Detta betonade Dick Fuld när han våren 2015 bröt år av tystnad, förutom när han frågades ut i kongressen. På ett event för finansanalytiker kallade han upptakten till krisen för den perfekta stormen. Hans tal var ett ambivalent framträdande där han inte bad om omgivningens förlåtelse, men samtidigt skojade om sitt stora misslyckande:

– Min mamma älskar mig fortfarande, sa han.

Larry McDonald

Foto: Pressbild Bild 1 av 2

Dick Fuld.

Foto: Susan Walsh / AP Bild 2 av 2